icon

Investičné sporenie, stále v mínuse

7. feb 2022

Ahojte mám investičné sporenie v SLSP ale všimla som si že stále mám takú istú sumu ako keď som správila prvý vklad. Stále ako keby moje zisky boli v -. Vyzná sa niekto v tom? Napríklad spravila som jednorazovy vlád vo väčšej sume a k tomu každý mesiac mi tam odíde 100€ no ale tá suma nerastie. Je to takto normálne?

Strana
z2
hederamonstera
7. feb 2022

Ako dlho tam investujes? Taketo sporenia su dlhodobeho charakteru a ceny sa vyvijaju raz hore/raz dole.

autor
7. feb 2022

@hederamonstera len pár mesiacov, od novembra. Ešte asi je to skoro aby som videla nejaky nárast

hederamonstera
7. feb 2022

Tak to je naozaj kratko. Ale chapem, ze na zaciatku to clovek sleduje. Ale je dobre si uvedomit, ze treba investovat tolko, co mi nebude luto stratit - lebo nemas istotu, ze to bude plusove (aspon nech je to rovnake ako inflacia).
Ale opakujem, ze toto sa ukaze az po rokoch

gleep1
7. feb 2022

Posledné mesiace išli trhy dole, teraz začínajú stúpať.
Investovať cez banku sa vôbec neoplatí, všetko čo “zarobíš” im dáš na poplatkoch

draik
7. feb 2022

Nenapísali ste podstatné - do čoho ste investovali. Nenaskočili ste však do vlaku úplne v najvhodnejšej dobe, tento rok trhy klesajú.

gleep1
7. feb 2022

Zaregistruj sa na XTB a každý mesiac posielaj 100€ do iShares Core S&P 500 UCITS ETF (acc eur)
Je to ETF 500 najväčších amerických firiem ktoré majú dlhodobo svoje miesto na trhu, riziko takmer žiadne a poplatky oproti banke žiadne.
Cca 10% ročný nárast.
Ak by si chcela niečo iné tak sa radšej vzdelávaj a v žiadnom prípade nekupuj nič na páku, teda ani radšej neklikajte na ETF CFD a nekupuj nič kde je spomínaná marza. Spravit to čo som ti povedala že jednoduchšie než založiť si účet na modrom konikovi. Naozaj kašli na tie banky, je to úplne na nič.

veronikavaneska
7. feb 2022

Ahoj ja mám tiež a každý deň je tam iná suma podľa toho ako trhy rastu stúpajú hneď to vidíš. Je mi divné že od novembra tam máš rovnakú sumu... Ja mám denne inú pár € hore dole teraz je prepad dnes -6,73%

oliva276
7. feb 2022

Mali sme podielové fondy vo VÚB 12 rokov - rušili sme ich okamžite pred tromi rokmi, keď to bolo možné bez poplatku za predčasné ukončenie. Vyplatili nám presne toľko, koľko sme za 12 rokov vložili, ani o cent viac (na stránke sme si pohyb odkontrolovali). Radšej sme peniaze mohli dávať na termínový vklad, aspoň symbolické zhodnotenie by tam bolo. (Držali sme sa tam v nádeji, že snáď bude koncové zhodnotenie vyššie, takisto nás odrádzala od skoršieho vystúpenia pokuta za predčasné ukončenie "sporenia." Poznáme ľudí, ktorí prerobili, tak nakoniec sme neskončili najhoršie.

mogaa
7. feb 2022

Investovanie do fondov je ako hojdačka - raz si hore, raz dole.....pozri si zmluvu kde si to investovala, nie je sporenie ako sporenie....či to nedali nejaký poistný produkt so sporením

oli18
7. feb 2022

@oliva276 Mali by si to prečítať tie, ktoré dúfajú, že ako veľa po 15-20 rokoch zarobia. 12 rokov je dosť a nezhodnotil sa ti vklad vôbec. Ale poteším ťa, buď rada, že sa ti vrátil vklad. Mám 2 skúsenosti v rodine, že sa nevrátil ani ten. Preto mám za smiešne úroky na terminovanom vklade.

elizabet173
7. feb 2022

@oli18 do fondov treba vedieť investovať, treba vedieť, kedy vložiť a kedy vybrať

oli18
7. feb 2022

@elizabet173 veľmi zjednodušene si to napísala. Kto chce, nech sleduje denne niekoľko rokov svoje fondy😀 Ja chcem mať radšej pokoj a stačí mi istota na terminovanom vklade.

elizabet173
7. feb 2022

@oli18 áno, napísala som to veľmi zjednodušene, ja ťa predsa do ničoho nenútim, každý investuje tam, kde to považuje za vhodné. Je na každom, či chce ísť do väčšieho rizika ale aj mať možnosť vyšších ziskov, alebo do menšieho, termínovaný vklad je samozrejme tiež voľba, lenže inflácia....A nezabúdaj, že pre niekoho je sledovanie vývoja vo fondoch koníčkom 😎

missdiva
7. feb 2022

Podla mna to mas kratko ale celkovo tymto fondom neverim. Investujem do kryptomien.

draik
7. feb 2022

@missdiva
"Výborné" odporúčanie....dúfam, že ste nevstupovali pri cene 50.000

missdiva
7. feb 2022

@draik 😁 nie ale nahodou som zacinala ked bol bitcoin uz celkom vysoko. Kazdopadne ja si nestazujem 😊

liljana
8. feb 2022

Do dkonca roka nas caka este pokles na trhoch -15-20%. Prva vlna poklesov prebehla v januari. Konci tlacenie penazi, centralne banky zvysuju uroky kvoli inflacii, skoncili stimuly v USA, z vysokeho zakladu firmam zle rastu dalsie zisky. Jedna z top tech akcii Facebook klesol za 4 mesiace skoro o 40%.
Rozhodla si sa investovat v zlom case. Tak aspon pockaj a vkladaj, ked budu trhy dole. Nie ked su hore.

liljana
8. feb 2022

Investovanie cez banky je nanic. Urobia to iste, co urobis ty, ak si otvoris ucet v nejakom brokerovi (Fio, Degiro, XTB,...) a zaplatis poplatok za nakup akcii, akurat im zaplatis dalsie peniaze za ich poplatky. Vstup do fondov, sprava fondov, vystup z fondov.
Ako bolo povedane hore. Davat peniaze nabok, obcas pozriet grafy. Vybrat si par oblubenych 10 akcii s dividendami, alebo 2-3 etf fondy a prikupovat pravidelne pri poklesoch. Bezne su poklesy do -10% 2-3 rocne a velky raz za par rokov -30%.

simca06022011
8. feb 2022

@oli18 nesledujem fondy denne a problem opisovany nemám. Ani 100eur mesacne mi nik nikdy nesťahoval. Dokonca ani. Mesacne ich nepozeram...

jakubvojcik
8. feb 2022

Nečítal som odpovede takže sa môže stať že poviem niečo čo to už odznelo. Dôležité je hlavne vedieť do čoho konkrétne v SLSP investujete. Či sú to podielové fondy, ETF fondy alebo či do niečoho iného.

Ak investujete do rizikovejších nástrojov, treba si uvedomiť, resp. malo vám byť vysvetlené, že z času na čas najmä na začiatku to môže byť kľudne aj dlhšie v mínuse. Je to kvôli volatilite a momentálne kvôli kríze, keďže vo svete nastáva korektizácia - najmä v amerike - kde sídli často väčšina portfólia investorov.

Síce investovanie v banke neodporúčam, ale to teraz nie je podstatné.. vo všeobecnosti teraz je veľmi vhodná doba investovať ešte viac, pretože podiely vo fonde nakupujete lacnejšie - nižšia cena nie je len predajná ale aj nákupná. Takéto krízy investorom z dlhodobého hľadiska pomáhajú a dvíhajú im výnosy. Povedal by som, ak ste začali investovať nedávno, že ste začali vo veľmi dobrom čase (ak máte dobré portfólio samozrejme).

ewelea
8. feb 2022

ano je to normalne, trhy su momentalne v poklese. Aj mne teraz klesla hodnota portfolia, sice som stale v pluse ale nie uz tak ako mozno 3 mesiace dozadu. Preto ak mozes teraz si tam posielaj viac penazi a najlepsie si to rozdel na tyzdenne platby, ak chces poslat 120 € mesacne, tak posielaj 30 € tyzdenne, aby si lepsie priemerovala nakupy. Ale ak mas k dispozicii ze mozes poslat aj viac, tak to teraz rob, nakupis lacnejsie podiely

liljana
23. feb 2022

Pozrite na masaker dnes na akciach. Nasdaq uz -20% z ath. A caka nas dalsich -10-30% a viac do konca tohto resp.buduceho roka. Teraz nie je cas na investovanie pre zaciatocnikov, na vrchole bubliny, ako jej radite. Po pade bubliny v r.2000 trvalo Microsoftu do roku 2014, kym sa vratil na cenu z roku 2000, kto ho vtedy kupil.

draik
23. feb 2022

@liljana
Koľko vlastných peňazí ste investovali na prepad akcií, keď tak veľmi viete predpovedať budúcnosť?

liljana
23. feb 2022

@draik Dost.
Netflix prepadol uz -50% od ATH, vela dalsich cez -60-70% (ROKU, ZM, SE, ADBE, SHOP, NVAX,...)

draik
23. feb 2022

@liljana
Tak ešte raz.....
Koľko a akým spôsobom ste investovali do poklesu?

liljana
23. feb 2022

@draik Trhy sa shortuju cez opcie, cez nakup puts
Tech bublina praskla v 2000, realitna bublina v 2008, prisiel covidovy pokles. Preco si ludia myslia, ze teraz nepraskne? Ide o to, aby ludia pockali na pokles a potom nastupili do trhu. Aby nenaskakali teraz a s placom sa budu pozerat na -30-40% prepad.

malinka158
23. feb 2022

.

hiro
23. feb 2022

Pozeram 3. pilier a od korony letel hore raketovo, daleko rychlejsie ako 10 rokov predtym a teraz posledne 3 mesiace je nizsie ako bol v novembri (len prispevky to udrzali aspon v nizsej strate).
Takze to mas v poriadku. Ono to tie fondy dozenu. Ci o 3 mesiace ci o 6 mesiacov je jedno, porastu 2x rychlejsie.

liljana
23. feb 2022

Co sa zmenilo oproti ostatnym poklesom trhov? je to INFLACIA. Najvacsia od roku 1975. Fed ju bude musiet agresivne zastavit aj za cenu prepadu trhov, inak vznikne stagflacia. Vysoke ceny a sucasny pokles ekonomiky. Z prasknutia tejto bubliny nepojde sa pretlacit dalsim tlacenim penazi, ktore sposobilo prave tuto inflaciu.

draik
23. feb 2022

@liljana
Stále sa len vykrúcate a píšete všeobecne...preto sa opýtam znovu, keď tu tak radíte.
Koľko svojich peňazí ste investovali do poklesu trhu a akým spôsobom.

Strana
z2