icon

Je potrebná darovacia zmluva na "darované" peniaze?

hinda1
Včera o 21:57

Ahoj,

chcem sa opýtať, babka predala byt ktorý mala vo vlastníctve ona a jej syn ( môj otec).
Otec mal 1/6 z bytu, zvyšok vlastnila babka.
Obaja súhlasili s predajom bytu s tým, že peniaze prídu na môj účet ( babka účet nemá a nemala) s tým že sme sa dohodli slovne, že tieto peniaze sú moje.

Otázka je, potrebujeme na to darovaciu zmluvu alebo čestné vyhlásenie? Ide nám o to že babka má dcéru s ktorou nemá dobre vzťahy má obavy aby po jej smrti (nedaj bože) nenapadla tento predaj. Dcéra nemala žiadnu čiastku v byte, ide čisto len o obavy ktoré môžu, nemusia prísť.

Ďakujem!

Strana
z4
anna777115
Včera o 22:03

Akože dcéra nemá žiadnu čiastku. Tomu nechápem. Veď po svojej mame bude normalny dedič.

hinda1
autor
Včera o 22:06
@anna777115

Akože dcéra nemá žiadnu čiastku. Tomu nechápem. Veď po svojej mame bude normalny dedič.

@anna777115 Toto práve riešime, babka byt predala za života a stále žije, peniaze mám ja na účte s tým že si ich mám "nechať". V praxi babka už peniaze nemá ale teoretický to môže byť brané že ich len spravujem...

anna777115
Včera o 22:09

Tvojmu otcovi patri len ta čiastka z ceny nehnutelnosti ktou má na svojom mene. Zvysok patri.babke. po jej smrti budu dedit oboja surodenci tu časť ktoru vlastnila za života. Takže, ak babka nechce aby dcera dedila tieto peniaze z predaja bytu, musi ti ich darovať darovacou zmluvou.

mirka17
Včera o 22:10
@anna777115

@anna777115 dedí sa až po smrti, to čo po pozostalom ostane. Ak po babke nič neostane tak dcéra nemá čo dediť. Ak predala za života, tak so svojim majetkom si môže robiť čo chce.

hinda1
autor
Včera o 22:10
@anna777115

Tvojmu otcovi patri len ta čiastka z ceny nehnutelnosti ktou má na svojom mene. Zvysok patri.babke. po jej smrti budu dedit oboja surodenci tu časť ktoru vlastnila za života. Takže, ak babka nechce aby dcera dedila tieto peniaze z predaja bytu, musi ti ich darovať darovacou zmluvou.

@anna777115 Super 🙂 Ďakujem!

anna777115
Včera o 22:11
@mirka17

@anna777115 dedí sa až po smrti, to čo po pozostalom ostane. Ak po babke nič neostane tak dcéra nemá čo dediť. Ak predala za života, tak so svojim majetkom si môže robiť čo chce.

@mirka17 Ale po smrti moze dcera napadnúť tie financie. Lebo dom nebol darovany.

anna777115
Včera o 22:14
@hinda1

@anna777115 Super 🙂 Ďakujem!

@hinda1 babka uz nevlastní žiadnu nehnuteľnosť. Kde býva po predaji bytu?

anonym_9ca1cf
Včera o 22:15

Prečo píšes darované v “” ? Však peniaze si dostala do daru, tak načo uvodzovky?

hinda1
autor
Včera o 22:15
@anna777115

@hinda1 babka uz nevlastní žiadnu nehnuteľnosť. Kde býva po predaji bytu?

@anna777115 Býva somnou v mojom dome

anonym_2b4873
Včera o 22:16
hinda1
autor
Včera o 22:16
@anonym_9ca1cf

Prečo píšes darované v “” ? Však peniaze si dostala do daru, tak načo uvodzovky?

@anonym_9ca1cf Lebo nemám darovaciu zmluvu, bolo to slovné tak aby som bola transparentná 🙂

anna777115
Včera o 22:17
@hinda1

@anna777115 Býva somnou v mojom dome

@hinda1 Ja si myslím ze to treba doriešiť a ošetriť právnou cestou.

anonym_522ac6
Včera o 22:19

@hinda1 nededí sa teraz ale až po smrti. Po smrti nieje babka vlastníčkou žiadnej nehnuteľnosti.

anonym_9ca1cf
Včera o 22:22
@hinda1

@anonym_9ca1cf Lebo nemám darovaciu zmluvu, bolo to slovné tak aby som bola transparentná 🙂

@hinda1 Ak chceš mať pokoj v duši, dajte si dodatočne zmluvu. No prakticky ste ju zbavili majetku 😂 a nemá sa čo po nej dediť, keďže ani účet nemá

anna777115
Včera o 22:24

Rieste to s právnikom.

hinda1
autor
Včera o 22:25
@anonym_9ca1cf

@hinda1 Ak chceš mať pokoj v duši, dajte si dodatočne zmluvu. No prakticky ste ju zbavili majetku 😂 a nemá sa čo po nej dediť, keďže ani účet nemá

@anonym_9ca1cf Akurát som znovu prečítala kúpno-predajnú zmluvu a je tam vedený môj účet kde som napísaná ako majiteľka + že som vnučka a dcéra ( z otcovej strany)
Ale asi máte pravdu nech máme pokoj v duši 🙂

zalka
Včera o 22:30
@hinda1

@anonym_9ca1cf Akurát som znovu prečítala kúpno-predajnú zmluvu a je tam vedený môj účet kde som napísaná ako majiteľka + že som vnučka a dcéra ( z otcovej strany)

@hinda1 a tvoja teta by sa ako dostala k zmluve? Myslíš, že kupujúci jej ju ukáže? Alebo jej na katastri dajú odpis? (nedajú, nie je účastník konania) Alebo jej ju ukážeš ty, že peniaze z predaja domu šli tebe. Babka u teba býva, staráš sa o ňu, zabezpečuješ jej potreby. Tak sa ti odvdačila. Ja by som to neriešila, ale nie som právnik.

anna777115
Včera o 22:35
@zalka

@hinda1 a tvoja teta by sa ako dostala k zmluve? Myslíš, že kupujúci jej ju ukáže? Alebo jej na katastri dajú odpis? (nedajú, nie je účastník konania) Alebo jej ju ukážeš ty, že peniaze z predaja domu šli tebe. Babka u teba býva, staráš sa o ňu, zabezpečuješ jej potreby. Tak sa ti odvdačila. Ja by som to neriešila, ale nie som právnik.

@zalka Za života babky to nebude nikto riesit, ale pri dedicskom konani ano, lebo dcera je hlavny dedic a moze to napadnúť

zalka
Včera o 22:40
@anna777115

@zalka Za života babky to nebude nikto riesit, ale pri dedicskom konani ano, lebo dcera je hlavny dedic a moze to napadnúť

@anna777115 ak je babka nemajetná, tak notár skonštatuje nemajetnosť , tuším o tom vydá doklad a žiadne dedičské konanie nie je. Aj moja stará mama, za života predala dom, síce dala všetkým deťom peniaze, a bývala u svojho syna. Ale po jej smrti, nebolo dedičské, nie je čo dediť dedičské neni.

anna777115
Včera o 22:50
@zalka

@anna777115 ak je babka nemajetná, tak notár skonštatuje nemajetnosť , tuším o tom vydá doklad a žiadne dedičské konanie nie je. Aj moja stará mama, za života predala dom, síce dala všetkým deťom peniaze, a bývala u svojho syna. Ale po jej smrti, nebolo dedičské, nie je čo dediť dedičské neni.

@zalka Nehnuteľný majetok nie je, ale dcera moze napadnúť tie peniaze ziskane z predaja nehnuteľnosti.tak každopádne by bolo treba sa poradiť s pravnikom

zalka
Včera o 23:59
@anna777115

@zalka Nehnuteľný majetok nie je, ale dcera moze napadnúť tie peniaze ziskane z predaja nehnuteľnosti.tak každopádne by bolo treba sa poradiť s pravnikom

@anna777115 určite áno, ale ja sa ťa pýtam dcéra odkial bude vedieť, že peniaze šli tebe? Nikto jej zmluvu neukáže.

anonym_cf17e9
Dnes o 04:46
@hinda1

@hinda1 netreba nič riešiť s právnikom. Dedicské konanie býva po smrti, a keďže babka žije, môže si robiť s majetkom čo len chce. Jej dcéra nemôže nič napadnúť. Baby tu píšu hlúposti a miešajú hrušky s jablkami

anonym_cf17e9
Dnes o 04:47
@anna777115

@anna777115 na základe čoho môže napadnúť? Babka si môže robiť s majetkom čo len chce. Babka žije a to je podstatný detail.
Nemiešaj tu dedicské konanie, ktoré nemá nič spoločné s týmto prípadom a nezavadzaj autorku

anonym_ff92c3
Dnes o 05:08

Spíšte riadnu darovaciu zmluvu, lebo toto je ľahko napadnuteľné. Že ste si do zmluvy dali svojvoľne svoj IBAN a uviedli tak babku do omylu. Jedina darovacia zmluva. A verím, že babka je schopná uzatvárať zmluvy, je schopná posúdiť svoje správanie, nemá alzhemiera ani demenciu a nejedná pod tlakom. Lebo tým pádom je to bezpredmetné.

anonym_c612f9
Dnes o 05:09

@hinda1 preco nema dcera podiel na byte? nemali dedka? ak dedila po dedkovi, tak podiel isto mala.

sasa1310
Dnes o 05:09
@anna777115

Rieste to s právnikom.

@anna777115 ty aj čítaš čo sem dáš? Už tu nepíš hlúposti lebo sa len strápňuješ, že si ani neprečítaš čo sem sama dávaš. Hneď prvá veta na tej fotke čo si sem dala je, ak je babka po smrti. Ak si si nevšimla babka ešte žije
Vieš čo je vôbec neopomenuteľný dedič?

sasa1310
Dnes o 05:11
@anonym_c612f9

@hinda1 preco nema dcera podiel na byte? nemali dedka? ak dedila po dedkovi, tak podiel isto mala.

@anonym_c612f9 nemusela mať. Dedko mohol svoj podiel darovať za života. Rovnako ako babka teraz. A vtedy aj NEOPOMENUTEĽNÝ dedič nezmôže nič, lebo majetok nejde do dedičského. Napadnúť môže len majetok, ktorý spadá do dedičského a nedostal nič. Napr. v závete nie je uvedený, poprípade je tam uvedené menšie % ako má zákonom neopomenuteľný dedič dané. Vtedy ho zákon chráni slovom "neopomenuteľný" a má právo získať 50 % zo svojho zákonného nároku a teda môže závet napadnúť. Ale nie na majetok, ktorý poručiteľ daroval za života.

sasa1310
Dnes o 05:13
@anna777115

@mirka17 Ale po smrti moze dcera napadnúť tie financie. Lebo dom nebol darovany.

@anna777115 ty si uvedom, že nemá čo napadnúť

anonym_c612f9
@sasa1310

@anonym_c612f9 nemusela mať. Dedko mohol svoj podiel darovať za života. Rovnako ako babka teraz. A vtedy aj NEOPOMENUTEĽNÝ dedič nezmôže nič, lebo majetok nejde do dedičského. Napadnúť môže len majetok, ktorý spadá do dedičského a nedostal nič. Napr. v závete nie je uvedený, poprípade je tam uvedené menšie % ako má zákonom neopomenuteľný dedič dané. Vtedy ho zákon chráni slovom "neopomenuteľný" a má právo získať 50 % zo svojho zákonného nároku a teda môže závet napadnúť. Ale nie na majetok, ktorý poručiteľ daroval za života.

@sasa1310 nech sa vyjadri daky pravnik. to ma autorka istotu'od 2027 ma byt platny novy obciansky zakonnik, to bude este zaujimave.

sasa1310
@anonym_ff92c3

Spíšte riadnu darovaciu zmluvu, lebo toto je ľahko napadnuteľné. Že ste si do zmluvy dali svojvoľne svoj IBAN a uviedli tak babku do omylu. Jedina darovacia zmluva. A verím, že babka je schopná uzatvárať zmluvy, je schopná posúdiť svoje správanie, nemá alzhemiera ani demenciu a nejedná pod tlakom. Lebo tým pádom je to bezpredmetné.

@anonym_ff92c3 čo je ľahko napadnuteľné?

Strana
z4