icon

Je bežné platiť realitke rezerváciu v hotovosti?

23. jún 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, kupujem 1 izbový byt, kde sa platí rezervácia 5 tis a zmluva sa dáva na 1 mesiac,čiže do 1 mesiaca má prebehnúť podpis riadnej kúpnej zmluvy a vyplatiť zvyšok. Realitka odo mňa pýta tých 5 tis. v hotovosti, je to bežný postup?
Doklad o zaplatení budem mať podpísanú rezervačnú zmluvu. ( toto je doklad o tom, že realitka prijala rezervácia 5 tis.)
Ďakujem za rady.

sasa1310
23. jún 2025

áno bežný postup. Môže pýtať aj v hotovosti. Akurát by som na tvojom mieste dala 2 mesačnú dobu.

autor
23. jún 2025
@sasa1310

áno bežný postup. Môže pýtať aj v hotovosti. Akurát by som na tvojom mieste dala 2 mesačnú dobu.

@sasa1310 a aký mám doklad že som odovzdala peniaze? ked to nejde cez účet?

patka06
23. jún 2025

Nie je to úplne bežný postup, ale nie je nelegálny
V rezervačnej zmluve by si mala mať text, že si pri podpise zmluvy uhradila rezervačný poplatok vo výške 5000.- - Dokladom pre teba je zmluva

sasa1310
23. jún 2025

neboj, doklad budeš mať. Dokladom je rezervačná zmluva. My sme cez covid dávali 10 000 eur hotovosť

aalt
23. jún 2025

Na zmluve bude, ze 5000 je uz uhradenych ako zaloha. Tiez sme mali zalohu, aj ked prevodom. Tiez bolo na zmluve, ze zaloha uz je uhradena. U nas bola zaloha vlastne dohodnuta provizia pre realitku, ostatne platby uz isli rovno predajcovi. Ak by kupujuci zrusil zmluvu o zalohu prisiel a dalsi predavajuci by uz zalohu platil pre kupujuceho.