Kam nahlásiť zdedené pozemky?
Ahojte, potrebujem poradiť. Zdedila som nejaké pozemky, treba to oznámiť na daňový úrad? Respektíve kde všade to treba nahlásiť? Ďakujem
Kedy si ich zdedila? V 2024? Alebo v januári 2025?
Dan z dedicstva ako taka sa uz neplati. Notarovi sa plati poplatok pri dedicskom konani, co si asi zaplatila. Treba to len nahlasit v priznani na mestsky/obecny urad, aby mohli vyrubit dan z nehnutelnosti.
@andrea_82 a v obciach kde sa pozemky nachádzajú?
Do 31.1. Si mala podat danove priznanie ak boli zapisane minuly rok.
@natalka13 no bude pokuta... Ale tak neznalosť neospravedlňuje 🤷🤦
Ano, v tej obci, kde sa tie pozemky nachadzaju
Podať musíte tak či tak, takže zaplatíte pokutu za neskoré podanie. A dokladuje sa výpis z listu vlastníctva z katastra. Neviem či už funguje naplno a je možné sa k týmto údajom dostať.
Ja keď som zdedila pred piatimi rokmi byt, dedičské bolo v auguste a ja teda automaticky, že podám daň. priznanie k dani z nehnuteľností do 31.1. nasledujúceho roka... No na úrade ma vyviedli z omylu, vraj pri dedičstve to treba podať tuším do 30dni (už si presne nepamätám). Takže som ešte v auguste nabehla s rozhodnutím o dedičstve na mestský úrad a dali mi rovno do ruky platobný výmer na aktuálny rok. Ďalšie už chodili automaticky na adresu v marci - máji.
@maury vypis netreba, oni si to vyhladaju. Tento tok som podavala uz 2.x a nikdy to nechceli.
@andrea_82 caramellka Ahojte. Ja bola pred týždňom podať daňové priznanie, ale pani na úrade v tej dedine mi povedala, že nemusím platiť dane, že mi výmer nepošle. Že na niektorých parcelách je veľa vlastníkov. Takže mám pocit, že to daňové priznanie teda poputovalo do koša. Čo môžem urobiť, aby som nemala problémy?
Ešte mám jednu dedinu vybaviť, kde je poľnohosp. družstvo.
@matricia Nie som odbornik, s tymto som sa este nestretla, ale je mozne, ze v takychto pripadoch dan nevyrubia, lebo by bola minimalna. Mate potvrdenu kopiu, ze vam priznanie prevzali? Ak ano, dalej to uz nie je vas problem, ci vymer posle alebo nie. A ak nemate, doniesla by som ho tam znova, nech vam to potvrdia.
@matricia Nie som odbornik, s tymto som sa este nestretla, ale je mozne, ze v takychto pripadoch dan nevyrubia, lebo by bola minimalna. Mate potvrdenu kopiu, ze vam priznanie prevzali? Ak ano, dalej to uz nie je vas problem, ci vymer posle alebo nie. A ak nemate, doniesla by som ho tam znova, nech vam to potvrdia.
@andrea_82 Práveže potvrdenie nemám, ale zavolám im.

Uf dakujem za temu. Tiez chcem vediet :/