Hypotéka na kúpu nehnuteľnosti v zahraničí
Ahojte, s manželom sa rozprávame a uvažujeme ako to asi môže fungovať pri kúpe nehnuteľnosti v zahraničí v rámci EU, napríklad Španielsko alebo Grécko. Nemyslím teraz samotný proces nákupu, ale financovanie. Jedna alternatíva čo nám napadla je vziať na Slovensku hypo a založiť dom, máme ho bez hypotéky s dostatočnou hodnotou, a z tej hypo kúpiť v zahraničí. Ale či niekto nevie ako by to mohlo fungovať, ak by sme chceli brať hypotéku v zahraničí, napríklad to Španielsko, a založiť rovno tú danú nehnuteľnosť. Zamestnanie je na Slovensku, ale manžel je SZČO, a práve nad tým uvažujeme, či by to mohla akceptovať zahraničná banka ako príjem pri žiadosti o hypo, byť tam rezidentom? Cca 30-40% ceny nehnuteľnosti máme.
Ďakujem za akékoľvek postrehy alebo informácie, nasmerovanie, sme iba na začiatku, ešte sme si to bližšie nepozerali.
Chces ísť bývať do grécka ? Tak si rieš hypotéku v grécku !!!
Máme nehnuteľnosť v Španielsku (Tenerife), neviem o tom, žeby bolo možné vziať si v ES hypo, ak si občas SR a príjem aj bydlisko máš v SR. @tilly možno budeš vedieť, tiež má nehnuteľnosť v ES. A tiež by mohla vedieť @tenerifka tá v ES dlhé roky žije.
Napríklad v SR si môže vziať hypo aj cudzinec, ak ale žije v SR a tu má príjem. Myslím si, že vo väčšine krajín EÚ to bude rovnaké. Španielska banka si nemá ako overiť slovenské registre, nemá dosah na tvoj príjem ak by sa niečo stalo. Ale je pomerne jednoduché informovať sa v niektorých zo španielskych bánk, mailom alebo telefonicky.
Jedina moznost je riesit to tzv. Americkou hypotekou. Zalozit na sk nehnutelnost a za cash kupit nehnutelnost v zahranici. Totizto kazda krajina ma ine podmienky na hypo a v niektorych krajinach eu hypo nie su bezne ako na sk, kde fakt hladas tych, ktori hypo nemaju... napriklad v nemecku ako szco mozes na hypo rovno zabudnut, to sa ani do papierov nepozru🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
V Španielsku dostaneš úver. Musíš byť občan eu a príjem dokladujes v eurách. Aj u nás a v celej EÚ by to tak malo byť. Španieli majú teraz kúsok nad 2% úroky.
Keby si chcela viac info o Španielsku, kľudne mi napíš, poradím. Prešla som si tam kúpou nedávno a chystám sa na ďalšiu.
@tenerifka my sme úver tiež neriešili, takže tiež neviem, len mu to dáva logiku.
@tilly my sme k bežnému účtu nepotrebovali daňové, s tým som sa nestretla ja osobne. A čo sa týka hypo, u nás na Slovensku nemyslím, že je možné, aby dostal hypo cudzinec, žijúci a pracujúci mimo SR. Niektoré banky ešte stále nedávajú hypo ani Slovákovi, ktorý má doma na Slovensku trvalý pobyt, ale príjem zo zahraničia.
Ďakujem vám všetkým za postrehy a rady, posunulo nás to. Dohodli sme si termín v banke na prvotné informácie ohľadom americkej hypo, keďže je manžel SZČO, ako nám to bude vlastne vychádzať s výškou hypo, keďže máme aj dve deti. Manžel by najradšej bral hypo v zahraničí, ale obávame sa toho s väzbami na SR, že to jednoduché nebude, tak najskôr kúpiť s hypo zo SR a prípadne časom pri novej práci v danej lokalite zobrať hypo tam a vyplatiť na Slovensku. Ešte raz ďakujem 🙂
@tilly ďakujem krásne, napíšem správu 🙂

tak hned z fleku co ma napadlo je americka hypo (zalozit nehnutelnost tu, dostanes "cash" a s tym si robis co chces...
Alebo hypo u zahranicnej banky mozno (v mieste nakupu)... to by som sa kontaktoval s realitkami, co posobia (v Spanielsku, Taliansku apod)...