Je potrebné spomenúť invalidný dôchodok pri brigáde?
Ahojte, študujem na VŠ, mám záujem o jednu brigádu. Pointa je v tom že mám invalidný dôchodok, mám im to spomenúť? Je to moja povinnosť? Nechcem aby som tým neodradila zamestnávateľa.
A môže sa má spýtať kvôli čomu ho poberám?
Nie, to ho nemá čo zaujimat.
Je to len kvôli odvodom. Neviem ako budeš mať postavenú zmluvu, ale ako ID máš úľavu na odvodoch. Tak by na to zamestnávateľ aj tak prišiel, lebo by mu vyšiel chybový vykaz.
Nemôže sa pýtať na diagnózu, ale môže žiadať od lekára potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti vykonávať dané povolanie. A lekár ti ho nemusí dať.
Veď keď máš ID, tak asi ti niečo závažné je a nezvládnes hocijakú prácu... či si úplne fit?
@aurelia2000 mám psychické ochorenie. Čiže by som nešla do niečoho čo by som psychicky nezvládala. Aj na ID ľudia pracujú. Vozickar na ID tiež môže pracovať, ale asi nie na stavbe ale napr. administratívu.
To ja všetko viem, neboj sa.
V pohode, spýtala si sa či som úplne fit. Tak som ti odpovedala. 😄 Ja sa venujem istej tvorbe kde treba využívať talent a zručnosti a tie mi choroba nezobrala. A budem to môcť využívať pri tejto brigáde.
Tak to asi nebude zamestnávateľ od teba chcieť také potvrdenie. Len to oznámis mzdovej pracovníčke, ona by sa to aj tak dozvedela, keby jej poisťovňa vrátila výkaz a musela by to prerábať.
A teda nech sa ti darí 👍 presne to potrebuješ 🥰

Áno, musíš to zamestnávateľovi oznámiť.