icon

Kde najlepšie uložiť peniaze s vysokým úrokom?

21. feb 2025

Ahojte baby, po uvažovaní, by som chcela vložiť peniaze s najlepším úrokom, lenže sa v tom nevyznám a neviem, čo je pre mňa najlepšie, poznám sporiaci účet, kde by som mala 4-6% s možnosťou prikladaním peňazí a vyberania, naopak termínovaný vlak ma o trochu vyšší úrok, ale bez možnosti vkladania alebo vyberania. Prečo práve termínovaný, keď to je len o percento až 2 viac. Je nejaká iná možnosť? Rozmýšľala som aj nad kryptomenan, ale bojíme a straty.. je výhodnejšie sumy rozdeliť na viaceré strany? Alebo postačí iba jeden? Podotýkam nejde o veľkú sumu, som na VŠ, ale pár tisíc by sa našlo..

autor
21. feb 2025

podotýkam ešte mám Tatra Banku 😀

petamich
21. feb 2025

V prvom rade si treba zodpovedat na aku dlhu dobu vies tie prostriedky "odlozit", ako dlho ich vies nepotrebovat a druha, aka je miera rizika, ktoru chces akceptovat a podla toho sa rozhodni ci terminovany vklad, nejake fondy v Tatre (maju teraz celkom vykonne ale s dlhsim investicnym horizontom) alebo nejake napr. ETF fondy napr. cez Finax alebo aj priamo a este tu potom je aj zlato a ine moznosti ale to asi nebude uplne ono 🙂

martinka13
21. feb 2025

Ja kupujem ako taký zlatý stred dlhopisy. Konkrétne v Privatbanke. Teraz tam majú úrok cez 6%. Rôzne splatnosti. Žiadna hitparáda, ale lepšie ako 2% na terminovanom. Nie je to úplne bez rizika, ale funguje mi to cez 15 rokov. Na termínovaných vkladoch momentálne reálne strácaš pri inflácii. Samozrejme, ak si ochotná viac riskovať a peniaze nebudeš v dohľadnej dobe potrebovať, tak akcie, alebo krypto.

esmey
21. feb 2025

Kde je prosím ťa sporiaci účet so 4-6% ? A termínovaný vklad za 8%?

autor
21. feb 2025

@esmey pardon informáciu mám z chatgpt 🤦‍♀️ z pred pár týždňov, ale ako tak pozerám nie je to najlepší zdroj

zmrzlinka8
21. feb 2025

@esmey v primabanke za 5%, ale sporis max. na 3 účtoch po 50 eur mesačne. viac sa neda vkladať a neda sa vyberať. na 2 roky myslím.

yoge
21. feb 2025

sporiaci účet určitte nemá 6% tolko nemajú ani dlhopisy. Chat GPT si rád občas vymýšľa. A aký je tvoj horizont, na kolko rokov chceš investovať? Ak krátkodobo (max 1 - 5 rokov), tak asi ideálne len terminovaný vklad. Inak akcie / etfka

autor
21. feb 2025

@yoge rozmýšľala som dovtedy dokým nedoštudujem bakalára 2-3roky

yoge
21. feb 2025

@autor tak to max asi sporiaci účet. Samozrejme akcie môžu mať nasledujúce 2 - 3 roky vyšší výnos (kludne ako posledné roky), ale môže sa stať aj to, že trhy spadnú

petamich
21. feb 2025

suhlasim s @yoge sporiaci ucet alebo terminovany vklad, pripadne Tatra ma dlhopisovy fond s vynosom okolo 3.5% a ten ma investicny horizont odporucany 3 roky - ja by som asi takto rozmyslala

a ked najdes ten terminovany vklad s 8% p.a. prosim daj vediet 🙂 si ho viaceri zalozime (srandujem), na termoch a sporiacich uctoch su dnes smutnejsie uroky

matusformanek
22. feb 2025

Mam článok na túto tému https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves... hlavne sa nenechajte nalákať na zlé a nevhodné produkty. Ak treba vysvetlím, nič nepredávam, nerobím sprostredkovanie, iba vzdelávam.

matusformanek
22. feb 2025

na trhu sú rôzne možnosti, aj konzervatívne, aj odvážnejšie-vhodné skôr na dlhší horizont povedzme 10r a viac. Nie všetky peniaze potrebujem mať k dispozícii o 2-3 roky. Samozrejme, treba mať rezervu a urobené "peňažné kôpky"...na kratky horizont, aj na dlhšie ciele. Terminovane vklady su nevhodnym produktom, lebo zarobia pomerne malo a navyše vam banka vždy strhne aj dan zo zisku, stači sa pozriet na vlastny učet. Existuju ale aj nastroje, ktore nepodliehaju viazanosti, je mozne kedykolvek peniaze vybrat a pritom neplatit ani dan zo zisku. a ano, uplne legalne ... V zmysle aktuálneho znenia zákona 595/2003 § 9, ods.1, písm. k) Z. z., sú o daň zo zisku úplne oslobodené burzovne obchodované cenné papiere, ktoré investor drží min 1 rok. Na myslim mam fondy typu ETF...existuju aj konzervativne, aj dlhopisové a aj akciové. A daju sa nakupit i držať aj zadarmo. idealne. Vygooglite si, nie je to nič tajné, ani svetoborné, len ludia o tom nevedia a myslia si že najlepšia investicia je len v banke. nie je, ani omylom.

autor
22. feb 2025

@matusformanek ďakujem za poslytnuté informácie, v prípade že sa v tom “bude aj naďalej strácať” napíšem Vám 🙂

matusformanek
22. feb 2025

samozrejme, nech sa páči. financie su citlivou témou, najma na slovensku a viem ake je to neprijemne ked vam niekto niečo tlačí. Ja som za to ukázať ludom vsetky možnosti na trhu, objektivne ich vysvetliť, a nech sa kazdy rozhodne sam a slobodne. 🙂 Dnes mame nevidane možnosti a kapitalove trhy su aj vdaka mnohym prešlapom a nezdarom daleko lepšie než v minulosti. Kto by mal zaujem diskutovat o financiach viac, ponukam aj našu transparentnu a otvorenu FB komunitu, kde robim admina...žiadne tlačenia produktov tam nenajdete, žiaden paywall, patreon či podobne aktivity zamerane na zisk: https://www.facebook.com/groups/bluenumbersczsk/

lelahromi
23. feb 2025

Otázka možno ešte znie či odkladať (postupne) alebo odložiť (mám už niečo čo chcem odložiť) 🙂
Aj to je rozdiel. Ako spomínali viacerí, možností je viac. Osobne máme doma preverenú slovenskú spoločnosť s takmer 30r. fungovaním, a úrok mám fixný 7/8/9/10%(vždy podľa aktuálnych podmienok).
Ale keď chcem odkladať postupne, ako píšu aj iní, rôzne fondy, podľa preferencií rizika a pod.

pomoni
23. feb 2025

@lelahromi aká to je prosím spoločnosť /kludne aj do správy/. Tiež ma zo zaujíma, lebo niečo mame čo chceme odložiť, ale ak sa dá zároveň aj pravidelne vkladať. Ďakujem

matusformanek
23. feb 2025

@pomoni pozriete si xtb. Náklady nula eur. Len to trosku treba vedieť. Čo kupujem a ako. Alebo pre úplný začiatok finax. Pripadne pozrite môj blog kde píšem o investovaní pre deti https://www.modrykonik.sk/blog/matusformanek/article/rozumne-dlhodobe-investovanie-pre-deti-pefxr7/

janiela6
23. feb 2025

Investovať do podielových fondov.

zmrzlinka8
23. feb 2025

@lelahromi ahoj mňa by zaujímalo prosím, aká je to spoločnosť

mtar1
23. feb 2025

Zjavne toho veľa o investovaní nevieš a zvažuješ krypto? 😁 .... Závisí na aký dlhý horizont chceš zainvestovať,ak dlhodobo,tak určite rozumné etf. 😊 Pre začiatok si skús pozrieť napr. nejaké videá od babockeho, finaxu alebo dobré má aj Milan Dubec...

david1202
26. feb 2025

@matusformanek finax odporúčam ako na začiatok, ja som skončil kde som kedysi začal aktívne, to trading 212,keď ze chcem obchodovať na dennej báze a mat vyššie zisky ako keď sa robí pasívne, ale finax odporúčam a ešte portu.

matusformanek
26. feb 2025

@david1202 nerobte to. nebudete mať vyššie zisky pri tradingu. vacsina, drviva vacsina prerobí. Ozvite sa mi, vysvetlím. Myslim to v dobrom.

matusformanek
26. feb 2025

@janiela6 podielove fondy su zatazene danou zo zisku.. ale ETF nie, po roku držania je zisk váš: https://bluenumbers.sk/zdanenie-financneho-maje...

matusformanek
26. feb 2025

@mtar1 doplnim i naš nezavisly web. bez reklamy a spamu: https://bluenumbers.sk/index.html