icon

Je vhodný prístup 50-30-20 na šetrenie a investície?

31. mar 2025

Ahojte, chcela by som vediet váš názor. Na bežnom účte mam den pred výplatou 2000, v kratkodobych investíciách 10k (peniaze, ktoré viem v pripadne potreby vybrat okamžite). Nemam hypo, naklady na život uplne obyčajné.
Je podla vas v mojom prípade ok, ísť cestou 50-30-20? 50 náklady na život, 30 percent šetrenie a 20 percent investovanie? Alebo by som si mala vytvoriť väčšiu rezervu na bežnom účte a teda viac šetriť a menej prostriedkov investovať.

anketkarka
31. mar 2025

Keďže investuješ tak, že vieš peniaze hneď vybrať, tak to máš asi veľmi malý výnos, a potom nevidím rozdiel medzi šetrením a investovaním. Je to úplne jedno. Rozdiel bude minimálny. Načo rezerva na bežnom účte, keď investuješ vysoko likvidne? Btw. neviem si predstaviť aký môžeš mať výnos na tom spomínanom investovaní, keď ich vieš vybrať okamžite.

leonifarbiarova
31. mar 2025

@anketkarka môzu to byť rôzne podielové fondy v bankách, ETF fondy, vieš to vybrať okamžite ale to nezaručuje, že si v zisku. Hlavne pri investícia do fondov je dlhodobé investovanie najlepšie čo sa týka výnosu.
Nesúhlasím s tým, že šetrenie a investovanie s malým výnosom je to isté 🙈hlavne prečo ľudia investujú je ochrana pred infláciou, ktorá je pri normálne na 2% ročne. Takže predstava o investíciách typu Bitcoin...investujem 5 000 a o pár rokov mám 5 miliónov je trošku klamlivá.
Ja by som doporučila našetriť a následne investovať v správny čas.

kika193
1. apr 2025

Nevieme zakladnu vec a to na co setris? Pribytok, auto? Lebo 10k by mohla byt zelezna rezerva a uz mozes len investovat

balerina2025
1. apr 2025

ako je to prosim v pripade investici dlhodobo, kde su lepsie vynosy? to je dedicne?
lebo vacsina je na viac rokov. a stat sa moze hocico. je to dedicne ako 2 pilier? dakujem

hellwant
1. apr 2025

@balerina2025 jasne, ze pozostali dedia. Nie je to ale ako pri pilieroch, ze urcite cloveka. Je to ako ostatny majetok, idu do dedicskeho konania.

autor
1. apr 2025

@leonifarbiarova presne tak ako píšeš. Tych 10k je len "ochránených" pred inflaciou. 🙏
@anketkarka ja som zatial pomerne konzervativna a este sa len rozpozeravam ako investovať, tak ma tu hned neukrižujte 🤣

autor
1. apr 2025

@kika193 v casovom horizonte 5-7 rokov, by som rada riesila nejaku nehnuteľnosť

hellwant
1. apr 2025

Ak predpokladas v 5-7 rokoch nehnutelnost a chces investovat aby si to vyuzila na nu, tak ostan pri konzervativnych investiciach. Ak chces tie investicie vseobecne na inu cast zivota a vies im dat aspon 10 a viac rokov, tak môzes ist do rizikovejsich. Akurat nevieme, v com mas konzervativne zainvestovanych 10000- terminak, dlhopisy od nejakych sukromnych spol., stavebko, svk statne dlhopisy?

anketkarka
1. apr 2025

@autorka to malo byť skôr konštatovanie, nie kritika. Všetko záleží od konkrétnych investícií a sporenia. Napísala si veľmi málo o ich parametroch. V čom to vlastne máš a za akých podmienok.

zic
1. apr 2025

Za mna
1, poistenie (kedze nemas dlhy a neviem, ci mas niekoho, kto je od teba zavisly tak bud vobec nepoistovat smrt alebo teda ak niekto je, tak poisti aj smrt... hlavne poisti seba na urazy a choroby)
2, ked je bod c.1 vyrieseny, bod c.2 je rezerva... ak mozes, maj pre pokoj v dusi rezervu 6-12 mesacnych vydavkov (na sporiacom ucte - teraz fio alebo ten lisiak alebo nejakom terminaku)... tak aby si to do par hodin mohla vybrat / pouzit
2a, este by som mozno mal nejaky obnost doma v "cash" (prisluchajuci tvojim vydajom...
Investovanie:
3, rozhodnut sa "na co/ na aku vec" ...
- ak dochodok, tak co najlacnejsie ETF fondy (v zmysle poplatkov)... bud sama cez brokera, ak sa na to necitis, tak lacny sprostredkovatel (EIC nemanazovany ucet alebo portu... tie tusim maju najmensi priebezny poplatok)... Menej vyhodne, ale stale "legitimne" su veci ako Finax apod (drahsia sprava / vyssie mesacne poplatky).
Neries prepady (tes sa z nich, kupujes lacno)... Idealne necasovat trh, kupovat pravidelne (mesacne / kvartalne / rocne)... ako ti vyjdu peniaze.
- ak setris na nieco kratsie (na auto, na byvanie) - tam sa musis poohliadnut po inych nastrojoch, viac konzervativnych...
Investuj vzdy len peniaze, ktore ti nebudu chybat. Nie je nic horsie ako musiet vybrat ked trhy klesnu...
Ak mas dost penazi, kludne investuj aj 50% prijmu

autor
1. apr 2025

@zic ďakujem, za konštruktívnu radu. Viac sa mi to "upratalo" ako ďalej. Mam 27 rokov, takze ešte všetko pred sebou.

matusformanek
1. apr 2025

Odporúčam viac rozumne investovať, dávať pozor kam lejem peniaze a pozor aj na poplatky. Prečo vôbec začať? Mam o tom článok https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...

matusformanek
1. apr 2025

@zic skvelé napísané

becko3
2. apr 2025

Investovať do SP500 všetko čo ostane pred dalsiou výplatou. Prvý rok-dva držať rezervu dajme tomu 10k napr vo Fio, momentálne je tam výnos už len niečo cez 2% ale lepšie ako nič a hlavne môžeš s peniazmi manipulovať ako chces, keďže úrok sa pripisuje na dennej báze.

Po 2 rokoch zainvestovať aj rezervu. Ak si investície budeš spravovať sama cez brookera, tak odpredať akcie a následný prevod peňazí do banky trvá 2-3dni takže môžeš mať rezervu kľudne zainvestovanu.