Hypotéka počas materskej
Ahojte je možné získať hypotéku počas materskej? Moja mama mala ale to je už kopu rokov dozadu.
Brala som spolu s muzom, bola som uz na rodicovskej a v pohode, ale stale mi trval aj pracovny pomer.
Príjem z materskej sa akceptuje do výšky cca 412€ mesačne a nižší rodičovský sa akceptuje približne do výšky 300€. Ak má domácnosť iba tento príjem, to znamená, že nemáte partnera s akceptovateľkým príjmom pre banku, bude pre vás asi nemožné hypotéku získať.
Banky počítajú 2 príjmové podmienky. Prvá je maximálna výška, ktorá sa počíta ako 8 násobok ročného čistého príjmu (rátam, že máte do 40 rokov, v opačnom prípade sa to môže rátať trochu inak). Ak máte materskú a žiadny iný príjem, maximálna výška vašej hypotéky by bola takmer 40 000€.
Následne sa ráta maximálna mesačná splátka hypotéky, a to odpočítaním životných miním na ľudí v domácnosti, povinnej rezervy 40% a aktuálnych úverov. Ak nemáte aktuálne žiadne úvery, váš limit na mesačnú splátku úverov je niečo cez 40€ mesačne, čo vám pravdepodobne stačiť nebude.
Ak máte partnera s akceptovateľným príjmom, tak si to prepočítajte podľa toho. Treba však rátať s tým, že banky sa odlišujú aj v priemerovaní klasického príjmu z TPP, ako aj pri príjmoch u podnikateľov.
My keď sme minulý rok žiadali, tak žiaľ nie každá banka akceptuje materskú ako príjem...ja popri materskej aj pracujem, takže mi to bolo viac-menej jedno🙂 ale sú banky ktoré to vôbec nezapočítavajú ako príjem 🤷
@mirka7772804 materskú započítavajú ako príjem všetky banky, akurát málo z nich akceptujú kombináciu materská + príjem z práce
@mirka7772804 môžem sa spýtať z akej banky ste žiadali? 🙂 poprípade koľko € ste si požičali? ak sa táto otázka nehodí nemusíš odpovedať

Ak máš partnera ktorý primerane zaraba k výške hypi, tak áno. Ale treba mať aj niečo našetrene