icon

Kde a ako si založím druhý dôchodkový pilier?

25. nov 2024

Prosím bez odsudzovania. Mám 31 a uvedomila som si, že nemám žiaden II.pilier.
Viete mi poradiť ako je teda momentálne najlepšie postupovať? To sa vytvára v banke v ktorej už mám účet, či môžem aj v inej? Samozrejme s otvorením nového účtu predpokladám.
Prípadne viete mi poradiť kde to je najvýhodnejšie?
Banky mám momentálne 365 a ČSOB.
Ďakujem

butterflyeffect
25. nov 2024

Nie je potrebne otvarat novy ucet ani mat ucet v banke, staci si vybrat dochodcovsku spolocnost a v nej uzavriet zmluvu o II.pilieri. Je ich 5-NN, Kooperativa, Uniqa, Allianz a VUB generali. Banky zvyknu spolupracovat, tak je mozne otvorit aj v banke ak maju tu moznost.

monciika
25. nov 2024

Ja riešim druhé piliere, ako u seba tak u priateľa. A keď sa pýtam známych na druhý pilier, tak zistíme že vlastne ho majú zle nastavený, čo znamená v skratke, že fond, ktorý majú založený v druhom pilieri je ten, ktorý je nevýhodný.

butterflyeffect
25. nov 2024

@monciika prave preto sa zaviedla PIS aby k tomu nedochadzalo ze si ludia zle nastavia fondy vzhladom k tomu ze su konzervativny. Myslim, ze to uz kazdy jeden predajca vie klientovi vysvetlit ako to funguje a uz je na zvoleni klienta co si vyberie-niektory ale ja tak uprednostia tu “nevyhodnu” istotu

xxxxxnnnnn
26. nov 2024

Skús napísať p. Vojčíkovi. Je to super odborník, poradí Ti https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...

sweet20
26. nov 2024

Ja davam NN.. je z dlhodobeho hladiska vyhodny, tak nastavuje aj p. Vojcik, fondy zalezia od veku.. ale v pripade autorky indexovy
@xxxxxnnnnn

sweet20
26. nov 2024

@autorka samozrejme, ze uz nebudes mat na dochodku tolko eur ako keby si zacala pred 10 timi rokmi, ale hlavne si ho sprav... urobi ti to velky rozdiel ak by si mala iba statny...

doriiis
26. nov 2024

Vždy lepšie ho založiť v 31.rokoch ako vôbec.A dúfam,že máš aj 3.pilier

zic
26. nov 2024

@doriiis ale len ak im prispieva zamestnavatel... inak dufam, ze ho nema 🙂

doriiis
26. nov 2024

@zic ....prečo?

doriiis
26. nov 2024

@zic ....ja som mala zamestnávateľa,ktorý prispieval,potom takého,ktorý nie.Plus som si vždy prispievala sama.
Tak som si prispievala sama rovnakym % ako predtým zamestnávateľ,keď on nie.
Väčšinou som vždy pri tom ako prispieval zamestnávateľ prispievala rovnakou sumou ako on.Vacsinou vyššou.
Všetko ide z mojich peňazí,takže je to jedno.
Ja 3.pilier beriem skôr ako sporenie pre deti,keď raz nebudem.Alebo ho vyberiem v 2027,keď bude 10 rocnica.
Určite to neberiem ako zábezpeku ku prípadnému dochodku

vikimed
26. nov 2024

@doriiis vysoké poplatky

sweet20
26. nov 2024

@doriiis bohuzial toto nemas spravne nastavene.. keby si to investovala cez spravcovsku spolocnost, lepsie by si urobila

sweet20
26. nov 2024

@doriiis ak zamestavatel ti prispieva 50 eur aj ty 50 eur.. vtedy to zmysel ma.. inac nie.. a uz vooobec nie ked si tam sama prispievas

zic
26. nov 2024

@doriiis 3 pilier ma vysoke poplatky a tazka dostupnost k peniazom. Takze cisto "vlastne" tam liat je blbost, lebo za radovo nizsie poplatky mozes kupit rovnaky indexovy fond ako mas v 3 pilieri a hocikedy si tie peniaze mozes vybrat. "Vynos" 3.piliera je prakticky len (alebo lepsie povedane hlavne) prispevok zamestnavatela. Idealne v pomere, ze ty platis co najmenej a samestnavatel co najviac. A samozrejme v mladsom veku niektory z indexovych fondov.

doriiis
26. nov 2024

@sweet20 ...až na pár mesiacov z 10 tich rokov prispievame obaja.Si vyberám zamestnávateľa aj podľa toho.

sweet20
26. nov 2024

@doriiis ano, tak ako som pisala vyssie.. ked zamestnavatel prispieva 50 eur tak aj ty

doriiis
26. nov 2024

@sweet20 .... +- to bývavali rovnaké sumy.Prebiehala som to očami,keďže zamestnávateľ u ktorého som bola 8 rokov mi aj svoju časť aj moju časť strhával rovno pri robení mzdy,všetko bolo na páske.
A teraz od decembra budem posielať tiež presne toľko koľko zamestnávateľ novy

sweet20
26. nov 2024

@doriiis tak to je super..

jarka_black
26. nov 2024

2. pilier nemá s bankou nič spoločné.
Tam ide časť odvodov. Môžete si vybrať z viacerých dôchodkových spoločností. Predtým sa však oboznámte s fungovaním.