Je výhodné poberať daňový bonus mesačne pre rok 2025?
Ahojte, je tu prosim niekto, kto sa dobre vyzna v novom danovom bonuse?
Riesili sme to v praci, usmernenie z mzdovho oddelenia sme dostali, ale v tomto pripade si nie som ista, nezda sa mi to 🙂
Zamestnanec zarobi mesacne 3000 Eur v hrubom. Ma dve deti. DB sa mu pochopitelne krati z dovodu vysky mzdy.
2x rocne dostane odmeny vo vyske platu. Rocna mzda by teda bola vo vyske 42000, priemerna mesacna sa zvysi na 3500 Eur. Oplati sa tomuto zamestnancovi poberat DB mesacne? Podla usmernenia z nasho FO musi potom vacsinu DB pri RZD vratit, kedze sa to vraj prepocita na prijem za cely rok. Mne sa to nezda, ale ja nie som mzdarka, iba pomaham kolegom, ktori sa v problematike nevyznaju vobec. Doteraz som im vzdy vedela poradi, aj danove priznanie som robila tym, ktori si zabudli poziadat o RZD v praci, ale toto neviem. 🙂
Viete mi prosim niekto ozrejmit tuto situaciu? Ak to bude poberat mesacne, naozaj sa to prerata v rocnom zuctovani?
Ja uvazujem nad tym, ze ak to pobera mesacne, tak 10 mesiacov dostane aspon znizeny DB, v tie dva mesiace, kedy dostaba 13. a 14 plat nic. Pokial sa to prerata v rovnom, nedostane skoro nic…
Dakujem
@aliziana dakujem, ja som kolegom povedala, ze nech si daju mesacne, ale volali im 31.1 z mzdoveho, ze maju odporucanie, ze pri vyssej mzde sa to neoplati, tak si to vsetci zrusili, ale mne to stale vrtalo hlavou a na nete som to nevedela nikde najst…
My mame rocne kedze manzel zarobi tiez hrubu do.3000 tak pokial budem pracovať ja (som momentálne tehotna) tak.si budem uplatňovať dane mesiace ja kedze mam. Nizsiu mzdu....tak ak chcu mat plnu vysku je dobre aby zacali poberať matky oproti muzov ;).
@zuzkaa1991 v tomto pripade je zena na RD a bude cely rok, takze nepomozu si zatial 🙂
Pri takých vysokych mesačných príjmoch je lepšie nepoberať daňový bonus. Ak majú manželky, ktoré majú mesačný príjem v hrubom cca do 1 800-2000 eur (nemajú v priebehu vysoké odmeny, iný príjem) tak nech sa daňový bonus prepíše na ne. Alebo nech si uplatnia daňový bonus len ročne, podľa toho u koho to bude výhodnejšie, aby ho nemuseli vracať. Teraz po novom je lepšie hlavne pre tých lepšie zarábajúcich počkať, a uplatniť si ho ročne v RZD.
Tak bohužiaľ budú mať asi za r. 2025 krátený daňový bonus , ale keď v r. 2025 bude manželka na RD, môže si uplatniť pr RZD nezdaniteľnú časť na manželku.
@mimkaga81 keby bola moznost prepisat to na manzelku, (matku dietata) tak je samozrejme prepisany DB na nu. Tuto moznost kolega nema z dovodu, ze jeho priatelka je na RD. NZCD na manzelku nie je, kedze nie su manzelia. V druhom pripade kolegyna s rovnakou mzdou tiez nemoze prepisat DB na manzela, pretoze ten zarobi este viac ako ona, cize nedostal by uplne vobec nic a tam neprichadza do uvahy ani NCZD na manzelku pri tych prijmoch 🙂
Pytam sa naozaj len na konkretny pripad, kedy by to mesacne vyslo, ale v RZD uz nie. Ale podla usmernenia to nevychadza tak ci tak.
Tak to je ine a bohužiaľ kratene...tak co ja viem nam ekonomkka odporučala.mesacne brat
Mzdárka má pravdu, budú musieť DB vracat, zle si im poradila.....
@lonely66 keby si mala 3000 v hrubom, ste 4ria, mate 1000 eur hypoteku, tak skus vypocitat, kolko by ti ostalo… normalne nevedia kam s peniazmi 🤣. Urcite pre takuto rodinu nie je danovy bonus smiesny peniaz
ja platim nie male dane tiez a mam DB 0 a teda milionar nie som tiez…
@luliu mzdarky volali kazdemu, aby si to poopravovali 🙂 ale mne to nedalo spat 😂
Ja byť mzdárka, tiež poradím, nech si to neberú mesačne. Uplatnia si v koncoročnom, veď o nič neprídu - tam sa im to celé zráta za celý rok a ak majú nejaký nárok, bude im to vyplatené súhrnne - na čo mali za ten rok naozaj nárok. Ak nebudú mať, tak nedostanú nič. Za mňa je to lepšia varianta ako nechať si vyplácať mesačne a potom vracať, lebo mali 13sty a 14sty plat... To nefunguje tak, že dva mesiace si nebudú vyplácať a za ostatné majú nárok. To sa teraz tie príjmy spočítavajú dokopy a z toho sa vychádza, čiže už to tak neogabeš, že tento mesiac mám nárok a tento mesiac nárok nemám...
Síce nie si milionár, ale zarobíš 3x viac ako priemerný Slovák. A to priemerný plat nedosahuje viac ako polovica zamestnaných. To, že má niekto hypotéku 1000€ je jeho voľba, môže mať aj 400 € alebo aj 10 000€, každý by sa mal zakrývať takou perinou, na akú má a nemať nastavené platby na doraz tak, že je odkázaný na príspevky, ktoré môžu byť kedykoľvek zrušené.
@lilope niekto tu vravi, ze je na to odkazany? pytam sa, ako to vychadza lepsie aj z dovodu, ze asi nikto nechce nedoplatok a chcem do buducna vediet, ci je to naozaj tak ako nam bolo povedane. nechcem niektomu poradit, ze daj si to mesacne, ked to potom bude musiet vratit. Pytala som sa iba na toto a neviem co to ma s tym, ci niekto zaraba priemernu, nadpriemernu alebo podpriemernu mzdu. Ci ide na doraz, alebo si odklada, ci maju co jest, ci maju hypoteku alebo nie je v konecnom dosledku uplne irelevantne v tejto otazke a na to som sa nepytala.
Rady typu, ked si milionar tak nepotrebujes danovy bonus dostali asi ti, co ten zakon navrhovali 😂
Kedze usmernia k tomu isli na konci januara a este za pochodu upravovali znenie, tak to bolo ocividne premyslene a dobre napisane…
A reagovala som na to, sa tu ludia tvaria, ako sa rodina s hrubym prijmom 3000 topi v peniazoch.
nie netopi, ale dokaze zit normalne.
primerny Slovak nech sa prikryva tiez takou perinou na aku ma a mozme danovy bonus zrusit uplne ;)
Bavíme s o deň.bonuse, ten vznikol za nejakym účelom. To nie sú peniaze od štátu prídavky na deti, to je nižšia daň pre tých, ktorí maju deti. Neznamena to, že sa s tým úplne stotožňujem, no netreba sa na to pozerať čiernobielo. Ma to určitý cieľ, podporuje určitú skupinu ľudí, z istých dôvodov. Rieši sa, prečo by mal niekto odvádzať nižšiu daň ako niekto iný s rovnakým príjmom, ale bez deti.
@alkoholik Aj človek bez deti by sa mal cítiť ukrivdene, ma doplácať na to, že nemá deti?
Mohlo by to byt riešené inak, v inom pomere, nuž nie je. Mna skôr vytáča, že sa to nevzťahuje na žiadne deti nad 18€. A to nemám take deti.
My sme na tom veľmi podobné, tiež po odmene by sa to veľmi znížilo ak by sme vobec mali narok. A nám povedali, že lepšie každý mesiac Daňový bonus a v mesiac odmeny nedostane muž daňový bonus. Ja som tiež na materskej
@rikarika akože zato, že si vybrala robotu (kt.musela tiež vystudovat), v kt.sa našla a baví ju, ale nie je finančné dobre ohodnotena v SR, tak sa mala lepšie učiť a ísť robiť robotu, kt.jej viac vynesie, hoci by ju nebavila?
A učiteľov by robil potom kto, keby sa "lepšie" učili všetci ucitelia a nešli by do školstva?
Ahojte ja mám skôr problém v tom,že 1x som poberala za 1/2025 daň.bonus na dcéru. Po pričítaní 100eur ,mi daň šla do mínusu 70eur 🥴 mzdárka mi povedala ,že to si mám žiadať potom v RZD za rok 2025 v roku 2026. Že vraj nič mi zo mzdy nezobrali,ale keďže som neodviedla z mojej mzdy takú daň ,tak mi šla do mínusu.
Ako sa to žiada? To sa vypĺňa do tej kolónky kde je daň.bonus na dieťa pri RZD? Že napíšem tam jednotlivé mesiace v ktorých mi pôjde daň do mínusu? A oni mi to za tie mesiace vrátia? Mám mzdu cca 550eur v hrubom 🥴
@hrasocek12 pokial si mesačne uplatňuješ daň.bonus, a požiadaš o RZD, tak to tam neodpisuje (no nič sa nestane, ak napíšeš) on sa ti dorata - vyrovná so skutočnosťou (tzn. nemusí ti to beztak vyjsť). Do RZD to dopisujú ti, ktorý si to cely rok alebo niektorý mesiac neuplatňovali.
Keby si zarobila aspoň minimalku, tak by ti vyšiel cely.

Áno, tento rok sa to má prerátavať v RZ, čiže kľudne sa môže stať, že Ti doplatia alebo musíš vrátiť, na rozdiel od DB za rok 2024, kde bolo výhodnejšie mesačne