Je potrebné priložiť neuhradenú faktúru k daňovému priznaniu?
Viete mi pomôcť? Ak som vo februári vystavila faktúru za službu, ale zakaznicka mi to nezaplatila a už ani nezaplatí. Súdiť sa mi s nou nechce.
Ak budem dávať účtovníčke faktúry ku DP v budúcom roku, je potrebne dať aj tu neuhradenú faktúru, alebo sa neuhradená faktúra neprikladá ku DP? Ďakujem
Po spravnosti treba vystavit storno faktury. Zapocita sa to navzajom a je to uctovne vyrovnane.
To by bol najlepsi postup.
Ale ak si szco, co dava za rok 12 faktur a plati dan az z uhradenych faktur (a k tej fakture neprinalezia ziadne naklady v tvojom podnikani, resp. si naklady robis iba cez pausalne vydavky), tak ju proste zahod.
@moonlight1210 Nesuhlasim so zahodenim faktury, ostala by jej medzera v cislovani faktur a to kontrole z danoveho bije do oci.
Po spravnosti treba vystavit storno faktury. Zapocita sa to navzajom a je to uctovne vyrovnane.
Ale ak si szco, co dava za rok 12 faktur a plati dan az z uhradenych faktur (a k tej fakture neprinalezia ziadne naklady v tvojom podnikani, resp. si naklady robis iba cez pausalne vydavky), tak ju proste zahod.
@moonlight1210 presne tak, mam len zopár faktúr a žiadne výdavky v podstate
@moonlight1210 Nesuhlasim so zahodenim faktury, ostala by jej medzera v cislovani faktur a to kontrole z danoveho bije do oci.
@lanlan a co by si odporučila spraviť v takomto prípade?
@lanlan chybou v programe sa stalo, ze preskocilo jedno cislo. Nikto si to nevsimol, az na konci roka pri kontrole. No co uz s tym.
Neskor za ten rok bola aj kontrola. Vysvetlili sme a boli s tym v pohode.
Ak mas jednoduche uct, tak sa nic nestane, zostane to len neuhradene
Podľa postupov účtovania by mala zostať faktúra v evidencie faktúr ako neuhradená. Po uplynutí štyroch rokov, ak nebude spĺňať zákonom stanovené podmienky pre odpis faktúry, môže ju účtovníčka odpísať ako pripočítateľný príjem.
V prípade zrušenia živnosti táto neuhradená faktúra pôjde tiež do príjmu.
Toto všetko by mala ovládať tvoja účtovníčka, takže žiadne vyhadzovanie a nedávanie faktúr. Ak teda to chceš mať v poriadku.
Je možnosť aj "vyhovoriť" sa na zlé číslovanie. Alebo vymyslieť nejaký zákonný dôvod na stornovanie faktúry.
V každom prípade to rieš so svojou účtovníčkou, aký ona navrhne postup, však ona za to zodpovedá.
urob dobropis a vybavene...