Je život s hypotékou udržateľný pri príjme 2500 €?
Dobrý deň, ahojte.
Priznám sa, že mám obavy z budúcnosti, najmä po prečítaní diskusií v oblasti tejto témy. A to, či budeme zvládať platiť hypotéku, a zároveň dôstojne fungovať. Nakoľko častokrát tu čítam, že ľudia nevedia vyžiť z omnoho viac peňazí, ako zostane nám.
S partnerom plánujeme stavať dom na hypotéku, zatiaľ bývame u rodičov, nájomné teda platíme minimálne. Náš spoločný mesačný príjem je v priemere 2500€. V priemere, takže niekedy aj menej, ale aj o čosi viac. Tiež máme obaja stravenkové karty, takže aj tam budeme mať pár € navyše na stravu. Predbežne nás hypotéka, poistenia, energie vrátane internetu a tv + nejaký paušál budú stáť cca 1000€ mesačne. Žiadne iné úvery alebo splátky nemáme. Zostane nám teda na živobytie cca 1500€. Sme obaja pomerne šetriví a skromní. Ešte podotknem, že ja mám v striedavej starostlivosti školopovinné dieťa. Výdavky naň máme s bývalým napoly. Z 1500€ budeme teda platiť drogériu, či už svoju alebo do domácnosti, cestovné (tankovanie - aktuálne 50-100€ mesačne), stravu (rátam ale, že gro zaplatíme zo stravenkových kariet), krúžky a aktivity dieťaťu (na obedy v škole má zatiaľ dotáciu), občas samozrejme aj niečo pre seba. Avšak rátam aj s takými nepravidelnými výdavkami, ako sú oslavy v rodine, pzp, servis auta, pokazený spotrebič a pod., a to sa vie žiaľ veľmi navýšiť.
Ste prosím vás niekto v podobnej situácii s podobným príjmom? Dokážete normálne vyfungovať s tým, že si viete aj niečo odložiť? Alebo idete od výplaty k výplate?
Z 1500€ sa da prezit.Poloz si otazku,co v pripade,ak jeden prijem vypadne alebo sa znizi.
Toto su veci,ktore sa stavaju a nevies ich nijako ovplyvnit.Cielom mojho prispevku,nie je ta odradit,ale pripravit ta na to,ze v pripade krizovej situacie,budes musiet robit krizove rozhodnutia.
Napr.predat dom a ist do prenajmu.To je vlastne najhorsia varianta.Ak, si s tym vnutorne vysporiadana,tak smelo do toho.Hovori sa,ze odvaznym, stastie praje.Drzim palce🍀.
Ak mas hypoteku tak inflacia pracuje pre teba- znizuje ti hodnotu dlhu a tiez casom skuste zvysit prijem
A máte aj niečo nasporené prípadne máte už pozemok? Lebo mne sa tie náklady zdajú dáke nízke na stavbu domu. Ale ak máte pozemok a niečo nasporene tak je to asi taký priemer, toľko by ste platili podľa mňa aj kebyže ste v nájme v nejakom peknom byte, takže vždy je lepšie dávať peniaze do svojho ako do cudzieho. A kebyže sa niečo stane že vám vypadne priemer, vieš si prinajhoršom požiadať o odklad splátky, prípadne prinajhoršom to predať, vyplatite hypotéku a ešte vam aj ostanú nejaké peniaze naviac
@geemini29 Suhlasim s @13uzivatelka11, ze myslite na to, ze dom uz nedokoncite len tak z vyplaty ak miniete hypo... lebo rozpocet sa vzdy navysi a tisice dokladat sa vam uz asi nepodari.
Majte rezervu (6 mesacnych vydavkov)...
A pomimo otazka... preco mate stravenkovu kartu a nenechate si posielat peniaze k vyplate? Ja len ze mi peniaze pridu praktickejsie...
@geemini29 Suhlasim s @13uzivatelka11, ze myslite na to, ze dom uz nedokoncite len tak z vyplaty ak miniete hypo... lebo rozpocet sa vzdy navysi a tisice dokladat sa vam uz asi nepodari.
Majte rezervu (6 mesacnych vydavkov)...
A pomimo otazka... preco mate stravenkovu kartu a nenechate si posielat peniaze k vyplate? Ja len ze mi peniaze pridu praktickejsie...
@13uzivatelka11 áno, pozemok už máme svoj a našetrených nejakých 60000. Niečo pôjde aj do domu, ostatné necháme ako rezervu.
@zic mne to tak celkom vyhovuje, mám väčší prehľad koľko míňame na stravu. Okrem toho pracujem v dcérskej spoločnosti, ktorá ponúka benefity ako sú stravenky a pod., z uvedeného dôvodu neposkytujú možnosť voľby.
@13uzivatelka11 áno, pozemok už máme svoj a našetrených nejakých 60000. Niečo pôjde aj do domu, ostatné necháme ako rezervu.
@zic mne to tak celkom vyhovuje, mám väčší prehľad koľko míňame na stravu. Okrem toho pracujem v dcérskej spoločnosti, ktorá ponúka benefity ako sú stravenky a pod., z uvedeného dôvodu neposkytujú možnosť voľby.
@geemini29 podľa toho ,čo píšeš, vy vyžijete
Si rozumná a našetrené máte pekné peniaze
60.000 je pekný peniaz
Zvládnete to
@geemini29 to mate super nasetrene, tak vyzera, ze sa viete obracat aj uskromnit 🙂
mimochodom, k tomu stravnemu - chapem prakticku stranku veci (aj ze sa asi nebudes hadat), ale podla mna zo zakona na vyber musite mat... inac by zamestnavatel porusoval zakon... ak vam nezabezpecuje stravu, ale riesi to prispevkom, musite mat raz za 12 mesiacov na vyber...
Záleží koľko vám zostane po tom, čo dostaviate dom, lebo pri stavbe domu sa vie nespočetné množstvo vecí predražiť. Inak záleží aký máte štandard. Ja kupujem potraviny kvalitné, ale šetrím, pozerám na ceny, nerozhadzujeme na kávičky v meste a podobne a 1500€ by boli pre nás veľmi na tesno, moc málo by sme z toho ušetrili. Koľko míňate teraz? Na tie veci, na ktoré vám zostane neskôr 1500€. Od toho sa odrazte.
Ja zarábam 1900€ a idem brať úver na byt a podotýkam že som sám takže vy to určite zvládnete 😅
Ja by som sa bala is do tak velkeho uveru z takymi nizkymi platmi..
Takmer polovica prijmu budú povinné výdaje… v ideálnom prípade by to nemalo byť viac ako 30%. Ja by som do toho nešla :/
1. Stavba a zariadenie sa vždy predraží oproti plánom takže rátaj že hypo budete navyšovať. Skús si to pre istotu preratat na 1200 povinné výdavky, bude to bližšie ku realite
2. Treba si nechať rezervu. Máte pekne našetrené ale aspoň 10tis z toho si nechajte ako rezervu, nemiňte úplne všetko na dom
3. Či to zvládnete si ľahko zistíš tak, že už teraz budete z takej sumy fungovať a zvyšok budeš šetriť. Ak ste dokázali našetriť 60k tak asi viete odložiť dosť, možno ešte aj viac. 1300 na život pre 2-3 skromných ľudí nie je vôbec zlé, prvé roky možno budú skromnejšie ale postupne sa to zlepší lebo vám stúpnu platy ale hypo zostane rovnaká
4. Ak ti banka uznáva príjmy ktoré ti chodia na účet na účely hypotéky, tak sa ti viac oplatí nechať si posielať gastrace na účet, lebo ti to potom zrátajú do príjmu a môžeš mať o kúsok vyššiu hypotéku. Ale to sa väčšinou dá len keď berieš hypo tam kde máš bežný účet
Pri sucastnom vasom stave je to uplne v pohode. Otazka neznie ci to zvladnete pri sucastnom stave ale co sa stane ak nahodou vypadne nejaky prijem pripadne dlhodoba PNka a podobne.
A ak vam davaju vo firme gastrace musia vam dat moznost si to aj posielat v penaznej forme. Je jedno ci je to zahranicna, slovenska, dcerska ci ktovieaka spolocnost. Jedina vynimka je ak by zamestnavatel poskytoval priamo stravu (jedalen).
Pri sucastnom vasom stave je to uplne v pohode. Otazka neznie ci to zvladnete pri sucastnom stave ale co sa stane ak nahodou vypadne nejaky prijem pripadne dlhodoba PNka a podobne.
A ak vam davaju vo firme gastrace musia vam dat moznost si to aj posielat v penaznej forme. Je jedno ci je to zahranicna, slovenska, dcerska ci ktovieaka spolocnost. Jedina vynimka je ak by zamestnavatel poskytoval priamo stravu (jedalen).
@binarypete ďakujem za názor. Áno, práve v období, keď jeden príjem vypadne alebo sa zníži, je dobré mať finančnú rezervu a samozrejme poistenie, ktoré som uviedla v úvode príspevku zahrnuté v 1000€ povinných výdavkoch.
Čo sa týka straveniek, ešte by som teda rada doplnila, že okrem toho, že je to dcérska spoločnosť, môj zamestnávateľ zabezpečuje aj stravu.
Čiže budete platiť 1000€ hypo každý mesiac? To je celkom dosť. Ja si to neviem predstaviť, my platíme o polovicu menej a platy máme dokopy 3tis. To sa budete musieť veľmi uskromňovať, žiadne dovolenky nič, ak vám to za to stojí…
Čiže budete platiť 1000€ hypo každý mesiac? To je celkom dosť. Ja si to neviem predstaviť, my platíme o polovicu menej a platy máme dokopy 3tis. To sa budete musieť veľmi uskromňovať, žiadne dovolenky nič, ak vám to za to stojí…
@anonym_4972ff 1000€ už má spočítané všetky náklady dokopy aj s energiami ale inak súhlasím že rozhadzovať nebudú môcť. Tiež to máme podobne
@anonym_4972ff 1000€ už má spočítané všetky náklady dokopy aj s energiami ale inak súhlasím že rozhadzovať nebudú môcť. Tiež to máme podobne
@13uzivatelka11 jaj, tak to bude hypo okolo 700€ plus ďalšie výdavky. No ak sa pritrafí ešte spoločné dieťa, keďže jedno má s bývalým, príjmy pôjdu značne dole, to si tiež treba uvedomiť. Je to dosť natesno
Veru najhorsie je ked si beru hypo pred detmi,ano uz ma 1 alebo moze prist aj s tymto 2he a moze byt potom na rd problem,potom uz budu zase hadky pre peniaze,nervozita a aj vztah pojde do prdky.Zena bude musiet ist do prace skor a tam tiez budu potom vycitky,ze si chcela uzit md,rd ale nemoze,lebo musi.Je ine ked zena chce,a ze nemusi ist do prace kvoli financiam.Ale skor kvoli takej psychohygiene,a peniaze berie len ako taky bonus.Treba naozaj rozmyslat,skus si dat len akoze rodicak 480eur,ze ho mas,plus tu tisicku a vsetko hned odloz,ci zo zbytkom dokazete hospodarit,potom to bude ako tak ok,a budes vediet,ze to v pohode prezijete.
@geemini29 z 2500 cistehosom platila hypoteku, naklady na dom, naklady na dvoch vysokoskolakov a prenajom garsonky 45m2 za 600€/ mesiac, kde byvali. Ich otec prispieval 50€/mesiac ako mu nariadil sud. Tak akurat na cestovne domov.
@geemini29 Ahoj, ak by si svoju situáciu chcela vyriešiť tak, aby si sa nebála, čo bude v budúcnosti, viem ti s tým pomôcť. 🙂 venujem sa práve rodinám, ktoré nechcú prežívať od výplaty k výplate, ale aj reálne žiť 🙂 kľudne sa mi ozvi, rada pomôžem 🙂
@tiniho2la posles jej 500€ mesacne k vyplate?
@geemini29 mame nižší príjem, poplatky a hypo boli cca ako vaše. Máme deti. A teda . Aj na dovolenku ideme, nic nám nechýba... Ono takéto diskusie na MK sú väčšinou o tom, že sa začne takmer každá chváliť svojim 4.000 príjmom a ako nie je možné využiť z vášho príjmu.
Pokiaľ nepotrebuješ nové BMW a LV kabelku, je to úplne ok príjem.
@geemini29 my tak žijeme s troma deťmi a dá sa, len sa musíš uskromniť.
1500e je v pohode zostatok na zivobytie , nepojdete na Maledivy,ale vyzijete normalne.
Da sa aj privyrobit si , ja by som este min.150e mesacne odkladala na nepredvidane vydavky a darceky aby bolo.
Kamarátka zostala sama s dieťaťom po rozchode, zarába 1400 plus 200 výživné q platí nájom 750eur. Teraz si ide brat hypo 100 tisíc, bývalý jej vyplatí 100 a ide kupovať byt a bude platiť rovnako ako najom. Musí sa uskromniť. Lebo v BA lacnejší 2 izba nekúpi. A keďže to dala doteraz da to aj s hypo na krku. Véd bývanie každý musí platiť.
Kamarátka zostala sama s dieťaťom po rozchode, zarába 1400 plus 200 výživné q platí nájom 750eur. Teraz si ide brat hypo 100 tisíc, bývalý jej vyplatí 100 a ide kupovať byt a bude platiť rovnako ako najom. Musí sa uskromniť. Lebo v BA lacnejší 2 izba nekúpi. A keďže to dala doteraz da to aj s hypo na krku. Véd bývanie každý musí platiť.
@anonym_54c651 tu hypo nebude asi brat sama,ze? Lebo s prijmom 1400 jej daju hypo 100000? To sa mi nejak nechce verit
My sme na tom podobne. Podobny prijem aj hypo a vydavky.Len sme nemali tolko nasetrene. Sli sme do toho aj s tym, ze by sme chceli este jedno dieta. Ratam s tym ze na dovolenku zopar rokov nepojdeme, a ak budem na rd bude to velmi natesno, ale potom by to malo byt uz lepsie. Samozrejme ak by vypadol jeden prijem,bolo by to velmi narocne, ale zas clovek nikdy nevie,co ho caka.
@geemini29 to mate super nasetrene, tak vyzera, ze sa viete obracat aj uskromnit 🙂
mimochodom, k tomu stravnemu - chapem prakticku stranku veci (aj ze sa asi nebudes hadat), ale podla mna zo zakona na vyber musite mat... inac by zamestnavatel porusoval zakon... ak vam nezabezpecuje stravu, ale riesi to prispevkom, musite mat raz za 12 mesiacov na vyber...
@zic ano,je to na vybere zamestnanca. Nikdy som nepochopila preco by si ludia vybrali kartu dobrovolne....

@geemini29 Úplne v pohode.