Investícia do drahých kovov
Ste tu,žienky,ktoré sa o to zaujímate?Čo si o tomto trende myslíte.
@nops otazka co si kto pod tym predstavuje
1, ak chces kupovat akcie (ETFka) taziarskych spolocnosti (co tazia zlato napriklad) apod - ok, nie je to asi uplne vynosne, ale preco nie ak ti to zapada do portfolia
2, ak chces kupit fyzicke zlato - ok, ale nie je to investicia v pravom slova zmysle. Zlato "nenesie" ziaden pravidelny vynos, prave naopak - mas s tym "starost" kvoli bezpecnosti a pod... Nejaky zarobok je otazny, musela by si spekulovat (kupit lacno a predat draho)... tak isto "spread" je dost velky (rozdiel medzi nakupom a predajom aj keby zrovna zlato rastlo)...
2a, zlato ma vyhodu, ze je oslobodene od dane (vs striebro, kde okrem ceny na trhoch platis dan zbytocne)... je zase lacnejsie...
2b, zlato teoreticky splna funkciu dajme tomu 2-5% drzby fyzicky "keby nastala zombie apokalypsa)...
3, ak sa chces nechat "nachytat" na take tie sporenia, kde posles 50 eur mesacne a niekto ti slubi, ze v tvojom mene setri na zlatu tehlu - to nema podla mna ziaden ekonomicky zmysel. Ani ako bod 2b a este je to aj rizikove (ze ta niekto osklbe a nic neuvidis).
Takze zo vsetkych moznosti hore - ak velmi chces, kup si nejaky filharmoniker / tehlicku (u renomovaneho predajcu.. idealne napriklad Sparkasse v Rakusku alebo priamo v predajni vo Viedni) a daj doma do trezoru / zakop na zahrade 🙂
@nops pozri - to je tak, ze ak by sme brali, ze ma niekto tolko penazi, ze ma vyplatene uvery, je zabezpeceny, ma zainvestovane do vsetkych standardnych aktiv, tak vpodstate preco nie, preco nemat nejake zlato (tak isto ako cash), pre "pripad nudze"...
Tu je trosku diskutabilne, co by muselo nastat, aby na jednej strane prestali fungovat eura (co je dost silna mena), ale stale by bolo co za to zlato vymenit (cestovny listok do bezpecia, jedlo...)... Lebo ak by bolo velmi zle, tak
1, stat by kludne mohol zakazat pouzivat fyzicke zlato / obmedzit jeho pouzivanie
2, ak by bolo velmi velmi zle, tak kde mas zaruku, ze ked vytiahnes 20 gramov zlata, tak ta nepodrezu...
Ako vravim, mat to pre pocit istoty - nie som proti, ale viac ako 1-2% z cisteho majetku by som tam nenalial...
@nops zhrnutie tu https://bluenumbers.sk/explore-investovanie-a-t...

Dobrý deň, my investujeme a zároveň spolupracujeme s firmou. Ak máte záujem o viac info poprosím správu.