icon

Je hypotéka 350 000 EUR reálna pre 26-ročnú?

19. sep 2025

Idem si sem po radu. Mám 26 rokov a od dvadsiatky pracujem v zahraničí, ale chcela by som sa vrátiť na Slovensko, lebo mám tu rodinu a kamarátky. Rada by som si kúpila byt v Bratislave, ale keď sa pozerám na tie ceny, je mi do plaču. Musela by som si zobrať hypotéku 350 000 eur, ale odrádza ma to, lebo je to veľká suma. Podnájom však nechcem, lebo mám pocit, že by som zbytočne platila niečo, čo nikdy nebude moje. Neviem, či mám ešte pár rokov zostať vonku a šetriť viac, alebo sa radšej vrátiť hneď a riešiť hypotéku. Bojím sa, že ak ceny bytov pôjdu ešte hore, tak si už nič nebudem môcť dovoliť. Na druhej strane, mám strach zadĺžiť sa na celý život. Zaujíma ma, ako to riešili iní, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Je lepšie kúpiť byt hneď, alebo čakať, kým budem mať väčšiu hotovosť?

Strana
z4
anonym_f74316
19. sep 2025

Skus napísať odborníkovi p. Vojčíkovi https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn.... Určite ti poradi

anonym_4383c5
19. sep 2025

@anonym_autor na taký byt by som zvysoka srala šak keď to nebudú ľudia kupovať ceny pôjdu dole..takže by som počkala alebo pozrela niečo ďalej od mesta 🤷

uhnakova
19. sep 2025

Čakanie na vyššiu hotovosť nie je dobrý nápad. Ceny bytov rastú veľmi rýchlo a kým by si našetrila, tak by bola cena bytu už zase niekde inde.

janai1
19. sep 2025

Dôležitejšia je skôr výška platu. Máš dostatočný príjem na takú hypotéku? Máš našetrené 35 000€ resp. 70 000€?

uhnakova
19. sep 2025

A teda k výške hypotéky. Sama by som sa bála takého vysokého záväzku. Ak si sama, skús pozrieť dvojizbáky, dajú sa kúpiť za cca 200 tisíc. Ovšem s manželom by som do toho išla, ako sme to aj pred rokmi urobili. Tiež to vtedy vyzeralo, ze berieme veľkú hypotéku a teraz po 10 rokoch už vôbec nie.

maminkadeticiek
19. sep 2025

Ako to chces preboha splatit??

trema
19. sep 2025

preco prave 350 000? my sme teraz kupili dvojizbak pod 250

anonym_535f25
19. sep 2025

Ked robis niekolko rokov v zahranici, nieco uz nasetrene mat musis a nemala by som hned na zaciatok velke oci, jednoducho treba kupit mensi - lacnejsi byt. Ak bude mat byt aj priatel a vezmete sa, mozete kupit spolocny a tie 2 alebo jeden z nich prenajat. A ked priatela/rodinu nebudes mat, na co by ti bol taky velky byt. Do takehoto velkeho bytu a zavazku by som urcite sama nesla.

wade
19. sep 2025

Tiez mi to vychadza tak, ze kupujes zbytocne velku vec. Potrebujes taky velky a drahy byt? Na slovensku su byty relativne likvidne, ak ak budes potrebavat vacsi, vies to bezproblemov vyriesit. Na druhej strane - ak mas dobry prijem, nie je to zla investicia. Sam mam nasobne vyssie zadlzenie. Tiez - na slovnesku je specificka situacia, ze byty su proste k pomeru kupnej sily a demografie predražene. Zatial stale rastu, ale ktovie ci nepride pad. Preto by som asi na tvojom mieste kupil mensi byt (ale v dobrej lokalite). Hypoteku by som zobral maximalnu (predpokladam ze prijem mas). A povedla toho investoval vsetky volne peniaze separatne do akcioveho ETF.

sisa_s
19. sep 2025

To musis byvat sama v 3i v novostavbe? Lebo bezne byty nestoja 350000

luckajozko21
19. sep 2025

Maximálna zadlženosť fyzickej osoby nesmie prekročiť 8-násobok jej čistého ročného príjmu, čo znamená, že ak je váš čistý mesačný príjem 1 000 EUR, vaša maximálna miera zadlženia je 96 000 EUR.
A vyjde ti to? Akoze tvoj prijem za posledny polrok?

olimuc
19. sep 2025

Zalezi na tom aky mas prijem, kolko este budes v zahranici makat a kolko mas nasetrene. Zo zahranicneho prijmu sa beria (bralo do uvahy 75-80%) ak ho na ar rokov zhodnotis prwnajmom + este par rokov popracujes preco nie. Len spocitaj si to poriadne a peisposob to podmienkam banky a tvojim ocakavaniam

anonym_eb764c
19. sep 2025

@anonym_autor kúp si zatiaľ menší a lacnejší byť.Tersz máš dobrú prácu o 5 r to môže byť inak

anonym_256b8a
19. sep 2025

350 000 eur za byt v BA? Ľudia sa zbláznili... Pozri lokality 20km od BA, za 250 000 eur nájdeš celý dom so záhradkou, nie nejaký zaprdený byt...

kp7333
19. sep 2025

@anonym_autor v tvojom veku som kupovala 2-izbak, ked sa narodilo dieta, kupili sme 3-izbak a momentalne mame 5-izbovy byt, hypoteku splatenu. Netreba hned vysoko rubat, kup nieco mensie a casom vymenis. Byty v BA sa predavaju dobre.

anonym_f5575c
19. sep 2025

Ja som 23 rocna zacinala garzonkou, postupne som zarobila a vymenila za vacsi byt.

petramarkechova
Odpoveď bola odstránená
bomba36
19. sep 2025

Presne pre toto sa potom ľudia dostanú do problémov, lebo musia mať hneď dom, veľký byt atď aj keď na to nemajú. Ak si sama, tak 350 000 za byt je blbosť ako rampa.

truhlikvseved
19. sep 2025
@anonym_4383c5

@anonym_autor na taký byt by som zvysoka srala šak keď to nebudú ľudia kupovať ceny pôjdu dole..takže by som počkala alebo pozrela niečo ďalej od mesta 🤷

@anonym_4383c5 to pocuvam uz 20 rokov a doteraz tie ceny nesli dole. Ani cez krizy. Maximalne sa zastavili na 2 roky.

cubo2
19. sep 2025

1. vec - vek neovpylyvnuje vysku hypoteky, ktoru si mozes vziat (splatnost ano ale v tvojom pripade to nie je problem)
2. vec - ak by si si zobrala hypo na 30 rokov s touto vyskou a urokom 3.5 percenta tak tvoja splatka je 1 569,70 € mesacne. Mas na to to splacat?
3. vec - vyska hypo nesmie prekrocit 8 nasobok prijmu, v preklade musis zarobit 43 750 eur rocne, co je 3600 cisteho mesacne, co je zodpoveda hrubej mzde 5300 EUR mesacne, ktoru musis dokladovat.

Nechcem byt zly, ale asi ti trochu chyba kontakt s realitou.

anonym_fc6c40
19. sep 2025

Mysli na to , že tú hypotéku bude treba aj splácať, že budeš chcieť existovať aj mimo byt, jesť, kúpiť si oblečenie, niekam ísť.
Nikdy by som sama do takejto výšky hypotéky nešla.

vikiki29
19. sep 2025

Budem sa opakovať, ale dnes by mladí chceli všetko hneď, luxusné byty, domy, autá… Načo ti preboha nehnuteľnosť za 350 000 keď si sama???

luxus10
19. sep 2025
@vikiki29

Budem sa opakovať, ale dnes by mladí chceli všetko hneď, luxusné byty, domy, autá… Načo ti preboha nehnuteľnosť za 350 000 keď si sama???

@vikiki29 a kolki ich aj maju... nielen ze chcu....🙂
ved sa staci pozriet okolo seba, same suv-cka...

deedol
19. sep 2025

ked si sama, tak si kup zatial 1i alebo 2i v dobrej lokalite, ktory potom lahko predas/prenajmes. akurat mam otvorene 2i byty v mojej lokalite a stoja cca 200-250 tisic podla stavu. a

zorienka28
19. sep 2025

To sa neodvija od veku, ale o tvojom prijme a kolko mas nasetrene. Nepises o svojej praci, ale v pripade, ze nemas uz dohodnuty prijem na Slovensku/po len par tyzdnoch v novej praci to moze byt problem. Banky pozeraju na konzistentnost v prijme.

patriciah1
19. sep 2025

@anonym_autor neoplatí sa čakať,ak vieš, čo chceš... Keby si to riešila pár rokov dozadu, zarobila by si desiatky tisíc....

patriciah1
19. sep 2025
@cubo2

1. vec - vek neovpylyvnuje vysku hypoteky, ktoru si mozes vziat (splatnost ano ale v tvojom pripade to nie je problem)
2. vec - ak by si si zobrala hypo na 30 rokov s touto vyskou a urokom 3.5 percenta tak tvoja splatka je 1 569,70 € mesacne. Mas na to to splacat?
3. vec - vyska hypo nesmie prekrocit 8 nasobok prijmu, v preklade musis zarobit 43 750 eur rocne, co je 3600 cisteho mesacne, co je zodpoveda hrubej mzde 5300 EUR mesacne, ktoru musis dokladovat.

Nechcem byt zly, ale asi ti trochu chyba kontakt s realitou.

@cubo2 zabudol si ešte na stres test,takže by musela zarabať o niečo viac, ale autorka neuvádza, kde pracuje a je otázne či jej banka takú hypo schváli...🤔

alenka58
19. sep 2025

na tvojom mieste by som kúpila 1 alebo dvojizbový byt max do 200 tis ak si sama, zbytočne väčší,

pralinka86
19. sep 2025

Zalezi kolko mas v hotovosti (cize kolko % zo sumy bude hypo) a aky budes mat prijem na SK (nemaj velke ocakavania s platom predbezne), ci to budes zvladat mesacne splacat, plus bezna rezia, poplatky a poistky a mat rezervu, ak vypadne praca, pripadne neviem ako auto ci planujes alebo uz mas.. a samozrejme ostatný zivot, nech mas z coho jest..
Ak mas na to, vieš, ze chces ten byt, tu lokalitu, chod do toho

vikiki29
19. sep 2025
@luxus10

@vikiki29 a kolki ich aj maju... nielen ze chcu....🙂
ved sa staci pozriet okolo seba, same suv-cka...

@luxus10 ale veď nech majú… aj ja mám, ale nerúbem vysoko do neba, všetko išlo tak nejak postupne. Neviem akú finančnú rezervu by som musela mať ak by som sa odvážila vziať sama hypo 350 000. Samozrejme plus ešte 20% na tú nehnuteľnosť 🤷‍♀️

Strana
z4