icon

Je lepšie sporiť deťom na účte rodiča či na ich účte?

30. apr 2025

Ahojte, mám dve deti a rozmýšľam ako im šetriť. Momentálne im peniaze mesačne investujem do EIC, je to na moje meno, plánujem im to dať v dospelosti keď bude treba, či na vysokú školu, či na bývanie. (Neinvestujem vysoke sumy, je to len v rámci mojich možností.)
Momentálne ale rozmýšľam aj nad založením detského účtu, ktorý by bol vedený na ich meno a tam by som im dávala peniaze, ktoré dostanú na narodeniny, meniny od rodiny. Ešte majú málo rokov, takže účet nebudú využívať 5r,6r., ale do budúcna by som im ten účet nechala, keď budú starší a posielala tam npr. vreckové.
Využívate niekto takúto kombinovanú formu šetrenia? Je podľa vás ôk, alebo nemám špekulovať s detským účtom?
Na jednej strane sa mi to páči, na strane druhej mám pochybnosti, či deti keď budú mať viac rokov neminú tie peniaze na blbosti.
Sporíte deťom na detských účtoch, alebo sporenia máte vedené na vaše meno?

nynia
30. apr 2025

Podla mna by bolo dobre keby mali aj svoj ucet ale urcite by trebalo oddelit ich setriaci ucet od toho z ktoreho by neskor minali alebo ked chces nechat iba jeden tak este pred venovanim im karty naucit ich financnej gramotnosti pretoze bez nej tie peniaze odidu velmi rychlo.

pe_mi
30. apr 2025

Ahoj, my tiež sporime deťom na EIC fondoch.
Žiadne iné sporenie nemajú.
Keď budú mať svoje karty ,tam im budeme dobíjať vreckové.to čisto na míňanie .nie obrovské čiastky
Plus majú životné poistenia,z ktorých v dospelosti tiež dostanú pekne čiastky .

zic
30. apr 2025

Pozri... teraz som "narazil na limit"... nieco si kupili a platili sme to my... chceli sme si to nechat preplatit a ajhla... limit 550 eur mesacne do plnoletosti...
Chcem tym povedat... bezne vydavky na ich uctoch, nech sa ucia... vacsie peniaze "u seba" (ci uz investicny ucet alebo hocaky iny)... nikdy nevies... dat im to mozes vzdy

nerko
1. máj 2025

11, 9 rokov. Peniaze im investujem a okrem toho maju obe ucet v Tatra banke. Bola akcia, myslim, ze je aj teraz, Maju uz aj svoke karty. Posielam im 5€ mesacne. Okrem toho maju mensie peniaze v pokladnicke. Ked ideme na nakup oblecenia, topanok, vylety, drobnosti na dovolenke tak si prispievaju.

misanthropicdann
2. máj 2025

Nešetril by som na účtoch vedené na ich meno.
Budú mať 18, na účte par tisíc prepne im a minú to na úplne hovädiny.

Viem ze takto jedna rodina setrila na účte vedenom na dieťa, (peniaze mali byť určené na rekonštrukciu domu).
Dcéra dovŕšila 18, peniaze vybrala a rozflakala.
Hej chyba rodičov ale dat 18 ročnému väčší obnos peňazí nemusí dopadnúť podľa očakávaní.

purple_wolf
2. máj 2025

podla mna detom velke ciastky nepatria... oni s nimi naozaj nevedia narábať a minu ich na hluposti ... ja mojim setrim pod mojim a muzovim menom s tym ze im to dame okolo ich 25 rokov lebo to uz maju v hlave viac a ak ich rozhadzu alebo investuju do bývania, firmy alebo vlastnej rodiny to uz bude na nich