Je druhý pilier povinný?
Ahojte, mám povinnosť mať založený druhý pilier? Dnes mi volala nejaká pani, že od roku 2024 som povinná vstúpiť do druhého piliera . Nejaké info som na nete našla, ale ak správne chápem, to by sa malo týkať len osôb, ktoré sa prvý krát zamestnali až v roku 2023. Ja som bola zamestnaná už skôr, ale len na dohody. Momentálne som na RD , čiže som nič okolo tohto druhého piliera neriešila, ani neplánujem ak to nie je moja povinnosť.
Urcite ti prisiel papier, ze mas druhy pilier.. alebo nejake info .. vsetkym to chodilo, ze si v druhom pilieri.. kto nebol
@22lucy a aký zmysel má založiť si druhý pilier keď som nezamestnaná ? 😀
A budeš nezamestnaná 50 rokov až do dôchodku?
@zalka nie, ale tak nebudem to riešiť počas RD, ak nemusím.
Kedy vám vznikajú úspory na dôchodok v druhom pilieri
Materská a rodičovská dovolenka
Za poistenkyne a poistencov počas materskej a rodičovskej dovolenky platí odvody na dôchodkové poistenie štát automaticky. Sociálna poisťovňa ich eviduje ako poistencov štátu na základe údajov poskytnutých Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Okrem starostlivosti o dieťa musia splniť aj ďalšie zákonné podmienky.
2. pilier neuškodí. Založ si. Aspoň získáš pár eur ak náhodou dostaneš na dôchodok. Nestojí ti nič naviac.
Tak si nezamestnaná, alebo na rodičovskej dovolenke? Platí za teba štát, I do druhého piliera ti bude prispievať štát. Už dávno si tam mohla mať nejaké € na dôchodok.
Druhý pilier určite stojí za to. Ma xy výhod, napr to že ho po vás môže niekto zdediť a podobne. Kľudne vysvetlím (žiadne zmluvy neuzatvaram len viem ako fungujú kapitálové trhy, mam aj 3. Pilier lebo zamestnávateľ tam prispieva)

https://www.socpoist.sk/news/povinny-vstup-do-i...