Hypotéka - postup
Ahojte, berieme hypoteku, ak to chapem spravne, mame ju schvalenu, pred dvomi tyzdnami sme na kataster odniesli ziadost o zriadenie zalozneho prava. A teraz nechapem aky je dalsi postup. Viem, ze kataster ma 30 dni a potom bude co? Vyplatia nam uz peniaze, alebo je tam este nejaky dalsi krok? Dakujem za info
Ked to vybavovanie bolo na prd kvoli tomu, ze mame male babo, ktore nam vzdy zaspalo v aute a nechceli sme ho tahat dovnutra (aj kvoli korone). Takze vsetko vybavil manzel, ja som tam vbehla uz len dat podpis. Tych informacii bolo celkom dost, takze v tom ma tiez chaos. Ale musi prebehnut vznik zalozneho prava, plomba nestaci. To znamena, ze o dva tyzdne by kataster mal poslat potvrdenie o vzniku zalozneho prava a banka by mala uvolnit peniaze? Alebo kataster iba posle nejake vyjadrenie a bude sa cakat este ci sa niekto neodvola? (samozrejme su tam este nejake veci, ako dolozenie poistky atd, ale to uz riesime). Mysleli sme, ze to vsetko prebieha rychlejsie, nutne potrebujeme dostavat dom, aby syn mohol nastupit v septembri do skolky uz v novom mieste, tak kazdy den je pre nas problem :(
@najk kataster má na to 30 dní. Reálne to môže trvať týždeň aj 2 mesiace (nie je nič výnimočné, že kataster nedodrží lehotu). Záleží od katastra. Poistenie nehnuteľnosti a vinkuláciu poistenia áno, treba doriešiť. Nie, nečaká sa či sa niekto odvolá. Žiaľ, neviem aký je účel úveru a komplexné podmienky čerpania. Bez toho ti nikto neporadí presne (robím s hypo odkedy existujú na slovenskom trhu). Takže odporúčam pozrieť úverovú zmluvu. Ak to z toho neviete vylúštiť, tak treba si to ísť dať vysvetliť do banky. Ak je pre vás tak dôležitá rýchlosť procesu a čerpania, tak si treba dať na to čas. Ak je veľa informácií, tak si ich treba zapísať. Proces je zväčša rýchly, ale človek musí preto aj niečo urobiť a nie povedať že nechcela som ísť na pobočku kvôli dieťaťu. Keď si muž nezaznamenal info z banky, ťažko tu niekto povie aké informácie mu poskytli.
@ivkazba ja nepotrebujem uplne presne info, chcela som len priblizne vediet ako to prebieha. Staci mi vediet, ze o dva tyzdne by kataster mal zriadit zalozne pravo a potom snad uz nebude nic stat v ceste cerpaniu. Bohuzial nemali sme cas tu hypoteku riesit. Manzel pracuje z domu, od rana do vecera meetingy, banka 30km, doma ma za zadkom dve deti, ktore tazko chapu, ze on potrebuje pracovat, hlavne ked jedno ma 8 mesiacov, a zijeme v 1.5izbovom byte, do toho denne chodit 30 km na stavbu a dotahovat sa so stavbarmi, aby robili svoju pracu ako maju. Proste hypoteka bola posledna vec, na ktoru sme mali uz mentalnu aj casovu kapacitu. Prisli sme do banky kde ma manzel ucet, podpisali aj ked vieme, ze totalne nevyhodnu zmluvu a viac neriesili. Uprimne nas zatial ani tak netlacia peniaze, ale to, ze manzel chce odist z prace na matersku, aby mal viac casu na riesenie stavby a boji sa, aby sa este nieco neskomplikovalo a neostal by bez penazi aj bez prace. On si novu pracu najde behom dvoch hodin, ale nova zmluva by bola v banke asi problem.. Ja chapem, ze pre niekoho je hypoteka krok na cely zivot a treba si na nu vyhradit cas, ale my sme boli v situacii, ze sme ten cas nemali. Preto dakujem za rady, ale nerozumiem tomu podrazdenemu tonu. Pre nas to naozaj nie je zas tak brutalny zavazok. Ak sa nic nestane, verim, ze je do par rokov splatena.

@najk ak ste na kataster boli odniesť záložné zmluvy v prospech banky, tak predsa máte podpísané aj úverové zmluvy. A v zmluve máte podmienky čerpania. Čerpanie je buď na základe plomby (čiže nečaká sa kým sú záložné zmluvy zavkladované) alebo až po zavkladovaní. Takže ak ste si váš prípad nenechali vysvetliť pri podpise zmlúv (vo mal urobiť automaticky pracovník banky alebo finančný sprostredkovateľ), tak pozri do zmluvy na základe čoho nastane čerpanie.