icon

Je možné získať invalidný dôchodok z mladosti?

nikiya1
28. sep 2025

Dobrý den, chcem sa informovať od sedemnástich rokov mám psychické problémy, úzkostnú depresívnu poruchu mala som problémy v každej práci nikde som dlho nevydržala čiže nemám odrobene roky a teraz som si požiadala o invalidný dôchodok. V poslednom čase sa mi stav zhoršil bola som aj hospitalizovaná, vybavovala som si aj ztp a schválili mi ho na 60% čiže predpokladám že aj pri invalidnom budú podobne percenta lenže nemám odpracované roky. V sedemnástich som nebola hospitalizovaná len mám záznam o tej uzkostno depresívnej poruche. Chcem sa spýtať či mi môžu schváliť dôchodok z mladosti aj keď som mala už 17 rokov bez hospitalizácie. Mam 5 diagnóz chýbajú mi 4roky neviem či sa počíta aj rodičovský príspvok. Ďakujem za odpoveď

Strana
z2
marsmykkok
28. sep 2025

@nikiya1 Iné diagnózy sú aké? Na úzkostne-depresívnu poruchu asi ID nedostaneš, to by si musela mať poruchu osobnosti, schizofréniu, ťažkú depresiu, mentálnu zaostalosť a podobne. A posúdenie či je to ID z mladosti alebo až odteraz je na posudkovom, môžeš mu povedať, že by si chcela ID z mladosti a doniesť aj staré správy, ale ako to posúdi je na ňom. V najhoršom sa roky dajú aj doplatiť.

nikiya1
autor
28. sep 2025
@marsmykkok

@nikiya1 Iné diagnózy sú aké? Na úzkostne-depresívnu poruchu asi ID nedostaneš, to by si musela mať poruchu osobnosti, schizofréniu, ťažkú depresiu, mentálnu zaostalosť a podobne. A posúdenie či je to ID z mladosti alebo až odteraz je na posudkovom, môžeš mu povedať, že by si chcela ID z mladosti a doniesť aj staré správy, ale ako to posúdi je na ňom. V najhoršom sa roky dajú aj doplatiť.

@marsmykkok Mám adaptacnu poruchu, ocd, akútna prechodná Psychotricka porucha, zmiešaná úzkostná a depresívna porucha, záchvaty panickej úzkosti. Bola som teraz PN tri mesiace v psychiatrickom stacionári matka.

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@nikiya1

@marsmykkok Mám adaptacnu poruchu, ocd, akútna prechodná Psychotricka porucha, zmiešaná úzkostná a depresívna porucha, záchvaty panickej úzkosti. Bola som teraz PN tri mesiace v psychiatrickom stacionári matka.

@nikiya1 toto mam aj ja a lekarka ziaden id ani nespominala. a uzkosta depresivan porucha? prepac 🙂 na toto id naozaj nie je. mam depresiu stredneho stupna a tiez adaptacne.
prosimta snad necakas ze budes teraz do konca zivota na ID a ze ti od 17 rokoch doplatia miliony pretoze si tam mala diagnozu. treba aj pracovat.

nikiya1
autor
28. sep 2025
@anonym_5e05bb

@nikiya1 toto mam aj ja a lekarka ziaden id ani nespominala. a uzkosta depresivan porucha? prepac 🙂 na toto id naozaj nie je. mam depresiu stredneho stupna a tiez adaptacne.
prosimta snad necakas ze budes teraz do konca zivota na ID a ze ti od 17 rokoch doplatia miliony pretoze si tam mala diagnozu. treba aj pracovat.

@anonym_5e05bb Ako som už písala mám problémy v práci, mávam hrozne úzkosti a depresie v robote plačem nevládzem psychicky to nezvladam,každý sme iný a každý to inak zvláda. Ja chcem pracovať ale mávam také stavy,že ráno nemôžem ani vstať. V robote sa trasiem a mám fyzicky náročnú prácu. Ja sa nechcem prizivovat ale viem čo zvládam a čo nie keby mi schválili mohla by som pracovať aj v chránenej dielni, tam budú mať väčšie pochopenie.

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@nikiya1

@anonym_5e05bb Ako som už písala mám problémy v práci, mávam hrozne úzkosti a depresie v robote plačem nevládzem psychicky to nezvladam,každý sme iný a každý to inak zvláda. Ja chcem pracovať ale mávam také stavy,že ráno nemôžem ani vstať. V robote sa trasiem a mám fyzicky náročnú prácu. Ja sa nechcem prizivovat ale viem čo zvládam a čo nie keby mi schválili mohla by som pracovať aj v chránenej dielni, tam budú mať väčšie pochopenie.

@nikiya1 to mavam aj ja, a vies co, zmen pracu. nikde s tebou nebudu jednat v rukavickach, taky je zivot. ak fyzicky nezvladas, nech sa paci hladaj si inde, ty si myslis ze dostanes teraz doplatene a este ta hned zamestnaju v chranenej dielni lebo sa trasies a places kazdy den? ludia maju ovela horsie stavy. ver tomu ze ovela horsie stavy. dieta mas? zijes sama? kolko mas rokov?

nikiya1
autor
28. sep 2025
@anonym_5e05bb

@anonym_5e05bb Mne povedala lekárka nech si vybavím invalidny, hovorili mi to aj moji známi. Ja som najprv nechcela len sa pýtam to je všetko.

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@nikiya1

@anonym_5e05bb Mne povedala lekárka nech si vybavím invalidny, hovorili mi to aj moji známi. Ja som najprv nechcela len sa pýtam to je všetko.

@nikiya1 velmi zaujimave, to by sme každý druhy ziadali. psychiater ti to povedal? ci tvoja lekarka vseobecna dakde na dedine?
lekar ti mal dat teda vsetky spravy. ked uz ti to odporucal. a mozes ist na SP a tam sa opytat aky je postup.
snad necakas ze ti teraz za 17 rokov doplatia 🙂

nikiya1
autor
28. sep 2025
@anonym_5e05bb

@nikiya1 to mavam aj ja, a vies co, zmen pracu. nikde s tebou nebudu jednat v rukavickach, taky je zivot. ak fyzicky nezvladas, nech sa paci hladaj si inde, ty si myslis ze dostanes teraz doplatene a este ta hned zamestnaju v chranenej dielni lebo sa trasies a places kazdy den? ludia maju ovela horsie stavy. ver tomu ze ovela horsie stavy. dieta mas? zijes sama? kolko mas rokov?

@anonym_5e05bb Ja nič nečakám len som chcela vedieť ako to je čo sa do mňa obuvas? Ty poznáš môj zdravotný stav lepšie? Mám problémy ešte s pamäťou hľadala som si inú prácu ale ma nezobrali. Mala som rozosielané životopisy od mladosti mám problémy a dosť veľké aj ty máš adaptacnu poruchu? A hovoríš,že to je nič. Máš problém vydržať s cudzími ľuďmi? Osem hodín denne? Nekomentuj uz prosím ťa.

marhulka13
28. sep 2025

@nikiya1 a ved treba skúsiť a uvidíš. Treba ísť najskôr k obvodnej a ona ta už ponaviguje

nikiya1
autor
28. sep 2025
@anonym_5e05bb

@nikiya1 velmi zaujimave, to by sme každý druhy ziadali. psychiater ti to povedal? ci tvoja lekarka vseobecna dakde na dedine?
lekar ti mal dat teda vsetky spravy. ked uz ti to odporucal. a mozes ist na SP a tam sa opytat aky je postup.
snad necakas ze ti teraz za 17 rokov doplatia 🙂

@anonym_5e05bb Nie nečakám a mám dosť veľa správ z hodpitalizacii som niekoľko ráz bola,kedy som mala halucinácie a iné problémy ale ako vidím ty by si mala byť asi psychiater vieš všetko lepšie.

anonym_a536ee
28. sep 2025

Neplač. V dnešnej dobe každý druhý vstáva do roboty z odporom, odrátava hodiny do konca smeny. Kolegovia sa nenávidia medzi sebou. Málokto chodí do roboty s radosťou. Depresia z tohoto systému je už normálna u mnohých. Ale! Treba platiť účty. To je jediná motivácia prečo ísť pracovať. To má teda každý druhý natrčiť ruky a pýtať ID? Treba zatnúť zuby a robiť ďalej.

nikiya1
autor
28. sep 2025
@anonym_a536ee

Neplač. V dnešnej dobe každý druhý vstáva do roboty z odporom, odrátava hodiny do konca smeny. Kolegovia sa nenávidia medzi sebou. Málokto chodí do roboty s radosťou. Depresia z tohoto systému je už normálna u mnohých. Ale! Treba platiť účty. To je jediná motivácia prečo ísť pracovať. To má teda každý druhý natrčiť ruky a pýtať ID? Treba zatnúť zuby a robiť ďalej.

@anonym_a536ee Kto plače? Bola to len informatívna otázka ja odpor k práci nemám si predstav pracujem rada aj v ťažkej robote. Triasla si sa niekedy dve hodiny v kuse a robila si? Mala si halucinácie ? Úzkosti a depresie? Ty by si to určite dala na jednotku nevieš nič a montujes sa do toho.

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@nikiya1

@anonym_a536ee Kto plače? Bola to len informatívna otázka ja odpor k práci nemám si predstav pracujem rada aj v ťažkej robote. Triasla si sa niekedy dve hodiny v kuse a robila si? Mala si halucinácie ? Úzkosti a depresie? Ty by si to určite dala na jednotku nevieš nič a montujes sa do toho.

@nikiya1 mala som ano, mala aj suicidalne myslienky, pamat taka ze som si nevedela spomenut na pomaly datum narodenia a co robila vcera. tras moze byt kludne aj tetania, triasla som sa ked byvaly skrtil svoju mamu predo mnou, ano napriklad. uzkosti a depresie? viem co to je ked nemas chut ani vstat z postele nevidis v nicom zmysel, nemas chut s nikym komunikovat. uzkost? mam taku uzkost odkedy mi pred ocami umrela blizka osoba, ze bzdy ked lahnem do postele si spomeniem ako dodychaval ako sa postupne telo bledlo, ako sa prehlobbali ocne jamky rysoaval viac tvar , nemozem odvtedy ani lezat na chrbte lebo si vzdy na to spomeniem...takze ano ja viem ake to je, ked 1000x skontrolujes dvere a kasu skor nez odides z prace domov, ked kontrolujes vsetko , mam ocd, trvami 20minut kazdy den , mam s voje ritualy nez stihnem ist do prace, este nieco? a este, ublizovala som si. nikto nikdy nic neriesil lekarka mi ani raz nepovedala ze mam ist na invalidny a pritom cim som starsia tym je to horsie, menopauza a poporodne depresie si este viac na mna upisali..,.mavam zive sny kde citim ako ma niekto reze boda ...haluzinacie? mala a takisto mam nutkave myslienyk a pocujem hlasy. takze ano ja viem ake je to byt totalne mimo a snazit sa zaclenit do normalneho zivota.
mnohe roky psychickeho teroru od byvaleho, nastastie som mala dost sil od neho odist, ked sa ozral, ma doslova znasilnoval. takze ano viem aky strasny dokaze byt zivot.
ty mas kolko rokov? mas deti manzela? kolko pracujes? necakaj ze teraz stat bude dojna krava, lebo ich nezaujimame ale za vyskusanie nic nedas.

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@anonym_a536ee

@anonym_a536ee presne tak. a teda ludia maju ozaj este horsie stavy. na mna si zasadla kolegyna v praci, vzdy som sa triasla ked som ju videla a chcelo sa mi grcat. plakala som na zachode, a mala som z nej hnacky

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@nikiya1

@anonym_5e05bb Nie nečakám a mám dosť veľa správ z hodpitalizacii som niekoľko ráz bola,kedy som mala halucinácie a iné problémy ale ako vidím ty by si mala byť asi psychiater vieš všetko lepšie.

@nikiya1 k psychosovi chodim ale asi zly vyber.kedze ma len davkuje maximalnymi davkami a povedal mi ze pokial sa nebudem chciet zabit, mozem ist do nemocnice dobrovolne.

anonym_f1559f
28. sep 2025

Prepáč, mám podobne diagnózy ako ty. Nemôžem do davu, depresie, úzkostné ataky ,... Tiež ďalšie dg. Je ich asi 15. Mám aj obmedzenie pohybu. Pracujem na sebe, chodila som k psychiatrovi a pracujem od 18 stále. Je to o človeku ako sa k tomu postaví. Chcem/nechcem s tým niečo robiť. Posledný a naozaj veľký tak som mala v deň začatia vojny na Ukrajine. Vtedy môj tak trval skoro deň. Ale vieš s tým bojovať, pracovať na sebe alebo sa ľutovať a byť doma. A to teda nepomôže ani tebe, ani dieťaťu a ak máš muža ani jemu. Skúsiť žiadať o dôchodok môžeš ale ak aj uznajú, tak koľko dostaneš? 150€ ak to bude 45 percent a z mladosti. Ak si doplatia, čo je asi 4000€ za jeden rok a tebe chýbajú 4, teda dieťa sa počíta tak dajme tomu 2 aj tak, čo ďalej?

anonym_654fec
28. sep 2025

@nikiya1 Na ztp treba mať 50 percent a takisto ID. Ja si myslím, že by ti to mali uznať. Ja mám tiež úzkostné stavy. A ešte aj ľahšiu MR avšak priznali mi iba 25 percent. To znamená, že nárok na id nemám. Rozumiem ti je to veľmi ťažké.

kacena4
28. sep 2025

k tvojej otazke to ze mas ztp neznamena ze ti priznaju id. ci bude z mladosti sa takto tazko hovori, dolezite je co mas napisane v sprave a hlavne hlbku postihnutia. ak nemas odpracovane potrebne roky id ti mozu priznat avsak ti nevyplatia peniaze a nebudes mat narok na ne

anonym_5e05bb
28. sep 2025
@kacena4

k tvojej otazke to ze mas ztp neznamena ze ti priznaju id. ci bude z mladosti sa takto tazko hovori, dolezite je co mas napisane v sprave a hlavne hlbku postihnutia. ak nemas odpracovane potrebne roky id ti mozu priznat avsak ti nevyplatia peniaze a nebudes mat narok na ne

@kacena4 kolko treba mat na ID odpracovane?

zmrzlinka2021
28. sep 2025
@anonym_a536ee

@anonym_a536ee
Prečo jej píšeš také bludy?!!!

Depresia je vážne ochorenie.

A nie, práca pre zdravého človeka nie je utrpením. A nevstavame do nej z odporom. Ak má však človek vážne psychiatrické problémy, proste nevládze a potrebuje špeciálny režim.

anonym_89bd11
28. sep 2025

@nikiya1 ja mam depresiu z takých ako si ty. Lenivcov, ktorí sa schovávajú za psychicke/psychiatrické diagnózy a myslia si, že dostanú len tak ID aby nemuseli pracovať. Toto je fakt sila.
Nájdi si robotu, ktorú zvládneš a nie sa od mladá vyvalovat doma.

kacena4
29. sep 2025
@anonym_5e05bb

@kacena4 kolko treba mat na ID odpracovane?

@anonym_5e05bb pozri v zakone je to podla veku

majka35
29. sep 2025
@anonym_89bd11

@nikiya1 ja mam depresiu z takých ako si ty. Lenivcov, ktorí sa schovávajú za psychicke/psychiatrické diagnózy a myslia si, že dostanú len tak ID aby nemuseli pracovať. Toto je fakt sila.
Nájdi si robotu, ktorú zvládneš a nie sa od mladá vyvalovat doma.

@anonym_89bd11 pravdepodobne by aj tebe uznali ID podľa toho ako sa vyjadruješ, nie si v poriadku

anonym_5e05bb
Autor odpoveď zmazal
anonym_5e05bb
29. sep 2025
@majka35

@anonym_89bd11 pravdepodobne by aj tebe uznali ID podľa toho ako sa vyjadruješ, nie si v poriadku

@majka35 je az moc toto je dalsia co caka na ID a doplatenie a doma pizdu valat

anonym_89bd11
29. sep 2025
@majka35

@majka35 ano? Teraz sa chúďatko zobudila, žeby sa hodil ID?

marhulka13
29. sep 2025
@anonym_89bd11

@majka35 ano? Teraz sa chúďatko zobudila, žeby sa hodil ID?

@anonym_89bd11 ja mam tiež ID z mladosti a tiež som si podala žiadosť až po tridsiatke. Kým som vládala, tak som neriešila. Na posudkovom sa iná zacudovali, že prečo tak neskoro

anonym_31d1f0
29. sep 2025
@nikiya1

@nikiya1 Nechcem byť zlá ale ak si vedela ako na tom si, a že pracovať pri takom stave je pre teba takmer nemožne. Prečo si o dôchodok z mladosti nepožiadala už v 18? Teraz to s tým vybavovaním bude horšie ak ho vôbec schvália.

anonym_479b59
29. sep 2025
@anonym_31d1f0

@nikiya1 Nechcem byť zlá ale ak si vedela ako na tom si, a že pracovať pri takom stave je pre teba takmer nemožne. Prečo si o dôchodok z mladosti nepožiadala už v 18? Teraz to s tým vybavovaním bude horšie ak ho vôbec schvália.

@anonym_31d1f0 Napíšem svoj príbeh, od 11 rokov v liečbe psychiatra, v 12 hospitalizácia, depresie, úzkosti, poruchy príjmu potravy, Asperger a porucha pozornosti (Asperger a porucha pozornosti vtedy ešte nediagnostikovaná) , nechodila som od piatej triedy riadne do školy, Mne osobne nenapadlo v 18tke žiadať o ID, ešte som bola decko, čo si myslelo že ID dostanú len vozičkári. Vtedy som si školu dokončovala externe lebo som nebola schopná chodiť denne plus robila z domu brigádne, myslela som si že problém mám iba so školu a prácu raz zvládnem. Avšak nezvládla som nič riadne robiť, hoci som sa nejako vždy vedela pretlcť finančne či prácou z domu, pestovala som niečo a to ponúkala, vyrábala, potom prišiel covid a peniaze pre nezamestnaných zadarmo. Počas toho obdobia sa depresie a úzkosti a hlavne pozornosť ešte zhoršili a po covide som nebola schopná aj napriek snahe sa zaradiť do pracovného života a až vtedy na popud lekárov som v 35tke požiadala o ID z mladosti a ten mi schválili a mám ho aj teraz. Ide mi hlavne o to, že 18 ročný človek je ešte decko, ak si vybavuje ID vybavujú to rodičia alebo rodina, Tak mladého človeka nenapadne že nezvládne robiť alebo že by mal nárok, lebo s prácou nemá ešte ani riadne skúsenosti. Ak niekto nemá rodičov čo vedia priznať problém, pomôcť, tak človek sa trápi aj roky alebo celý život bez pomoci,

anonym_667e20
29. sep 2025

@nikyia1 od17tich mas psychicke problemy.Kolko mas teraz rokov?Kolko mas odrobenych rokov?Mas stale vkuse depresie od tych 17tich rokov ?Pises ze si bola hospitalizovana beries lieky.Mas deti, muza?To vsetko sa Ta budu pytat na tej posudkovej komisii.Ked Ti uznali ZTP 60% tak mozno aj ID Ti taky daju.Vsak kvoli niecomu Ti dali to ZTP.A kde pracujes?Z coho mavas depresie ci si to len Ty sama neprivolavas?

Strana
z2