Je rozdiel medzi daňovým priznaním cez účtovníka a firmu?
Ahojte čo môže byť pravdy natom že keď si človek dá urobiť daňové priznanie účtovnícke a nie firme že dostane naspäť peniaze za mňa to je hlúposť ale rieši sa to tu vo firme že pokiaľ si dali spraviť samé daňové priznanie nejakej účtovnícke a nie firme vždy dostali späť ale akonáhle nechali firme nedostali nič za mňa hlúposť...
@tomastomas1 to kto robí priznanie teda nema nic spoločne s preplatkom. Záleží to či ten preplatok vznikne napríklad kvoli daňovému bonusu na deti, nezdaniteľnej ciastke na manželku, pnke a podobne.
Je to hlúposť - čísla nepustia, výsledok výpočtu musí byť rovnaký
ak robi rocne zuctovanie zamestnavatel - ak vyjde ozaj danovy preplatok tak je vyplateny vo mzde - je vidno vo vyplatnej paske, peniaze sa vyplacaju spolu s vyplatou, plati ti ho zamestnavatel a ten ho nasledne dostane od du
ak sa robi danove priznanie - peniaze posiela na ucet alebo poukazkou danovy urad
ak ozaj vznikne ten preplatok tak je rovnaky aj ked sa robi rocne zuctovanie aj ked sa robi danove priznanie. lisi sa len forma vyplatenia.
no hlúposť to úplne nie je . A to v prípade ak sa daňový bonus žiada cez daňové priznanie a pripočítava sa príjem partnera -druhého rodiča, vtedy daňový bonus vyšší . Cez ročné zúčtovanie sa toto urobiť nedá .
V skutku je to to isté, ale...
Áno, može vniknúť rozdiel keď zamestnanec ani len netuší, že má nárok na nczd na manželku či bonus na zaplatené úroky ani to kde k potrebným dokumentov prísť. Ja si pripadám pri vypĺňaní DP ako ,,farár,, čo vyspovedá a nasmeruje ľudí na ten správny smer.
Ďalej je tu prípad pofiderných firiem, kde z určitého dôvodu vyplácaju obyčajným robotníkom vždy rovnakú mzdu aj keby si uplatnili bonus mesačne aj keby mali preplatok na RZ. Kde páska nie vždy korešponduje so skutočnosťou, prípadne sa pohyblivé mzdové zložky krátia na úkor zamestnanca. Tu pridám tam odoberiem, len každý musí mať rovnakú mzdu. V zaostalejších regiónoch to takto chodí. Inde neviem ako, ale roky to počujem od ľudí.
Takto potom vznikajú fámy že podávať DP je výhodnejšie ako RZ.
@tomastomas1 tak ako píšu aj vyššie, čísla nepustia. Rozdiel podľa mňa bude v tom, že keď si robia daňové priznanie, tak im príde preplatok/bonus na účet priamo z FS, a keď im spraví zamestnavatel ročne zúčtovanie preplatok im vyplati vo výplate, a na páske si to ani nevšimnu.
@lenicka298 kebyže mi prípne výplata s plus bonus na dve deti , čiže +3360 to sa nedá nevšimnúť si
@katica06 väčšinou takto riešia preplatky, a nie daňové bonusy, aspoň čo mám skúsenosti vo fabrikách. Už viac ludí si dávalo robiť u mňa daňové práve z tohto dôvodu. Že im údajne vinde preplatok, a v práci nie. Kopec ludi sa nevyzná vo výplatných paskach, a keď majú napríklad pohyblivé odmeny, tak 50-100€ si nevedia hneď zaradiť či sú to odmeny alebo preplatok.
@lenicka298 súhlasím
najlepšie je keď sa spovedá mladý pekný chlap , ste slobodný , ženatý ? Máte deti ? To ako keby ste ho balili 🙂. Máte hypotéku ?
@tomastomas1 keď požiadaš mzdárku v práci o vykonanie ročného zúčtovania do 15.2., je povinná ho urobiť (v prípade, ak si nemal iné príjmy, na ktoré by si si musel podať daňové priznanie sám) a robí ho zdarma, v rámci svojej práce a povinností. Kdeždo daňové priznanie už robí účtovník, žiadna mzdárka nie je povinná ho vypracovať a za takéto služby sa už zvyčajne platí, a to podľa dohody medzi vami. Preto môže byť rozdiel.

@tomastomas1 to jak keby si dali urobiť to isté dvom rôznym ľudom 😂 samozrejme, blbosť