Info ohľadom rodičovského dôchodku
Nájde sa prosím dobrá duša a vysvetlí mi jednoducho záležitosti okolo rodičovského príspevku? Asi mám na úradné texty dyslexiu, ale furt mi to nie je jasné.
Dnes som čítala, že ak do konca februára nepožiadam o zrušenie (max. pre jedného rodiča), bude sa mu to priratúvať či chcem, či nechcem.
Prečo len pre jedného? Prečo to nie je dobrovoľné? Z čoho sa to strháva?
Ďakujem vopred za zorientovanie. 🙏
@marseillefan dakujem, a z akeho zdroja tie peniaze idu?
z odvodov čo máš z hrubeho platu.
Práveže to je dobrovoľné, akonáhle požiadaš o zrušenie.Ptedpokladajú asi,že väčšie percento ľudí to nezruší,tak stále lepšie,ako naopak,že by sme museli chodiť potvrdzovať,že súhlasíme s vyplacaním.A napr.ak nechceš aby chodil príspevok jednému z rodičov,a druhému chceš,tak preto je to osobitne.
Tebe sa nic neztrhne, len na základe tvojho príjmu sa to vypočíta . Platí to štát.
kde si čítala, že pre max. jedného rodiča? Môžeš to zrušiť obom - akurát každému to musíš zrušiť vyhlásením zvlášť - čiže preto max na jedného (mame - jedno vyhlásenie, otec - druhé vyhlásenie). Pokiaľ to nevypisuješ priamo na SP - musíš dať podpisy overiť notárom. Vyplácať to bude SP - z tvojho dosiahnutého hrubého príjmu vždy 2 roky spätne - v r. 2023 z príjmu r. 2021 a áno....ak nechceš, aby to dostali vyplatené (tento rok sa to bude vyplácať jednorazovo koncom roku 2023, inak to bude príspevok na mesačnej báze) treba podať vyhlásenie do 28.2.2023.
Vyhlásenie na nesúhlas s rod. bonusom:
https://www.socpoist.sk/sites/default/files/202...
A tu máš všetko krásne vysvetlené - tuto to pochopí ozaj každý:
https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...
blbost ze zrusit sa da len pre 1 rodica. da sa zrusit pre oboch. a tusim dokonca aj na jednom tlacive, uz si nepamatam
@zuzanka.zuzu hej už sa dá na jednom - to tlačivo sa menilo už asi 3x.
Dakujem Vam vsetkym za ochotu a vysvetlenie.

Ak máš rada svojich rodičov, tak nič nerieš... dostanú pár euro raz ročne, tebe to z ničoho nestrhne.