icon

Je potrebné priložiť neuhradenú faktúru k daňovému priznaniu?

3. jún 2025

Viete mi pomôcť? Ak som vo februári vystavila faktúru za službu, ale zakaznicka mi to nezaplatila a už ani nezaplatí. Súdiť sa mi s nou nechce.
Ak budem dávať účtovníčke faktúry ku DP v budúcom roku, je potrebne dať aj tu neuhradenú faktúru, alebo sa neuhradená faktúra neprikladá ku DP? Ďakujem

moonlight1210
3. jún 2025

Po spravnosti treba vystavit storno faktury. Zapocita sa to navzajom a je to uctovne vyrovnane.
To by bol najlepsi postup.

Ale ak si szco, co dava za rok 12 faktur a plati dan az z uhradenych faktur (a k tej fakture neprinalezia ziadne naklady v tvojom podnikani, resp. si naklady robis iba cez pausalne vydavky), tak ju proste zahod.

lanlan
3. jún 2025
@moonlight1210

Po spravnosti treba vystavit storno faktury. Zapocita sa to navzajom a je to uctovne vyrovnane.

Ale ak si szco, co dava za rok 12 faktur a plati dan az z uhradenych faktur (a k tej fakture neprinalezia ziadne naklady v tvojom podnikani, resp. si naklady robis iba cez pausalne vydavky), tak ju proste zahod.

@moonlight1210 Nesuhlasim so zahodenim faktury, ostala by jej medzera v cislovani faktur a to kontrole z danoveho bije do oci.

autor
3. jún 2025
@moonlight1210

@moonlight1210 presne tak, mam len zopár faktúr a žiadne výdavky v podstate

autor
3. jún 2025
@lanlan

@moonlight1210 Nesuhlasim so zahodenim faktury, ostala by jej medzera v cislovani faktur a to kontrole z danoveho bije do oci.

@lanlan a co by si odporučila spraviť v takomto prípade?

moonlight1210
3. jún 2025
@lanlan

@lanlan chybou v programe sa stalo, ze preskocilo jedno cislo. Nikto si to nevsimol, az na konci roka pri kontrole. No co uz s tym.
Neskor za ten rok bola aj kontrola. Vysvetlili sme a boli s tym v pohode.

mk1111111111
3. jún 2025

Ak mas jednoduche uct, tak sa nic nestane, zostane to len neuhradene

janettdamian
3. jún 2025

Podľa postupov účtovania by mala zostať faktúra v evidencie faktúr ako neuhradená. Po uplynutí štyroch rokov, ak nebude spĺňať zákonom stanovené podmienky pre odpis faktúry, môže ju účtovníčka odpísať ako pripočítateľný príjem.
V prípade zrušenia živnosti táto neuhradená faktúra pôjde tiež do príjmu.
Toto všetko by mala ovládať tvoja účtovníčka, takže žiadne vyhadzovanie a nedávanie faktúr. Ak teda to chceš mať v poriadku.
Je možnosť aj "vyhovoriť" sa na zlé číslovanie. Alebo vymyslieť nejaký zákonný dôvod na stornovanie faktúry.
V každom prípade to rieš so svojou účtovníčkou, aký ona navrhne postup, však ona za to zodpovedá.

julia_romeo
3. jún 2025

urob dobropis a vybavene...