Kde odporúčate založiť tretí pilier?
Dobrý deň, kde mi odporucate zalozit si treti pilier? Druhy mam v NN a rozmyslala som, ze si tam zalozim aj treti pilier. Mate skúsenosti?
Ďakujem
@tanatoth da sa to zalozit aj online? Citala aom, ze da...lebo prvý mi zakladali v banke slsp 🙂
vsetky su ok okrem TB...
Pre vsetky plati, ze sa oplati len ak ti prispieva zamestnavatel
ja mám aj druhý aj tretí v NN a som spokojná, mám to v indexovom ( rizikovejšom fonde), keďže ešte budme pracovať dlho, kým pôjdem do dôchodku. Dokonca pred nedávnom, som požiadala o výplatu mojich nasporených protriedkov ( podmienka je že si sporim už minimálne 10 rokov) a vyplatili mi to, tie od zamestnávateľa mi tam ostali. teraz si sporim sama, môj súčasný zamestnávateľ mi neprispieva. beriem to ako investíciu do budúcnosti a je tam aj pekný úrok.....takže za mňa super!
Ano dá : )
Druhý aj tretí mám v NN, všetko v indexovom, som spokojná, aj ex má rovnako všetko v NN, môžem len odporúčať
alebo chodte rovno uz na 4ty na europsky dochodok do finaxu
mali sme aj v praci prednasku preco to je lepsie ako 3ti pilier, len si uz nepamatam :D
kazdopadne rovnako sa to rata aj do rocneho zuctovania dane ako 3ti pilier
Ak ti tam prispieva zamestnavatel tak si kludne daj do NN.. len spravne fondy si daj.. inac to nema zmysel.. ak ti zamestnavatel prispieva napr. 50 eur tak aj ty si prispievaj 50
@zic preco nie je TB ok, prosim? mam v TB, je mozne to tam zrusit a preniest do NN?
@radkaradix asi preto, ze su nizsie vynosy? neviem, ja mam tiež TB, 2040
je pod tym este dalsia velka skupina ovela horsia
@miko_matata ja mám stabilitu a práve v TB má pred pol rokom presviedčali,že stabilita je najhoršia a ich sú oveľa výnosnejšie, aj nejaké grafy mi ukazovali, ale nechcela som vtedy meniť, tak som to nejak neriešila
@radkaradix TB nema indexovy fond, ktory je pre mladych (rozumej ludi co maju daleko do dochodku) najlepsi. TB sa stale pasuje za expertov, ale skutek utek (cisla nepustia)...
Samozrejme, do uvahy musis brat aj to, ci mas staru zmluvu a prenosom by si stratila benefity starej (zalozenej pred 2014 rokom) apod... Ak mas novu zmluvu (alebo si podpisovala dodatok po 2014) a inak ta neovplyvni prenos z TB hocikam inam (napriklad, ze mas kvoli tomu zadarmo ucet), tak sa to oplati preniest... a dat si indexovy fond...
@emka530 Toto by ma zaujimalo... ake poplatky mozu byt take velke? A ake dlhopisy? V 3. pilieri si si ty nastavovala, kam invsetovat... idealne akciove a odkedy existuju, tak indexove fondy... Preco myslis, ze toto v TB bude lepsie? Lebo ked chces vybrat peniaze z 3. piliera, niesu tie "poplatky" skor zo zakona vyplyvajue, ze mozes vytiahnut len svoje prispevky?

Ja mám v NN aj druhý aj tretí