Kde a ako si založím druhý dôchodkový pilier?
Prosím bez odsudzovania. Mám 31 a uvedomila som si, že nemám žiaden II.pilier.
Viete mi poradiť ako je teda momentálne najlepšie postupovať? To sa vytvára v banke v ktorej už mám účet, či môžem aj v inej? Samozrejme s otvorením nového účtu predpokladám.
Prípadne viete mi poradiť kde to je najvýhodnejšie?
Banky mám momentálne 365 a ČSOB.
Ďakujem
Nie je potrebne otvarat novy ucet ani mat ucet v banke, staci si vybrat dochodcovsku spolocnost a v nej uzavriet zmluvu o II.pilieri. Je ich 5-NN, Kooperativa, Uniqa, Allianz a VUB generali. Banky zvyknu spolupracovat, tak je mozne otvorit aj v banke ak maju tu moznost.
Ja riešim druhé piliere, ako u seba tak u priateľa. A keď sa pýtam známych na druhý pilier, tak zistíme že vlastne ho majú zle nastavený, čo znamená v skratke, že fond, ktorý majú založený v druhom pilieri je ten, ktorý je nevýhodný.
@monciika prave preto sa zaviedla PIS aby k tomu nedochadzalo ze si ludia zle nastavia fondy vzhladom k tomu ze su konzervativny. Myslim, ze to uz kazdy jeden predajca vie klientovi vysvetlit ako to funguje a uz je na zvoleni klienta co si vyberie-niektory ale ja tak uprednostia tu “nevyhodnu” istotu
Skús napísať p. Vojčíkovi. Je to super odborník, poradí Ti https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
Ja davam NN.. je z dlhodobeho hladiska vyhodny, tak nastavuje aj p. Vojcik, fondy zalezia od veku.. ale v pripade autorky indexovy
@xxxxxnnnnn
Vždy lepšie ho založiť v 31.rokoch ako vôbec.A dúfam,že máš aj 3.pilier
@zic ....ja som mala zamestnávateľa,ktorý prispieval,potom takého,ktorý nie.Plus som si vždy prispievala sama.
Tak som si prispievala sama rovnakym % ako predtým zamestnávateľ,keď on nie.
Väčšinou som vždy pri tom ako prispieval zamestnávateľ prispievala rovnakou sumou ako on.Vacsinou vyššou.
Všetko ide z mojich peňazí,takže je to jedno.
Ja 3.pilier beriem skôr ako sporenie pre deti,keď raz nebudem.Alebo ho vyberiem v 2027,keď bude 10 rocnica.
Určite to neberiem ako zábezpeku ku prípadnému dochodku
@doriiis 3 pilier ma vysoke poplatky a tazka dostupnost k peniazom. Takze cisto "vlastne" tam liat je blbost, lebo za radovo nizsie poplatky mozes kupit rovnaky indexovy fond ako mas v 3 pilieri a hocikedy si tie peniaze mozes vybrat. "Vynos" 3.piliera je prakticky len (alebo lepsie povedane hlavne) prispevok zamestnavatela. Idealne v pomere, ze ty platis co najmenej a samestnavatel co najviac. A samozrejme v mladsom veku niektory z indexovych fondov.
2. pilier nemá s bankou nič spoločné.
Tam ide časť odvodov. Môžete si vybrať z viacerých dôchodkových spoločností. Predtým sa však oboznámte s fungovaním.

https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poist...