Investujete do kryptomien?
Ako autor článkov o vzdelávaní v oblasti kryptomien na webe https://kryptomagazin.sk/ ma zaujíma, ako to vnímate vy osobne. 🧐
Ak investujete do kryptomien, čo vás k tomu priviedlo – dlhodobý potenciál, diverzifikácia, alebo záujem o technológie?
A ak nie, čo vás odrádza? Je to volatilita, nedostatok dôvery, regulácie, alebo možno obavy z podvodov?
Kryptomeny sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou investičného sveta, no stále sú pre mnohých veľkou neznámou.
Podeľte sa v komentároch – váš názor ma úprimne zaujíma. 👇
Neinvestujem, pôvodné očakávania že sa z toho stane slobodná, nezávislá alternatívna k plateniu/tradičným menám sa nenaplnila, je z toho špekulatívne investovanie s vierou v hodnotu ničoho.
Ak chceš investovať tak len toľko čo môžeš bez problémov stratiť.
Z pohľadu obchodníka akú mi to prinesie výhodu ak by som prijímal platby kryptom? Prevody sú pomalé a zaťažené drahšími poplatkami takže treba použiť Lightning Network.
Ale v dobe okamžitých platieb nepotrebujem krypto. Takže človek vlastniaci krypto nemá reálne možnosti kde to krypto minúť na bežné veci a spotrebu. Ani si za krypto neobjednám služby, remeselníka, ani zamestnanec si nenechá vyplácať mzdu v krypte.
Finančná gramotnosť mi nedovolí investovať do niečoho tak zbytočného a nepredvídateľného ako NFT a kryptomeny. 🙂
Pripomenulo mi to článok ktorý mi nejakú dobu dozadu vyskočil na IG. > https://tech.az/en/posts/bored-ape-nft-owner-lo...
@marekjendral
Samozrejme že anonymne píšem.
Prišla som o 90 tis euro cash, naletela som na Crypto scammerov.
Odpovedať na otázky ako som to mohla urobiť nebudem odpovedať. Je to príliš traumatizujúce.
Tri krát meraj a potom ešte dvakrát meraj ...a potom rež.
Ja nie. Poznám ľudí čo na tom reálne zarábajú ale majú samostatnú miestnosť a servery a výkonné grafiky a nonstop im to tam beží a oni sami mi povedali že ak tak jedine ťažiť, inak je to čistý gambling.
@marekjendral áno, ale len rozumne a len do btc, bezpečne. Svoj pohľad som spísal tu https://bluenumbers.sk/kryptomeny-bitcoin-ako-i...
@marekjendral nie, nebudem davat peniaze do niecoho nezmyselneho. Az taki bohati nie sme, aby sme tak mohli vyhadzovat peniaze.
Dá sa to pripodobniť predaju pozemkov na Mesiaci.
Alebo aby sme si to vedeli reálne predstaviť predaj stavebných pozemkov v odľahlom území bez kontroly niektorej vlády s prísľubom že sa tam vybuduje nezávislé úspešné prosperujúce mesto a lokalita sa stane lukratívnou a žiadanou.
Ale realita je zatiaľ po rokoch rovnaká, nemáš tam vybudovanú infraštruktúru, inžinierske siete aby si postavil dom a mohol tam samostatne v pokoji bývať.
Úradníci katastra majú výplatu vyplácanú v pozemkoch ktoré potom predávajú aby získali peniaze na živobytie.
Čínska vláda pre svojich občanov postavila plot a zakázala im prísť na to územie.
Časť územia ovládajú podvodníci a zločinci, vyhovuje im stav kde nie je žiadna vláda ani polícia ani zákony. Predávajú ľudom svoje pozemky za peniaze a potom čo dostanú zaplatené peniaze im niekedy ukradnú nazad pozemky.
Niektoré vlády zase obmedzujú úradníkov katastra, takže nemôžu zo svojej krajiny pracovať, alebo zase obmedzujú účty na burzách a zákazníci nevedia platiť za pozemky
Tvária sa že územie je nezávislé od nikoho, ale stačí výrok vplyvného politika alebo influencera a hneď hodnota pozemkov skáče.
Nie, nebudem robit vedome nic, co ma bude oberat o pokojny spanok. Potencionalne miliony si do hrobu nevezmem, ale za svoje zarobene peniaze si mozem tu a teraz uzit relativne spokojny zivot.
@marekjendral Áno, investujem ale čo tu čítam, tak to povedomie o téme, strach z neznámeho a hlavne predsudky sú zaujímavé. Samozrejme, pre mnohých je najistejšia klasická mena závislá od toľkých premenných že až a v tomto kontexte ani virtuálne peniaze na účtoch nevadia🙂
@marekjendral Áno, investujem ale čo tu čítam, tak to povedomie o téme, strach z neznámeho a hlavne predsudky sú zaujímavé. Samozrejme, pre mnohých je najistejšia klasická mena závislá od toľkých premenných že až a v tomto kontexte ani virtuálne peniaze na účtoch nevadia🙂
@anonym_a8ba53 z pôvodného nadšenia že to bude alternatívna nezávislá mena sa z toho stalo "umelecké dielo" čmáranica na plátne ktorá má trhovú hodnotu miliónov € ale bežnému človeku je nepotrebná ani nehovorí nič, musíš náš iného kto verí v hodnotu toho obrazu a ju prípadne kúpi od teba výmenou za reálne peniaze
Ak nastane hospodárska kríza tak neviem či budeš s obrazom behať a snažiť sa ho vymeniť za potraviny, bežný človek ho nebude potrebovať ani mať túžbu vlastniť.
A ak sa raz vlády rozhodnú vyhlásiť zákaz krypta, tak to bude len v ilegálnej rovine a ťažko použiteľné.
@marekjendral Samozrejme ze do nich neinvestujem.
"Kryptomeny sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou investičného sveta" :D
Je to len lietadlo ako zobrať koľko sa dá reálnych peňazí od miliónov naiviek. Nič iné to nie je ani na nič iné to neslúži.
@marekjendral neviem odhadnut buduci vyvoj tak ako sa to da pri akciach alebo ETF. Kryptomeny strasne skacu. Tiez sa platia vysoke dane a odvody za predaj. Takze sa mi to riziko neoplati
Čau Marek, pozdravujem, máte dobré články a robíte dobrú prácu a osvetu ohľadom investícií a aj krypto ekosystému ✌️ Ako vidíš, väčšina populácie v krypto nemá dôveru, nieje sa čomu čudovať, toto odvetvie nebolo donedávna takmer vôbec regulované a v súvislosti s investíciami do kryptomien ľuďom väčšinou napadnú podvody a scamy ktorých je aj teraz stále požehnane. Pre mňa je toto srdcová téma, hobby, zaujímať a investovať som začal v 2017, priviedlo ma k tomu náhodné video na YouTube o ťažení bitcoinu, tak som si o krypto začal študovať čo to je, čím sa zaoberá, čo chce vyriešiť. Moja prvá investícia bola cloud miningový kontrakt na ethereum na 1 rok. Potom trochu bitcoinu. Investoval som do toho cca 2500$, koncom roka to už malo hodnotu cez 5000 a v 2018 keď všetko rachlo to zletelo na 500. Nepredal som a na vrchole ďalšieho cyklu to už malo hodnotu cez 10k a vtedy som pochopil že toto je podobne ako iné investície dlhodobá záležitosť ak chce byť človek v pluse 🙂 Dnes je krypto ekosystém už úplne inde, väčšina ľudí ktorých to ani nezaujíma nemá potuchy, že blockchainové technológie sú už nejakú dobu súčasťou platobných infraštruktúr bánk, fin tech spoločností, má to obrovský potenciál a stáva sa súčasťou našich životov. Tokenizácia aktív vrátane nehnuteľností bude už o 5 rokov bežnou záležitosťou najmä vyspelých krajín. Ja sa teda na kryptomeny pozerám ako technologické spoločnosti, každá chce niečo riešiť, zlepšiť a investujem do tých, v ktorých vidím najväčší potenciál, spravidla sú to krypto z top 20 z pohľadu market cap. Je treba objektívne spomenúť,že asi viac ako 99% všetkých kryptomien nemá budúcnosť a väčšina je len scam. Tie najsilnejšie projekty ale z dlhodobého hľadiska prinesú investorom zisky, aké sú v tradfi veľmi zriedkavé.
Čau Marek, pozdravujem, máte dobré články a robíte dobrú prácu a osvetu ohľadom investícií a aj krypto ekosystému ✌️ Ako vidíš, väčšina populácie v krypto nemá dôveru, nieje sa čomu čudovať, toto odvetvie nebolo donedávna takmer vôbec regulované a v súvislosti s investíciami do kryptomien ľuďom väčšinou napadnú podvody a scamy ktorých je aj teraz stále požehnane. Pre mňa je toto srdcová téma, hobby, zaujímať a investovať som začal v 2017, priviedlo ma k tomu náhodné video na YouTube o ťažení bitcoinu, tak som si o krypto začal študovať čo to je, čím sa zaoberá, čo chce vyriešiť. Moja prvá investícia bola cloud miningový kontrakt na ethereum na 1 rok. Potom trochu bitcoinu. Investoval som do toho cca 2500$, koncom roka to už malo hodnotu cez 5000 a v 2018 keď všetko rachlo to zletelo na 500. Nepredal som a na vrchole ďalšieho cyklu to už malo hodnotu cez 10k a vtedy som pochopil že toto je podobne ako iné investície dlhodobá záležitosť ak chce byť človek v pluse 🙂 Dnes je krypto ekosystém už úplne inde, väčšina ľudí ktorých to ani nezaujíma nemá potuchy, že blockchainové technológie sú už nejakú dobu súčasťou platobných infraštruktúr bánk, fin tech spoločností, má to obrovský potenciál a stáva sa súčasťou našich životov. Tokenizácia aktív vrátane nehnuteľností bude už o 5 rokov bežnou záležitosťou najmä vyspelých krajín. Ja sa teda na kryptomeny pozerám ako technologické spoločnosti, každá chce niečo riešiť, zlepšiť a investujem do tých, v ktorých vidím najväčší potenciál, spravidla sú to krypto z top 20 z pohľadu market cap. Je treba objektívne spomenúť,že asi viac ako 99% všetkých kryptomien nemá budúcnosť a väčšina je len scam. Tie najsilnejšie projekty ale z dlhodobého hľadiska prinesú investorom zisky, aké sú v tradfi veľmi zriedkavé.
@tomtom2 keď myslíš že sa krypto stáva súčasťou našich životov, čo si si za krypto už kúpil, že vieš že to má reálnu hodnotu a vieš za to niečo získať
samozrejme nie tak že si ho vymenil za burze za bežné peniaze, ale priamo platil kryptom
@tomtom2 keď myslíš že sa krypto stáva súčasťou našich životov, čo si si za krypto už kúpil, že vieš že to má reálnu hodnotu a vieš za to niečo získať
samozrejme nie tak že si ho vymenil za burze za bežné peniaze, ale priamo platil kryptom
@maranco autor sa pýtal na názor na krypto, povedal som. Ja sa ťa nesnažím o niečom presviedčať, viem že v tom nevidíš hodnotu a je to v poriadku, každý má právo na vlastný názor podľa svojho úsudku. Aby som odpovedal na otázku, nepoužívam krypto na nákupy, pre mňa je to predovšetkým forma investičného aktíva. Ale z tejto technológie benefitujeme a budeme benefitovať všetci nakoľko je to momentálne hlavne infraštruktúrna záležitosť neprichádzame s ním zatiaľ do priameho kontaktu. Príkladom real world use case môže byť napríklad, že shopify spustil platby prostredníctvom stable coinu usdc ako alternatívnu metódu platby.
@maranco Samozrejme, že sa dá kryptomenou platiť, mnohé eshopy kaviarne a kamenné obchody poskytujú túto možnosť formou rôznych aplikácií takisto aj v bežných obchodoch sa dá platiť nepriamo formou kryptodebetných kariet. Tuto je to ešte v plienkach, ale už napr. v takom susednom Česku je to úplne niekde inde, tam bežne už študenti investujú do krypta.
Da sa platiť stačí si vytvoriť platobnú kartu napr. na bibyt ale redotpay atď. A môžeš kľudne zaplatiť aj bitcoinim
@tomtom2 "pre mňa je to predovšetkým forma investičného aktíva"
Ako som už písal - prelievanie reálnych peňazí ku kšeftárom za bezcenné zrnká prachu. Ja by som na to nemal žalúdok. Žiadny iný zmysel to nemá. Pár ľudí získa milióny, zvyšní nič lebo neexistuje za tým žiadna hodnota, žiadna firma ktorá niečo tvorí a mohla by si to kúpiť naspať. Jedine prelievanie peňazí od hlúpych k šikovným.
@anonym_a8ba53 "mnohé eshopy kaviarne a kamenné obchody poskytujú túto možnosť"
A čo myslíš prečo to robia? Keď môže predať niečo za 100€ alebo za bitcoin v hodnote 100€ a za týždeň ho strelí za 110€ prečo by to nespravili? Zisk je zisk, samotné krypto je im ukradnuté. Prijímajú ho len preto aby zarobili v krátkom čase viac ako za priamy predaj v reálnych peniazoch.
@tomtom2 "pre mňa je to predovšetkým forma investičného aktíva"
Ako som už písal - prelievanie reálnych peňazí ku kšeftárom za bezcenné zrnká prachu. Ja by som na to nemal žalúdok. Žiadny iný zmysel to nemá. Pár ľudí získa milióny, zvyšní nič lebo neexistuje za tým žiadna hodnota, žiadna firma ktorá niečo tvorí a mohla by si to kúpiť naspať. Jedine prelievanie peňazí od hlúpych k šikovným.
@hiro https://bernardmarr.com/30-real-examples-of-blo...
Nech sa páči, niekoľko spôsobov ako sa už využíva alebo dá využiť táto technológia v praxi
@marekjendral Neinvestujem, mňa na začiatku zaujali kryptomeny ako Monero kvôli anonymite, avšak je problém nájsť obchody, ktoré by takúto formu akceptovali.
Väčšina obchodov na internete bude mať skôr Bitcoin, ktorý začína byť centralizovaný a regulovaný, všetky transakcie sa dajú sledovať na blockchaine, a tým pádom to pre mňa stráca význam.
Na to, aby som si zachovala anonymitu sú potrebné viaceré peňaženky, shuffle, transakčné poplatky nie sú práve najmenšie, a celé toto vynaložené úsilie sa mi jednoducho neopláca. Okrem toho, ak sa nejaký milionár zle vyspí a predá skoro všetko, doplatia na to ostatní a je to veľmi nepredvídateľné.
Samotný nápad nebol od začiatku zlý, ale ďalšia vec je to ako postupuje. Na riešenie algoritmov, ktoré sa neustále sťažujú, sú potrebné čoraz výkonnejšie súčiastky, neskutočné množstvo energie, a má to aj nepriaznivý dopad na životné prostredie.
@hiro https://bernardmarr.com/30-real-examples-of-blo...
Nech sa páči, niekoľko spôsobov ako sa už využíva alebo dá využiť táto technológia v praxi
@tomtom2 😅 super. A teraz mi ukáž jedného človeka alebo firmu ktorá krypto reálne používa a nemá ho len na to aby ho zmenila pri prvej príležitosti výhodne za reálne peniaze a kúpili si za € $ domy a fára 😀
@pentium3_net "Samotný nápad nebol od začiatku zlý". Bol.
Pretože keby to reálne fungovalo máš tu pár nekonečne bohatých ľudí s miliónmi či státisícmi coinov ktorí by míňali čoraz menej s stále by boli nekonečne bohatí. To je deflácia. Jedine inflácia drží superbohatých pri zemi tak že sa ich bohatstvo časom znižuje infláciou. Bitcoin robí bohatých na veky vekov bohatšími. Míňajú časom stále menej, čoraz menej im ubúda za čoraz viac tovaru, nehnuteľností, áut, zatiaľ čo ty mesačne zarábaš čoraz menej coinov - teda keby bitcoin fungoval v reálnom svete.
@pentium3_net "Samotný nápad nebol od začiatku zlý". Bol.
Pretože keby to reálne fungovalo máš tu pár nekonečne bohatých ľudí s miliónmi či státisícmi coinov ktorí by míňali čoraz menej s stále by boli nekonečne bohatí. To je deflácia. Jedine inflácia drží superbohatých pri zemi tak že sa ich bohatstvo časom znižuje infláciou. Bitcoin robí bohatých na veky vekov bohatšími. Míňajú časom stále menej, čoraz menej im ubúda za čoraz viac tovaru, nehnuteľností, áut, zatiaľ čo ty mesačne zarábaš čoraz menej coinov - teda keby bitcoin fungoval v reálnom svete.
@hiro Nemyslela som to v tomto pojme, kryptomeny neberiem ako investíciu ale ako spôsob, ktorým sa dalo decentralizovane obchodovať. To o čom vravíš je už druhá vec, v ktorej s tebou súhlasím.
@pentium3_net Čo je decentralizované? Keby teraz taká nvidia či elon chceli tak zľahka preberú väčšinu systému, majú na to už teraz dostatočnú silu a spravia split či ovládnu celý coinový systém. Fakt by sme sa chceli dostať do bodu kedy jednotlivec či firma môže ovládnuť všetky peniaze sveta a transakcie?
@pentium3_net Čo je decentralizované? Keby teraz taká nvidia či elon chceli tak zľahka preberú väčšinu systému, majú na to už teraz dostatočnú silu a spravia split či ovládnu celý coinový systém. Fakt by sme sa chceli dostať do bodu kedy jednotlivec či firma môže ovládnuť všetky peniaze sveta a transakcie?
@hiro Monero je decentralizovaná kryptomena, preto som ju aj spomenula. Ťaží sa pomocou procesora, nie pomocou gpu, čiže už tam nastávajú limitácie. Nie je nejako veľmi populárna a nemá stanovený presný počet ako Bitcoin, čiže je relatívne stabilnou.
Jej kľúčovou vlastnosťou je práve anonymita a preto ma zaujala.
@tomtom2 😅 super. A teraz mi ukáž jedného človeka alebo firmu ktorá krypto reálne používa a nemá ho len na to aby ho zmenila pri prvej príležitosti výhodne za reálne peniaze a kúpili si za € $ domy a fára 😀
@hiro https://www.swift.com/news-events/press-release...
Páči sa, SWIFT ktorý používajú všetky banky na svete prechádza na blockchain postavený ultimátne na ethereum
"Kryptomeny sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou investičného sveta, no stále sú pre mnohých veľkou neznámou.? " Tak prečo potom práve teraz na Trende a Forbes citam že trh s kryptom kolabuje? Ale chápem že magazín ktorý má v názve krypto musí realitu ohnúť vo svoj prospech 😉
@maranco Samozrejme, že sa dá kryptomenou platiť, mnohé eshopy kaviarne a kamenné obchody poskytujú túto možnosť formou rôznych aplikácií takisto aj v bežných obchodoch sa dá platiť nepriamo formou kryptodebetných kariet. Tuto je to ešte v plienkach, ale už napr. v takom susednom Česku je to úplne niekde inde, tam bežne už študenti investujú do krypta.
@anonym_a8ba53 stále je to o tom že obchodník dostane € lebo mu to nejaká aplikácia/burza ktorú použiješ okamžite premení a obchodník si nenecháva krypto ani ho ďalej nemíňa
takže je to závislé od zmeny na reálne €, ak burza nebude môcť zameniť tak s kryptom nezaplatíš, proste nie je bežný kolobeh ako je u peňazí
samotnému obchodníkovi krypto nedáva nič extra kvôli čomu by bol ochotný ho zaradiť na akceptovanie platby a potom ho používať v obehu medzi svojimi dodávateľmi
stále tam musí byť len viera že raz to bude mať veľkú hodnotu, raz ten obraz od neznámeho umelca predáš draho, raz sa budú na tvojom pozemku na Mesiaci ťažiť drahé kovy, raz pozemok predáš ako stavebnú parcelu
a keďže je to takto závislé od zmeny na € aby si to mohol aspoň nejako využiť stačí že sa vlády dohodnú a jednoducho zakážu zmenárne, dôvod si už nájdu či je to bezpečnosť, financovanie zločinu alebo daňové úniky
za ten čas koľko to beží by som už čakal že sa krypto viac bude používať na niečo užitočné, napríklad Revolut má už na slovensku 500 000 zákazníkov, toľko ľudí môže ekonomicky fungovať mimo dosahu slovenskej vlády, prečo krypto nie je aspoň z časti takto rozšírené aby dávalo zmysel ho používať?

@marekjendral super konečne sa niekto normálne predstavil 🙏.
Mne príde krypto ako novodobý druh hazardu - vznikne nové krypto ľudia si to kúpia a krypto padne až pominie do zabudnutia, takže kvôli tomu do toho peniaze netlačím. Skôr idem na istotu, kde ide nižšie zhodnocovanie ale aj s nižším rizikom strát.