Hypotéka po rozvode
Dobrý deň,
S manželom sme sa rozhodli rozviesť, vlastníme byt v podielovom vlastníctve kupovaný ešte pred uzavretím manželstva.
Po rozvode by som v byte chcela ostať ja s maloletým dieťaťom, manžela by som chcela vyplatiť.
Keďže vôbec netuším, či by som reálne finančne zvládla túto situáciu s mojim terajším platom, tak hľadám niekoho kto má vlastnú skúsenosť. Manžela by som musela vyplatiť z polovice z terajšej hodnoty bytu alebo by stačilo vyplatiť hodnotu polovice zostávajúcej hypotéky?
Ak má niekto reálnu skúsenosť, o koľko percent/eur sa vám navýšila splátka hypotéky?
Prosím nevysmejte ma, niečo som si našla na internete, manžela nechcem pripraviť o majetok, potrebujem si utvoriť predstavu, či som reálne schopná to utiahnuť finančne.
Ďakujem
Ak má byt podľa znaleckého posudku hodnotu 100 000€ (znalecky si tak či tak musíš nechať urobiť kvôli HÚ). A v súčastnosti máte HÚ na nehnuteľnosť, kde je zostatok 40 000€, budeš musieť manžela vyplatiť (100 000-40 000)/2 tj. 30 000€. Zostava ti tam dosadiť už len tvoje čísla.
Odporucam finacneho poradcu, riesim podobnu situaciu….
Povie ti, ktora banka berie 100% vyzivne, vypocita ti cca splatky a ci by ti to z aktualneho prijmu vyslo.
Pozri ucet Financie v kocke na IG….

(Trhová hodnota bytu-zostatok hypo)/2