icon

Kam najlepšie vložiť peniaze?

27. mar 2025

Ahojte, chcem si odlozit financie ( medzi 10-20t) ale tak, aby sa dali kedykolvek vytiahnut, co som tak narychlo pozrela, najlepsie vychadza Fio banka - Fio konto alebo lisiak v PSS ..je tu niekto, kto ma osobnu skusenost s niektorym z tychto produktov? Vo Fio musim mat bezny ucet a k nemu si viem potom zriadit to fio konto? A v Pss ked mam napriklad 20 000 viem vytiahnut aj len 5000 alebo to musim cele zrusit?

autor
27. mar 2025

Este som zabudla pri Fio konto je uvedene, ze vklad do 10 000 je uroceny 2,20 per anun a ked mam 15 000 tak uz nie je?

zic
27. mar 2025

nie... tych 5 daj na fio sporiaci ucet za 1.8%

alenamihal
27. mar 2025

@zic odkladaci ma aky urok ?? nechce sa mi hrabat vo Fio...tiez rusim prima banku a rozmyslam to prechodit do Fio..lepsie je dat na sporiaci nad 10 000 ??

zic
27. mar 2025

tak sporiaci ma 1.8, fk ma este stale 2.2.. tak si spocitaj, ci sa ti oplati ten rozdiel pri takej nizkej sume... ked tak si daj len ten sporiaci ucet... tam su 2 (tusim) prevody za mesiac (vybery)...
FK ma neobmedzeny vyber, ale ma ten limit 10k...
Za mna fio uplne super banka pre beznych klientov.

zuzkaa1991
27. mar 2025

Vacsiu sumu vložiť do fondov ak máte väčšie sumy urcite si najst dobrého finančneho na dlhsie roky odlozit a urocit fondy a nejaku sumu nechať na menej vyhodnom uroku....

My mame peniaze dlhodobo (posielame mesacne ze cca po 10r vyberieme a splatime cast.hypo.z toho) plus na druhý ucet tiez dlho odkladame.dcerke kde.su lepsie uroky lepsie zarabaju (fondy dlhodobé)

Potom.mame krátkodobé fondy tam.odkladame na vedlajsi ucet skoro žiadny urok ale mame.k dispozícii ak niečo surne treba niečo. Sa pokazí, dovolenka atd....
Kedze na beznom.ucte nedrzim peniaze navyse 😁😁minula.by som 🤣🤣🤣🤣kazdy mesiac urcitu ciastku ked.dojde. vyplata presuvame na vedľajšie ucty

zic
27. mar 2025

@zuzkaa1991 vidis, ze pise, ze ich porebuje mat k dispozicii... fondy jej su nanic v takomto pripade...

zuzkaa1991
27. mar 2025

@zic ale.pisem ak ma vyssiu hodnotu tak si rozdeli ktoré potrebuje( plánuje dovoleku, opravu, necakane výdaje napr ako 5000 spominala by dala inkde a zvysne vacsiu sumu na dlhodobé ktore nepotrebuje ;) vo fondoch tiez moze vybrat hoc kedy ;)

Napr aj 365 alebo postova banka ma akciu 3% na 12m len neviem dokedy nepostrehla som ;)

zalka
27. mar 2025

V PSS líšiak si vieš vybrať akúkoľvek sumu nemusíš rušiť konto ak chceš si vybrať eura. Osobne mam líšiak hádam od začiatku co ho vymysleli... Momentalne tam mam len pár eur.

zic
27. mar 2025

@zuzkaa1991 ano, aj z akcii mozes vybrat kedy chces... ale snad toto nebudeme radit niekomu, kto jasne dal otazku, co potrebuje... a asi to chce vybrat bez rizika straty...
Kby sa pytal(a), kam ma ulozit 20k, tak napiseme inac. Ale explicitne sa pytal(a)...

balerina2025
27. mar 2025

@zic a ziskam 3% urok aj ked nie som klient FIO? ze vyslovene ta,m clovek len odlozi peniaze kvoloi 3 %?

zic
27. mar 2025

@balerina2025 fio uz nema 3%. A musis mat zadarmo ucet pkuz zadarmo ten sporiaci ucet (bud fio konto s 2.2% a/alebo fio sporiaci ucet s 1.8%... mozes mat oba naraz. Ja mam ale to fiokonto v czk).
Vo fio je vsetko zadarmo a neotravuju, takze to je dost easy zalozit a mat/pouzivat.
To fiokonto mas limit do 10k eur, ale bez limitu vybery
Fio sporiaci nemas limit na sumu, mas nizsi urok a max 2 vybery (prevody) mesacne

sevrin
27. mar 2025

Neviem či vo FIO sa dá dať ten sporiaci účet bez nutnosti bežného účtu, nikdy som to nezisťoval. Ale kľudne si to založ, je to zadarmo.
Ak si teda konzervatívny užívateľ, tak FIO a PSS je dosť dobrá voľba.
Vo Fio rozlišuj "Fio konto" a "Fio sporiaci účet".
Fio konto do 10000€ úrok 2,2%
Fio sporiaci účet má 1,8% ale myslím, že bez obmedzenia vkladu.
PSS má Lišiaka, teraz 2%.
Vo všetkých prípadoch účty môžeš mať, neplatíš nič, netreba ich zrušiť ak vyberieš celú sumu.
Na Fio konto daj niečo do 10000, aby si neprešvihla limit, zvyšok asi do toho Lišiaka, aj keď ten úrok je vyšší len o 0,2% bodu ako Fio sporiaci účet, to už je na tebe.

maranco
27. mar 2025

@sevrin je potreba mať aj bežný účet, lebo naň sa preposiela zo sporiaceho účtu až potom sa dá z bežného účtu poslať do inej banky
ale bežný účet nestojí žiadne poplatky a je bez podmienok

sevrin
27. mar 2025

@maranco ano to je dobrá poznámka. V každom prípade, je to zadarmo tak nie je čo riešiť.

matusformanek
27. mar 2025

Xtb a cenný papier xeon.de. Výkon za rok cca 3,3 percenta per anum. Naviazany na sadzbu ECB. Okamžitý predaj, poplatky skoro žiadne. Po roku držania sa podľa zákona neplatí ani daň zo zisku. https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isi...