icon

Investovanie s Finax

2. jan 2026

Prosím vás, máte niekto toto na investovanie a vie poradiť?
Ďakujem.

Strana
z2
veronika27991
2. jan 2026

@anonym_autor ja mam pre seba aj pre deti, ale profi poradit neviem, ak nieco zakladne, kludne pis

autor
2. jan 2026
@veronika27991

@anonym_autor ja mam pre seba aj pre deti, ale profi poradit neviem, ak nieco zakladne, kludne pis

@veronika27991 ja som si to dnes nainštalovala,ale žijem mimo SR.
Všetko vypisala. A nakoniec ten prvý vklad a to je nakoniec BA banka. Čiže platby len cez slovenskú banku. 🤦‍♀️
Dá sa to nejak nastaviť?
Vopred ďakujem.

arianika
3. jan 2026

@anonym_autor Áno, odporúčam. Majú aj dobré podcasty a knihu. Treba si to naštudovať. Akurát poplatky majú, no menšie ako v banke. Ak nemáte znalosti, Finax je istota.

anonym_425a68
3. jan 2026

@anonym_autor Existujú aj iné spôsoby ... Pre začiatočníkov je fajn: Finax / Portu / Revolut...ETF & akcie je tiež: XTB / Trading 212 / DEGIRO... Pre skúsenejších Interactive Brokers (IBKR)....

arianika
3. jan 2026

@anonym_autor Ak by ste sa rozhodli do toho ísť, napíšte mi správu. Majú takú ponuku, že keď súčasný klient odp. niekomu Finax, tak 1000 eur bude Finax 3 roky spravovať zadarmo obom- aj vám, aj mne. Celkom by sa mi to hodilo.

autor
3. jan 2026
@arianika

@anonym_autor Ak by ste sa rozhodli do toho ísť, napíšte mi správu. Majú takú ponuku, že keď súčasný klient odp. niekomu Finax, tak 1000 eur bude Finax 3 roky spravovať zadarmo obom- aj vám, aj mne. Celkom by sa mi to hodilo.

@arianika už som urobila včera

matusformanek
3. jan 2026

@anonym_autor ano, samozrejme, použivam už roky. Okrem toho ja IBKR a XTB. viem vysvetliť čo a ako. Je potrebne, aby ste tomu rozumeli, ako trhy a ETF funguju, je dôležité poznať za čo platíte a podobne.

autor
3. jan 2026
@matusformanek

@anonym_autor ano, samozrejme, použivam už roky. Okrem toho ja IBKR a XTB. viem vysvetliť čo a ako. Je potrebne, aby ste tomu rozumeli, ako trhy a ETF funguju, je dôležité poznať za čo platíte a podobne.

@matusformanek ja tomu fakt nerozumiem. 😂
Nastavia som si dve veci 50/50.

matusformanek
4. jan 2026
@anonym_autor

@matusformanek ja tomu fakt nerozumiem. 😂
Nastavia som si dve veci 50/50.

@anonym_autor Neviem ako to myslíte-či rozumiete alebo "rozumiete" 🙂 Ide len o to, aby ste neboli neprijemne prekvapena a vedeli, čo ste si kupili. Keď príde prepad o -20%, čo má človek urobiť. zlaknut sa? doinvestovat? predat v panike (lebo nevie čo si kupil)? to je celé. myslim to len v dobrom

autor
4. jan 2026
@matusformanek

@anonym_autor Neviem ako to myslíte-či rozumiete alebo "rozumiete" 🙂 Ide len o to, aby ste neboli neprijemne prekvapena a vedeli, čo ste si kupili. Keď príde prepad o -20%, čo má človek urobiť. zlaknut sa? doinvestovat? predat v panike (lebo nevie čo si kupil)? to je celé. myslim to len v dobrom

@matusformanek bolo mi poradene, nezlaknut sa.
🤗
No nerozumiem tomu vôbec, mám 40r A začala som sa venovať len teraz k tomu. Chcem mať lepší dôchodok, nie 500€😄

procrastique
4. jan 2026

40r osoba ktorá chce dobrý dôchodok a investuje 50/50... no :D

autor
4. jan 2026
@procrastique

40r osoba ktorá chce dobrý dôchodok a investuje 50/50... no :D

procrastique
4. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor hej

autor
4. jan 2026
@procrastique

@anonym_autor hej

@procrastique tak poraď prosím čo mám urobiť

anonym_8ac14f
4. jan 2026
@matusformanek

@matusformanek Dobrý deň, chcela by som začať investovať do ETF fondov - mesačne investovať určitú sumu na 15 rokov. Keďže som začiatočník a nevyznám sa v investovaní, rada by som investovala konzervatívnejšie, do nejakých širokoodborových fondov a cez Finax, aby mi to niekto spravoval, reinvestoval a podobne. Oplatí sa ísť skôr cez Finax ako cez brokera? Ktoré poplatky sú výhodnejšie? Budem vďačná, ak mi budete vedieť poradiť. Vopred ďakujem!

draik
4. jan 2026

@anonym_8ac14f
Finax má vysoký poplatok za správu, ktorý sa prejaví hlavne pri vyššej hodnote portfólia.
Pri brokeroch zaplatíte poplatok za nákup resp. predaj, spravidla pár eur. Buď si čo to naštudujte, alebo začnete s Finaxom a pod. a po roku, keď sa zorientujete, pokračujete cez brokera. Či už spomínaný IB resp. jeho česko-slovenský klon Lynx alebo niekto iný.

anonym_8ac14f
4. jan 2026
@draik

@anonym_8ac14f
Finax má vysoký poplatok za správu, ktorý sa prejaví hlavne pri vyššej hodnote portfólia.
Pri brokeroch zaplatíte poplatok za nákup resp. predaj, spravidla pár eur. Buď si čo to naštudujte, alebo začnete s Finaxom a pod. a po roku, keď sa zorientujete, pokračujete cez brokera. Či už spomínaný IB resp. jeho česko-slovenský klon Lynx alebo niekto iný.

@draik Ďakujem za informácie🙂. Takže ak by som teraz začala s Finaxom, tak po určitom čase, keď mi to bude jasnejšie, viem prejsť k brokerovi?

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_8ac14f

@matusformanek Dobrý deň, chcela by som začať investovať do ETF fondov - mesačne investovať určitú sumu na 15 rokov. Keďže som začiatočník a nevyznám sa v investovaní, rada by som investovala konzervatívnejšie, do nejakých širokoodborových fondov a cez Finax, aby mi to niekto spravoval, reinvestoval a podobne. Oplatí sa ísť skôr cez Finax ako cez brokera? Ktoré poplatky sú výhodnejšie? Budem vďačná, ak mi budete vedieť poradiť. Vopred ďakujem!

@anonym_8ac14f Rád odpoviem a vysvetlím. Je to trošku zložitejšie. ked človek kupuje auto, spravidla mesiace pozerá, porovnava a vybera. Pri financiach by to malo platit 3x. finax je fajn pre ludi, ktori nič nechcu riešiť, nastavia si trvaly prikaz a len posielaju peniaze. finax ich vezme a kupi za ne široko diverzifikovane ETF v presne stanovenom rizikovom profile, napr 50% akcie a 50% dlhopisy-tento pomer vam vyjde z dotaznika. Odraža to, či je schopny človek ustat emocie a či vydrži poklesy. Čim viac % akcií, tým viac dlhodobo zarobíte-na druhej strane prepady budú o to hlbšie-to je to "riziko"=kolísanie investície v krátkom čase. Finax si za to všetko účtuje 1,2% p.a. Nič nie je zadarmo, ani servis vam auto zadarmo neopravi. Druha cesta je cesta sprostredkovatela, kde platite obvykle menej, cca 0,7-0,9% p.a. (+ vstupny poplatok), no mate pri sebe človeka ktoremu viete zavolat a ktory s vami veci rieši. Ani on to nerobi zadarmo. Tretia cesta je čisté sólo. Otvorite ucet u brokera a kupujete si sama konkretne ETF na burze. Je to takmer zadarmo, ano, dlhodobo je to najlacnejšie riešenie. ale ma to hačik- musite presne vediet čo robit ked ste v hlbokom minuse, nesiete zodpovednost za svoje rozhodnutia, musite presne vediet ktory ETF (ISIN/ticker) si idete kupovat a prečo prave ten. A udržať disciplinu po 10-20 rokov. to treba ale vo všetkych pripadoch 🙂 emocie su problem, že predate pri panike v poklese

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_8ac14f

@draik Ďakujem za informácie🙂. Takže ak by som teraz začala s Finaxom, tak po určitom čase, keď mi to bude jasnejšie, viem prejsť k brokerovi?

@anonym_8ac14f viete po čase finax odpredať a nakupit ETF u brokera. Pripadne paralelne používať to aj to. Finax je pohodlny, prijemny, jednoduchy, jednym šmahom kupite cca 8-10 etf ktore su vo vnutri vašej strategie. Investovať sa da aj s 10e/mesačne. Ano, služba stoji 1,2% ročne z hodnoty portfolia. Pri 1000e je to nič, pri 100 000e je to už peniaz. Broker je mocny nastroj, kde musite vediet čo robíte. Dá sa vela získať, ale aj vela stratiť. videl som xy pripadov, kedy ludia nakupovali vyslovene zle produkty, platili roky zbytočne menovu konverziu a pod. Všetkemu "zlemu" sa da predchadzať, ak investujete čas do vzdelavania, prípadne si nechate niečo okolo toho vysvetliť zručnejšími. Zaklad: musim vedieť čo robím. Musim vedieť čo si kupujem a ako sa to sprava, prečo to klesa, prečo rastie. Dobre investovanie ma byt extremne nudné, nesmie sa budiť zo spanku, nesmiem mat z neho stres. ak su tieto veci splnene, je to ok.

anonym_a7c9d1
5. jan 2026
@matusformanek

@anonym_8ac14f viete po čase finax odpredať a nakupit ETF u brokera. Pripadne paralelne používať to aj to. Finax je pohodlny, prijemny, jednoduchy, jednym šmahom kupite cca 8-10 etf ktore su vo vnutri vašej strategie. Investovať sa da aj s 10e/mesačne. Ano, služba stoji 1,2% ročne z hodnoty portfolia. Pri 1000e je to nič, pri 100 000e je to už peniaz. Broker je mocny nastroj, kde musite vediet čo robíte. Dá sa vela získať, ale aj vela stratiť. videl som xy pripadov, kedy ludia nakupovali vyslovene zle produkty, platili roky zbytočne menovu konverziu a pod. Všetkemu "zlemu" sa da predchadzať, ak investujete čas do vzdelavania, prípadne si nechate niečo okolo toho vysvetliť zručnejšími. Zaklad: musim vedieť čo robím. Musim vedieť čo si kupujem a ako sa to sprava, prečo to klesa, prečo rastie. Dobre investovanie ma byt extremne nudné, nesmie sa budiť zo spanku, nesmiem mat z neho stres. ak su tieto veci splnene, je to ok.

@matusformanek vies pls poradit kde/ako sa vzdelavat v tejto oblasti? resp co mas osvedcene

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_a7c9d1

@matusformanek vies pls poradit kde/ako sa vzdelavat v tejto oblasti? resp co mas osvedcene

@anonym_a7c9d1 chcem si otvoriť živnosť na vzdelavanie v tejto oblasti, bez sprostredkovania, bez vnucovania produktov, len čisto nezavisle a nestranne vzdelavanie. Roky som sa sam vzdelaval a chcem to zuročiť, konečne. Navyše ma to aj bavi. Ak chcete dalšie top tipy, tak užasny zdroj je youtube kanal Investični brambora, web rozbiteprasatko.cz a bluenumbers.sk. Kniha od Jakuba Dvoraka - Pruvodce pro pasivni investovani. ak človeku chybaju peniaze na investovanie, chce sa naučiť setrit, tak skvela kniha je od autorov finaxu: Kolko stoji vase stastie? - to je nazov knihy.

draik
5. jan 2026

@anonym_8ac14f
Portfólio k nemu neprevediete. Čiže predať a potom kúpiť cez brokera, ak si pôvodné konto nenecháte. Tiež závisí od toho, koľko chcete investovať a ako pravidelne. Ak to má byť iba pár desiatok eur mesačne, tak sa broker neoplatí po dlhšiu dobu (poplatok za jeden nákup/predaj je síce zlomkom percenta, ale často nominálne aspoň pár eur), kým hodnota portfólia nestúpne, že sa už firmy typu Finax neoplatia.
V súčasnom svete už nie je problém investovať na priamo a pokojne pasívne cez vhodné ETF, podľa investičného horizontu. Akurát som sám zvedavý, kedy príde korekcia trhov a ako bude veľká, ten rast z posledných rokov je neuveriteľný.

autor
5. jan 2026
@draik

@anonym_8ac14f
Portfólio k nemu neprevediete. Čiže predať a potom kúpiť cez brokera, ak si pôvodné konto nenecháte. Tiež závisí od toho, koľko chcete investovať a ako pravidelne. Ak to má byť iba pár desiatok eur mesačne, tak sa broker neoplatí po dlhšiu dobu (poplatok za jeden nákup/predaj je síce zlomkom percenta, ale často nominálne aspoň pár eur), kým hodnota portfólia nestúpne, že sa už firmy typu Finax neoplatia.
V súčasnom svete už nie je problém investovať na priamo a pokojne pasívne cez vhodné ETF, podľa investičného horizontu. Akurát som sám zvedavý, kedy príde korekcia trhov a ako bude veľká, ten rast z posledných rokov je neuveriteľný.

@draik ja som tam dala 150€ ( aj keď tam ešte stále nie sú) ako prvý vklad. A potom mesačne cca 200/300€

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_autor

@draik ja som tam dala 150€ ( aj keď tam ešte stále nie sú) ako prvý vklad. A potom mesačne cca 200/300€

@anonym_autor finax vezme zaslane peniaze a spravidla v utorok (1x v tyzdni) za ne kupi cenne papiere na burze. Otvorenych môzete mat xy učtov s rôznymi strategiami, napr. 50/50, potom 70/30, 30/70 + vyslovene konzervativne produkty ako inteligentna penazenka a bystry vklad (je medzi nimi drobny rozdiel). ak sa vam bude zdat 50/50 malo dynamicke, otvorite si aj iny učet, napr 80/20. Ale s rozvahou. A možno zistite že vas to bavi a chcete si tie veci kupovat sama...uvidite časom. skusenosť je dôležita a neprenositelna, treba si to zažiť. a nielen rastove obdobia, ale aj poklesy.. o -20%, -30%, vtedy to dokaže ponuhnut aj so skusenym investorom, hovorim z vlastnych skusenosti

autor
5. jan 2026
@matusformanek

@anonym_autor finax vezme zaslane peniaze a spravidla v utorok (1x v tyzdni) za ne kupi cenne papiere na burze. Otvorenych môzete mat xy učtov s rôznymi strategiami, napr. 50/50, potom 70/30, 30/70 + vyslovene konzervativne produkty ako inteligentna penazenka a bystry vklad (je medzi nimi drobny rozdiel). ak sa vam bude zdat 50/50 malo dynamicke, otvorite si aj iny učet, napr 80/20. Ale s rozvahou. A možno zistite že vas to bavi a chcete si tie veci kupovat sama...uvidite časom. skusenosť je dôležita a neprenositelna, treba si to zažiť. a nielen rastove obdobia, ale aj poklesy.. o -20%, -30%, vtedy to dokaže ponuhnut aj so skusenym investorom, hovorim z vlastnych skusenosti

@matusformanek ja sa v tom absolútne nevyznám, čiže ak to niekto robí za mna je len výhodou. A ako prosím správne rozložiť? Teraz mám 50/50.

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_autor

@matusformanek ja sa v tom absolútne nevyznám, čiže ak to niekto robí za mna je len výhodou. A ako prosím správne rozložiť? Teraz mám 50/50.

@anonym_autor správne rozloženie je to, ktoré zodpovedá vašim cieľom a tolerancii k prepadom. Kým jeden vydrží pokles o 30 percent, iný panikari pri mínus 10. Preto neexistuje žiadne univerzálne 'dobré' rozdelenie. Rozdelenie 50/50 patrí do strednej triedy rizikovosti. 50 percent dlhopisov tlmí poklesy ale zas pri horizonte 15r by vám napr 80/20 prinieslo výrazne vyššie zhodnotenie. Tým ale nechcem povedať že si to mate takto nastaviť. Finax vám ponúkol 50/50 na základe odpovedí v dotazníku a teda je to pre vás asi správna cesta, aspoň nateraz kým získate viac skúseností 🙂

autor
5. jan 2026
@matusformanek

@anonym_autor správne rozloženie je to, ktoré zodpovedá vašim cieľom a tolerancii k prepadom. Kým jeden vydrží pokles o 30 percent, iný panikari pri mínus 10. Preto neexistuje žiadne univerzálne 'dobré' rozdelenie. Rozdelenie 50/50 patrí do strednej triedy rizikovosti. 50 percent dlhopisov tlmí poklesy ale zas pri horizonte 15r by vám napr 80/20 prinieslo výrazne vyššie zhodnotenie. Tým ale nechcem povedať že si to mate takto nastaviť. Finax vám ponúkol 50/50 na základe odpovedí v dotazníku a teda je to pre vás asi správna cesta, aspoň nateraz kým získate viac skúseností 🙂

@matusformanek ďakujem pekne za rady

matusformanek
5. jan 2026
@anonym_autor

@matusformanek ďakujem pekne za rady

@anonym_autor študium je nevyhnutné. Lebo inak sa sklamete a zanevriete na investovanie. funguje to, len treba trpezlivosť a triezve, premyslene kroky, disciplinu...

kamila0312
5. jan 2026

Finax neodporucam.. Nemate ziadnu kontrolu nad tym do coho investuje, platite 1 percento poplatok prakticky za nic. Odporucam etoro alebo xtb. Zacnite pravidelnu ciastku kazdy mesiac do klasickej SP500 to je pre zaciatocnikov idealne a netreba platit ziadne poplatky.

arianika
5. jan 2026
@anonym_autor

@arianika už som urobila včera

@anonym_autor Aj ste využili tú zľavu?

Strana
z2