icon

Je dobrý nápad zobrať si úver ako študentka?

17. mar 2025

Ahoj chcela by som sa spýtať , som študentka, som dospelá začala som pracovať chcem si zobrať v Slovenskej sporiteľni úver na 300eur lebo tie peniaze dosť potrebujem ale mám výčitky svedomia či je to dobrý nápad (mám príjem čiže to mám ako platiť a budem to splácať 12mesiacov po nejakých 30eur )Ja neviem či si mám ten úver zobrať alebo radšej hladovať (nie z rodičov mi nemá kto pomôcť (kašlú na mňa)

crazy_cat_lady
17. mar 2025

a 300 eur ti vyriesi tvoj problem s hladovanim na cely rok?

kavasmliekom
17. mar 2025

Veď pracuješ, tak ako môžeš hladovať? 🤔 Co študuješ?

la_dolce_vita
17. mar 2025

Pracujes na TPP? Ta suma nie je vysoka. Ak pomoze, nemaj vycitky.

liaka
17. mar 2025

300 eur minies za mesiac, dva a potom co? Dalsich 10 mesiacov platit 30 eur. Zvyšné mesiace z čoho budeš žiť? Vezmeš ďalší úver? Vidím už teraz, že za pár rokov budeš patriť k ľuďom, čo berú pôžičku za pôžičkou...

matusformanek
17. mar 2025

Nerobte to. Skúste ušetriť a nerobiť si dlhy na spotrebu

annamarin
17. mar 2025

Ak pracuješ, podávala si daňové priznanie? Ako študentke ti môžu celkom dost veľkú čiastku vrátiť. Mne má prísť okolo 300€. Tak z toho by si mohla potom splatiť. Len nápad. 🙂

annamarin
17. mar 2025

Alebo možno skús požičiat mensiu sumu od nejakej kamošky. Tá ti asi nedá úver a mozes to splatiť hned dalsi mesiac.

zobaka
17. mar 2025

ak si este len zacala pracovat, skus sa opýtat v praci na zalohu

ekira1
17. mar 2025

Nie, kašli na to. A tých 30€ si každý mesiac odlož, budeš mať rezervu, keď ti z platu nebudu chýbať. 300€ ti pomôže na chvíľu a skomplikuje na dosť dlho.

e1h
18. mar 2025

Brať úver vo výške 300 € je absolútna blbosť, hlavne ak to je ešte aj s úrokmi.
Ak tie peniaze potrebuješ na veľmi dôležitú vec (napr. neodkladný zdravotný zákrok), tak chápem, ale aj tak platí, že skús si radšej požičať od rodiny, kamarátov alebo ak sa inak nedá, tak aspoň v banke, kde ponúkajú úver "s nulovým úrokom".

Ak potrebuješ peniaze iba na niečo ako oblečenie, dovolenku, nový mobil alebo inú pre život nie nutnú vec, odpoveď na tvoju otázku z nadpisu je jednoznačne: NIE.

Všeobecne: pôžičkám, povoleným prečerpaniam, kreditkám a spotrebným úverom je dobré sa v živote čo najväčším oblúkom vyhnúť, lebo (hlavne mladý) človek sa nechtiac môže dostať do takého kolotoča, z ktorého je potom veľmi ťažké sa dostať.

margotka17
23. mar 2025

Ja by som nebrala úver 300 €. Skôr by som sa uskromnila, hľadala by som brigádu cez víkend či poobedie, buď upratať byť či postrážiť dieťa,ísť starším ľuďom na nákup kľudne vo dvojici a pomoc im s donáškovu, či poroznasat letáky nákupných centier či Kauflandu... Je viac možností, neviaž sa na úver.

zuzanka.zuzu
23. mar 2025

daj si povolené prečerpanie, to je fajn vec, kedysi strašne dávno to jednu samoživiteľku s dieťaťom udržalo pri živote 😉

autor
24. mar 2025

@liaka Skôr k tým čo budú v peknom balíku vzhľadom k tomu čo študujem , netreba súdiť keď ma nepoznáš 😅

autor
24. mar 2025

@zuzanka.zuzu Ďakujem za radu, to je naozaj oveľa lepší nápad to sa potom doplní z mojich vlastných a aspoň nebudem platiť toľko úrok

monika101146560
24. mar 2025

Ak ti mozem z osobnej skusenosti poradit NEROB TO! moji rodicia sa vykaslali zaplatit moju stuzkovu, nechavali si to na poslednu chvilu samozrejme nebolo tolko penazi naraz. Tak som si vzala uver, samozrejme mi dali za nehorazne uroky, bolo to vtedy 500e, splatka 13e na 8 rokov tak si vypocitaj ten urok. Samozrejme som to splatila skor, ale dalsim uverom s navysenim a takto sa to dookola tahalo. Potom uz som mala rodinu potrebovala som hypo a zrazu bol problem. Sice sa to splacalo nacas, ale ta bonita uz nebola najlepsia. Takze radsej predaj nieco, pripadne zaloz nejake sperky do zalozne a uskromni sa. Ja keby mozem vratit cas nevezmem si ziaden uver!

e1h
24. mar 2025

@zuzanka.zuzu povolené prečerpanie je tiež forma úveru a ak peniaze nevrátiš do X dní podobne ako v prípade kreditnej karty, tiež tam platíš (=banka si strhne z účtu) nemalé úroky. Zaroveň sa to zapisuje aj do úverového registra, čo má samozrejme svoje úskalia a ak raz ideš napr. žiadať o hypotéku, alebo hocičo môže ti to pokaziť tvoje plánz. Z úverového registra sa tieto veci odmažú až po 5 rokoch od splatenia/ukončenia produktu, takže odporúčam sa vyhnúť tomuto produktu rovnako ako bežným úverom.