icon

Kam nahlásiť zdedené pozemky?

4. feb 2025

Ahojte, potrebujem poradiť. Zdedila som nejaké pozemky, treba to oznámiť na daňový úrad? Respektíve kde všade to treba nahlásiť? Ďakujem

damira90
4. feb 2025

Uf dakujem za temu. Tiez chcem vediet :/

miko_matata
4. feb 2025

Kedy si ich zdedila? V 2024? Alebo v januári 2025?

andrea_82
4. feb 2025

Dan z dedicstva ako taka sa uz neplati. Notarovi sa plati poplatok pri dedicskom konani, co si asi zaplatila. Treba to len nahlasit v priznani na mestsky/obecny urad, aby mohli vyrubit dan z nehnutelnosti.

maury
Autor odpoveď zmazal
autor
5. feb 2025

@andrea_82 a v obciach kde sa pozemky nachádzajú?

natalka13
5. feb 2025

Do 31.1. Si mala podat danove priznanie ak boli zapisane minuly rok.

autor
5. feb 2025

@natalka13 no bude pokuta... Ale tak neznalosť neospravedlňuje 🤷🤦

andrea_82
5. feb 2025

Ano, v tej obci, kde sa tie pozemky nachadzaju

maury
5. feb 2025

Podať musíte tak či tak, takže zaplatíte pokutu za neskoré podanie. A dokladuje sa výpis z listu vlastníctva z katastra. Neviem či už funguje naplno a je možné sa k týmto údajom dostať.

andrea_82
5. feb 2025

@maury vypis netreba, oni si to vyhladaju. Tento tok som podavala uz 2.x a nikdy to nechceli.

maury
5. feb 2025

@andrea_82 ja som podávala minulý rok a dávala som to. A hej, dohľadať si to vedia, keď chcú.

caramellka
5. feb 2025

Ja keď som zdedila pred piatimi rokmi byt, dedičské bolo v auguste a ja teda automaticky, že podám daň. priznanie k dani z nehnuteľností do 31.1. nasledujúceho roka... No na úrade ma vyviedli z omylu, vraj pri dedičstve to treba podať tuším do 30dni (už si presne nepamätám). Takže som ešte v auguste nabehla s rozhodnutím o dedičstve na mestský úrad a dali mi rovno do ruky platobný výmer na aktuálny rok. Ďalšie už chodili automaticky na adresu v marci - máji.