icon

Je bezpečné poskytnúť fotokópiu občianskeho preukazu pri pôžičke?

peter1peter9
Dnes o 15:36

Dobrý deň,

chcem sa opýtať. Hľadám sa menšiu pôžičku (mimo bánk).

Je tam dobrý úrok a všetko, ale vyžadujú odomňa kópiu občianskeho preukazu a číslo účtu kde mi má byť vyplatená pôžička.

Nežiadajú žiadne peniaze vopred, nič čo by kričalo "red flag". Avšak musím odfotiť svoj občiansky.

Ponuka je výhodná (pomerne), avšak neviem akú "silu" má prefotený občiansky preukaz.

Ak by toto bol scam, o peniaze ani nič neprídem, to že niekto bude mať k dispozícii môj bankový účet s mojím menom, to tiež nemá žiadnu hodnotu. Z účtu mi peniaze nemajú ako vytiahnuť, max ich tam poslať haha....

Každopádne čo ak mi zneužijú údaje z OP ? Obecne sa toho nebojím, xy spoločností ich má k dispozícii , úver si na neho nevyberú kedže je to môj OP a banky mi úver nedajú z dôvodu záznamu v registroch z pred pár rokov (preto aj skúšam tento spôsob).

Som veľmi opatrný, nie som hlupák čo sa nechá oscamovať. Je teda reálna šanca že niekto zneužije môj OP (fotku).

Alebo je toto celé až moc divné, že mi niekto ponúka pôžičku s dobrým úrokom, nežiada dopredu žiadne peniaze, že to bude notárom overené a všetko.

Názor niekto ? Ďakujem.

peter1peter9
autor
Dnes o 15:38

Príde mi že ak by to bol scam (celá komunikácia cez mail bola veľmi seriózna, žiadne gramatické chyby, seriózny prístup), tak jediné čo riskujem je to že pošlem niekomu kópiu svojho OP, na ktorý však nemôžu zobrať úver ani nič podobné. Príde mi že nikto nebude scamovať len pre to aby získal fotku občianskeho preukazu. Alebo sa mýlim ?

zabka79
Dnes o 15:46
@peter1peter9

Príde mi že ak by to bol scam (celá komunikácia cez mail bola veľmi seriózna, žiadne gramatické chyby, seriózny prístup), tak jediné čo riskujem je to že pošlem niekomu kópiu svojho OP, na ktorý však nemôžu zobrať úver ani nič podobné. Príde mi že nikto nebude scamovať len pre to aby získal fotku občianskeho preukazu. Alebo sa mýlim ?

@peter1peter9 pride na to v akej si tiesni, ja by som v noci nespala po takomto niecom

anonym_314902
Dnes o 15:48

Tak ked chces ty pozicku, je jasne, ze na karticku na bus ti ju nedaju a neposlu ti peniaze postovym holubom.

peter1peter9
autor
Dnes o 15:55
@zabka79

@peter1peter9 pride na to v akej si tiesni, ja by som v noci nespala po takomto niecom

@zabka79 nie som v takej tiesni že zomriem, ale dosť na to že potrebujem zohnať peniaze (rozprávame sa o sume 10 tisíc). Ako pre mňa ale toto až také rozhodujúce nie je, skôr fakt neviem aký drawback z tohto môžem mať. Reálne vedia pootvárať účty na mňa (stávkovanie, kasíno, banky atď atď...) ale čo z toho. Nie je to tak že tam vedia urobiť dlh (z banky alebo aj nebankovky úver nezoberú/ viem skúšal som a nasledujúce obdobie nezoberú), keď sa vymaže záznam z úverového registra tak to dovtedy vyprší platnosť občianskeho preukazu. Ešte ma napadlo, vyskúšať to môžem, ak by som odrazu za 2 alebo 3 dni nedostal odpoveď, zmluvu alebo nič, tak by som jednoducho išiel nahlásiť stratu OP na políciu, a v prípade že by sa niečo "zlé" podarilo urobiť na moje meno tak by som mal dôkaz o tom že som nahlásil stratu OP.

svetlonos
Dnes o 15:58
@peter1peter9

@zabka79 nie som v takej tiesni že zomriem, ale dosť na to že potrebujem zohnať peniaze (rozprávame sa o sume 10 tisíc). Ako pre mňa ale toto až také rozhodujúce nie je, skôr fakt neviem aký drawback z tohto môžem mať. Reálne vedia pootvárať účty na mňa (stávkovanie, kasíno, banky atď atď...) ale čo z toho. Nie je to tak že tam vedia urobiť dlh (z banky alebo aj nebankovky úver nezoberú/ viem skúšal som a nasledujúce obdobie nezoberú), keď sa vymaže záznam z úverového registra tak to dovtedy vyprší platnosť občianskeho preukazu. Ešte ma napadlo, vyskúšať to môžem, ak by som odrazu za 2 alebo 3 dni nedostal odpoveď, zmluvu alebo nič, tak by som jednoducho išiel nahlásiť stratu OP na políciu, a v prípade že by sa niečo "zlé" podarilo urobiť na moje meno tak by som mal dôkaz o tom že som nahlásil stratu OP.

@peter1peter9
zavolaj si na pasove akebo policiu a seriozne sa opytaj sa ake su riziká. Ved ten tvoj op sa da krasne zneuzit na rozne ucely, ucet tiez.
Kurňa ved rozmyslaj! Akyze dobrak by ti dal pozicku vyhodne??
Ja tomu neverim ani štipku.

slavomira236
Dnes o 16:09

@peter1peter9 a ty by si pozical niekomu len tak bez vsetkeho bez obcianky? Na kazdy zmluvy obciansky treba. Ak sa bojia chod do banky

ekira1
Dnes o 16:21

@peter1peter9 tak úver zrejme nie, to nie je také jednoduché, ani keby si záznam nemal. Skôr nejaké online kasína .. len taká myšlienka na zamyslenie.. niekto ti pošle 10 000€ s malým ziskom na tvoje dobré slovo, že mu ich splatíš. A verí ti, pretože bude mať odfotený tvoj občiansky.. stále nič? Kontrolka je s tým ok, nebliká?

peter1peter9
autor
Dnes o 16:25
@ekira1

@peter1peter9 tak úver zrejme nie, to nie je také jednoduché, ani keby si záznam nemal. Skôr nejaké online kasína .. len taká myšlienka na zamyslenie.. niekto ti pošle 10 000€ s malým ziskom na tvoje dobré slovo, že mu ich splatíš. A verí ti, pretože bude mať odfotený tvoj občiansky.. stále nič? Kontrolka je s tým ok, nebliká?

@ekira1 OP si odomňa pýta na vytvorenie zmluvu ktorá sa následne dá notárovi overiť a podpísať. Nebude to teda len na "dobré slovo". A čo sa týka kasín, well ak si niekto chce otvoriť účet na môj OP a hrať, nech sa páči, ja z toho nemám žiaden drawback. Jediné čoho sa bojím je finančné zneužitie na nejaký úver( čo áno nie je možné), možno nejaká poistka/paušál a takéto veci. Ale aj to už dnes častokrát nestačí len OP mať naskenovaný, veď aj v Telekome keď kuriér doručuje zmluvu tak vyžaduje fyzicky OP. Mimo toho neblíka kontrolka keďže mať môj OP bude pre neho zbytočné pokiaľ budem mať potvrdenú zmluvu od notára.

jaroslav81
Dnes o 16:37
@peter1peter9

@ekira1 OP si odomňa pýta na vytvorenie zmluvu ktorá sa následne dá notárovi overiť a podpísať. Nebude to teda len na "dobré slovo". A čo sa týka kasín, well ak si niekto chce otvoriť účet na môj OP a hrať, nech sa páči, ja z toho nemám žiaden drawback. Jediné čoho sa bojím je finančné zneužitie na nejaký úver( čo áno nie je možné), možno nejaká poistka/paušál a takéto veci. Ale aj to už dnes častokrát nestačí len OP mať naskenovaný, veď aj v Telekome keď kuriér doručuje zmluvu tak vyžaduje fyzicky OP. Mimo toho neblíka kontrolka keďže mať môj OP bude pre neho zbytočné pokiaľ budem mať potvrdenú zmluvu od notára.

@peter1peter9 Je to fake, nikto ti nepožičia peniaze na výhodný úrok a nechce vidieť úverový register. Už ani nebankovky a P2P pôžičky ako Žltý melón ti nepožičajú so záznamom v registri. Veď napíš ich stránku, na 90% podvod.

peter1peter9
autor
Dnes o 16:46
@jaroslav81

@peter1peter9 Je to fake, nikto ti nepožičia peniaze na výhodný úrok a nechce vidieť úverový register. Už ani nebankovky a P2P pôžičky ako Žltý melón ti nepožičajú so záznamom v registri. Veď napíš ich stránku, na 90% podvod.

@jaroslav81 nie je to cez stránku, našiel som ich cez portál kde ľudia ponúkajú úvery cez nebankovky atď. Komunikácia prebehla čisto cez mail. Ale áno asi máš pravdu, tiež mi to nejako nesedí, 2% úrok , aj keby bol založený nehnuteľnosťou nedáva žiaden zmysel.

maranco
Dnes o 16:48
@peter1peter9

@peter1peter9 na vytvorenie zmluvy nepotrebuje fotku tvojho OP stačí mu napísať/poslať údaje z OP, ktoré chce uviesť do zmluvy a notár overuje len jeho podpis, potom ti akože pošle podpísanú zmluvu a ty pôjdeš overiť svoj podpis a pošleš mu nazad podpísanú tebou?
alebo to budete elektronicky podpisovať?

Aká je web stránka toho portálu?
Akú on má záruku že mu to splatíš? Veď môžeš byť na mizine v excekúcii bez majetku a on sa k svojim peniazom už vôbec nedostane.

Nárok ukladať si fotku OP majú iba mobilný operátori a banky, ostatný si môžu len údaje z OP opísať žiadne robiť fotky dokladov.

ekira1
Dnes o 16:53
@peter1peter9

@peter1peter9 tak keď je všetko v poriadku, príde ti to v pohode a nič nehrozí, smelo do toho.. potom sa podeľ o skúsenosti .

jaroslav81
Dnes o 16:55
@peter1peter9

@jaroslav81 nie je to cez stránku, našiel som ich cez portál kde ľudia ponúkajú úvery cez nebankovky atď. Komunikácia prebehla čisto cez mail. Ale áno asi máš pravdu, tiež mi to nejako nesedí, 2% úrok , aj keby bol založený nehnuteľnosťou nedáva žiaden zmysel.

@peter1peter9 2% úrok, to si mal povedať hneď...teraz je už pravdepodobnosť podvodu 99.99%

mariaaaaa
Dnes o 18:33

tak minimálne, ak majú tvoj OP, vedia na tvoje meno založiť účet on-line a skrze neho preposielať peniaze cudzích, zneužitých ľudí. Oni podajú trestné oznámenie a hádaj koho meno bude jediné vystopovateľné?

maddie1711
Dnes o 19:03

Štandardne sú bankové úroky cca 10% pri spotrebnom úvere. To čo ideš urobiť ti vyhovárať nebudem. Vrátim sa k otázke. Manžel raz prepisoval leasing, normálne oficiálne, boli tam len údaje z OP. Auto bral chlapík na meno sestry, lebo nemal príjem aby mu prešiel leasing. Muž sa len tak medzi rečou opýtal kde robí sesternica povedal že v Telekome …… auto sa predalo. Pointa: asi 4-5r nato prišla mužovi výzva od exekútora kvôli paušálom, meno, občiansky použili muzove. Adresa dali nejakú z ich mesta. Škoda do 2000€. Muž hneď volal do telekomu nech mu okamžite prepošlu zmluvy, poslali, podpis úplne iný. Hneď volal políciu, telekom sa ospravedlnil samozrejme že neplatil nič. Čiže napríklad takto sa to dá zneužiť. Neviem kto a či vôbec niekto nahrádzal škodu

markusrasford
Dnes o 19:18
@peter1peter9

@peter1peter9 ty si uz overoval podpis u notára? OP overuje notár? Keď sa overuje podpis tak podpisuje zmluvu a tvoje údaje sa zapisujú do knihy neviem ako sa vola . Vycestuj osobne za pánom co ti chce požičať. Vieš kde byva? Adresu? Telefónny kontakt? Mas overené?

alantroj
Dnes o 20:09

Kvoli niecomu zakon na ochranu osobnych udajov existuje. Ak ich das dobrovolne, tvoja vec.