Investičný byt - Poprad alebo Liptovský Mikuláš
Ahojte, kupili by ste radsej byt v Poprade alebo Liptovskom Mikulasi? Investicne. Dakujem.
@anonym_autor ja určite v PP, na slovenské pomery väčšie mesto,viac pracovných príležitostí, viac ľudí čiže potenciálnych kupcov(podľa mňa aj s vyššou bonitou)..brána do Tatier .... Poznám obidve mesta, Liptov je krásny ale ak by som si mal vybrať PP/LM beriem PP
@anonym_autor ja určite v PP, na slovenské pomery väčšie mesto,viac pracovných príležitostí, viac ľudí čiže potenciálnych kupcov(podľa mňa aj s vyššou bonitou)..brána do Tatier .... Poznám obidve mesta, Liptov je krásny ale ak by som si mal vybrať PP/LM beriem PP
@goodidea ktora cast PP?
@anonym_autor Ja osobne by som nedal velmi na pocity, ale skusil spravit co najlepsi a najdokladnejsi prieskum. Pozrel FB skupiny s prenajmom v jednotlivych mestach a zaujem o byty. Pozrel vysku najmu vs cenu bytu. Vyhody ako vysoke skoly (studenti), fabriky / spolocnosti... proste "potencialni klienti"...
@anonym_autor pozri si rast populácie v daných mestách, pozri si evidenciu malých detí v daných mestách.
Skus si pozrieť plánované investície v okolí.
Rovnako si pozri výšku najmov k pomerne cenám nehnuteľnosti v jednotlivých mestách.
Rovnako si povedz ci sa chceš zameriavať na cashflow alebo kapitálové zhodnotenie z najmu/bytu.
Je tu hrozne veľa premenných ktoré by bolo dobre analyzovať a aj za seba si povedať aké sú tvoje očakávania z prenájmu.
Plánuješ byt niekedy predať? Chceš časom kúpiť ďalší?
@anonym_autor bývam v Poprade mám 3 investičné byty ale ani jeden v Poprade. Nevyjde vynosove percento a plus a dosť vysoká ponuka nájomných bytov.
@anonym_autor bývam v Poprade mám 3 investičné byty ale ani jeden v Poprade. Nevyjde vynosove percento a plus a dosť vysoká ponuka nájomných bytov.
@michal711 tak kde ich máš?
@michal711 jasne,mas 31 a 3.investicne byty a my vsetci seno papame👏
@anonym_autor nevyznám sa v tomto, ale za mňa PP.
@anonym_a26651 kde je problém? Kľudne by v tomto veku mohol mal mat 10 a veril by som mu.
Ľudia ktorí sa tomu venujú a rozumejú tomu tak to nieje nič nemysliteľné a nedosiahnuteľné. Už som túto debatu na koniku mal.
So mzdou 1000€ v čistom vieš mat do 5 rokov 2 investičné byty jak nič.
@anonym_a26651 a preco by nemohol mat? To vobec nie je take zlozite a ak by dobre zarabal a napr nemal este rodinu tak kludne aj viac bytov. Ved ty nemas potuchy kolko zaraba, ci ma od rodicov, ci nieco nezdedil, ci podnika, hypoteky vedeli pokryt pekne cele investicne byty pred par rokmi.
@anonym_a26651 kde je problém? Kľudne by v tomto veku mohol mal mat 10 a veril by som mu.
Ľudia ktorí sa tomu venujú a rozumejú tomu tak to nieje nič nemysliteľné a nedosiahnuteľné. Už som túto debatu na koniku mal.
So mzdou 1000€ v čistom vieš mat do 5 rokov 2 investičné byty jak nič.
@misanthropicdann rozpis to prosim, nepride mi to realne, ale mozno sa mylim. Ved sice ma tisic ciste, ale musi niekde byvat, nieco jest, satit. Zalezi este ake mesto samozrejme, ze o akych sumach sa bavime
@anonym_b8002c prvý byt na hypotéku daný na prenájom.
Byt zaradený do obchodného majetku fyzickej osoby ne podnikateľa. Uplatňujes odpisy a úroky z hypotéky. Náklady presahujú výnosy neplatíš daň.
Banka však akcpetuje príjem z prenájmu až do výšky 70-80% (záleží od banky).
Keďže najom (s energiami) je vyšší ako výška hypotéky pred bankou ti príjmy narástli rovnako alebo vyššie ako je výška splátky. To znamená ze máš úverové limity rovnaké ako pred kúpou bytu. To znamená ze si môžeš kúpiť ďalší.
Nemáš 20%na ďalší byt? Byt ti narástol na hodnote zároveň zvyšok nesplatenej hypotéky klesol . Takže spravíš nový posudok na byt a prídeš do banky
Zostatok hypotéky je 100k ale hodnota je 150k. Banka ti umožňuje LTV do 80% takže ďalších 20k € ti da hypotéku.
To znamená ze máš 20k cash a môžeš hľadať ďalší byt za 100k. Je predpoklad ze ne kupuješ nový byt každý rok takže si medzi tým zdvihla nájomné. Rovnako tak refinancujes hypotéku z o splatnosti 25 rokov (5 rokov si už platila) na 30 rokov a klesne ti splatka takže si môžeš požičať ešte viac voči svojmu príjmu a kúpiť drahší byt alebo rovno dva.
Prvý byt je ťažký, druhý ľahší ale čím viac bytov máš tým ľahšie to ide.
Prakticky si finančne (zisk z najmu) rovnako poprípade horšie ako keby nemáš žiaden byt. Avšak hodnota tvojho majetku a pomer zadlženia klesá.
Pozitívny efekt pocítis až tak o 5-10 rokov. Ale dokážeš kupovať ďalší byt každé 2-3 roky.
@anonym_a26651 a preco by nemohol mat? To vobec nie je take zlozite a ak by dobre zarabal a napr nemal este rodinu tak kludne aj viac bytov. Ved ty nemas potuchy kolko zaraba, ci ma od rodicov, ci nieco nezdedil, ci podnika, hypoteky vedeli pokryt pekne cele investicne byty pred par rokmi.
@anonym_b8002c samozrejme také situácie ako narodenie dieťaťa ti pokazí úverové limity a v tomto vysvetlení neboli zahrnuté rovnako ani rast platu rast /pokles úrokov.
Takže vieš kupovať rýchlejšie alebo pomalšie záleží od situácie.
Staré byty predávaš (lebo ich odpis je nízky a zrazu ti vychádza zisk z prenájmu) a kupuješ nové za drahšie aby si si mohla uplatňovať vyššie odpisy a teoreticky aj pýtať vyššie nájomné a znova máš vyššie limity.
Z predaja máš samozrejke zisk takže teoreticky máš 20% nie na 1 byt ale na 2 byty.
A proste len opakujes a sleduješ daňový zákon co sa dá vymyslieť ďalej
Poprad , Žilina 👍👍

LM za mňa pocitovo. Myslím že tá časť Slovenska má potenciál, PP mne osobne sympatický nie je.