Kde výhodne investovať úspory vo veku 23 rokov?
Dobrý deň.
Mám 23 rokov , cca 20 000€ našetrených .
Viem is odkladať 70-75% platu.
Nie nechválim sa , len potrebujem radu, nechcem si držať peniaze len tak na účte.
Kde by som si mohla nejakú čiastku investovať ?
Kde sa oplatí investovať ?
@dettinadetta mozno daky terminak ale ten ti vynesie max 2-3 percenta. co neni teda vela. za rok. a sikovna si, konecne tu citam, ze niekto vie aj setrit
neviem kde zijes (mesto) ale kupila by som byt na hypo. Prenajmes a najomnici ti budú platit hypo.. Jedneho dna akoby si našla
@radussska999 môžem sa spýtať že do akých ? ☺️
@balerina2025 ďakujem, snažím sa veľmi
Áno už aj o tom som rozmýšľala
skus nejake investicne sporenie do fondov cez svoju banku.
@dettinadetta dlhodobo najlepšie vychádza investovať do ETF fondov ale nie cez banku, tam veľa stratis na poplatkoch. Výhodnejšie je cez aplikácie napr etoro, xtc, birdwingo. Toto sa ale oplatí na dlhodobé investície. Mimo toho treba mať vždy aj nejakú rezervu ideálne na 4-6 mesačné nevyhnutné výdavky niekde ľahko dostupnú napr na termínovanom vklade, ale aj niektoré z tých investičných apiek ponúkajú dobré úroky za neinvestovane peniaze.
@dettinadetta Pozri finax.
@dettinadetta moje dieťa si kúpilo byt v takomto veku ako ty na hypo a tiež malo cca toľko našetrené. Prvý rok ešte bývalo u nás a byt sa prenajímal
@sasa1310 šikovné dieťa, bola by som šťastná keby to moje deti tiez raz tak spravili
@quaxi ale zase v banke nemas tie peniaze chranene cez fond vkladov? zato tie aplikacie su slabo chranene aj ked trocha viacej mas z toho +3,4 percenta viacej ako z banky
@katkaseiner ďakujem. Býval u nás keď šetril a nič teda sme nepýtali, nech si šetrí a hlavne sme videli, že chce. S mladším dieťaťom si myslím, že také ružové to nebude. A k tomu máme ešte jedno 😀
@dettinadetta ahoj,chválim ťa.mlada generácia má stále svetlé výnimky 👋
Ja by som isto kúpila byt.v 23 rokoch , na 30 rokov splacaš a v 53 ,možno tvojou šikovnosťou aj skôr a máš vymaľované.ja byť mladšia investujem do bývania v takomto mladom veku.a ešte ti to aj splácať úver bude,nájomníci .
@sasa1310 sikovne dieta
@katkaseiner tento model investovania nebude fungovať donekonečna...investičných bytov pribúda exponenciálnym tempom...nemôže byť každý druhý človek rentiér...takým tempom nebude o pár rokov komu prenajímať tie byty....ponuka prevýši dopyt a potom si bude tų hypotéku platiť sama.
@jaroslav81 ale ten byt jej ostane a prespokladam ze jedného dna sa bude chciet odstahovat od rodicov
@princkrason máš, ale ak by sa reálne stal väčší problém, vo fonde na ochranu vkladov je málo peňazí. Broker nedrží peniaze, ani akcie u seba, ale v iných bankách. Zarába na rozdieloch ceny nákup predaj, teda istý zisk. Ešte sa nestalo, že by krachol, no tých bánk už bolo...
@jaroslav81 súhlas, u nás ten trh na prenájom nieje veľký, každý chce vlastniť. Okrem ba počet obyvateľov skôr klesá a mladý, ktorý majú potenciál vyšších zárobkov, idú skôr von. V ba sú zase ceny úplne inde a v pomere k nájmu je ten percentuálny výnos slabý.
Ak je priestor kúpiť byt, hoc najmenšiu garsonku, choď do toho. Ale musí byť dobrá lokalita a treba ozaj stabilné príjmy. Byt si hodnotu udrží alebo zvýši, a keď už nejaký máš, je oveľa ľahšie prejsť do väčšieho. Kým ho nepotrebuješ pre seba, dá sa prenajať a časť hypotéky sa tým spláca, a keď sa chceš osamostatniť tak to veľmi ocenis. Ja som kúpila 3i byt v paneláku v 21r, najlepšie finančné rozhodnutie môjho života. Mám po 40tke, v tom byte sme vychovali dve deti, hypo je po takej dobe taká smiešna že ani neviem že ju platíme a za chvíľu bude už splatená (vyplatila by som ju ľahko aj teraz ale neoplatí sa mi to). Byt stúpol zatiaľ na hodnote na 4nasobok.
@dettinadetta Vyznam sa v tom. Investujem už dobrych par rokov. Spravujem naše rodinne akciove investicie a investujeme aj obom našim dcerkam- ešte skôr ako sa narodili. Určite si stanovte ciele, čo planujete v najbližšich 10-20rokoch riešiť. cim dlhši horizont mate pred sebou, tym môžete dať viac do akciovych ETF, pozor nie do jednotlivych akcii ale jedine do ETF. Vygooglite, uvidite sama. Pozrite si članok ktory som napisal, prečo je vôbec doležite investovať: https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves... Plus si pozrite youtube kanal Investični brambora. Popozerajte a pytajte sa skusenejšich. Nerobte žiadne zbrkle rozhodnutie. Investiciu si musite vybrat vy, nieze vam ju niekto nanuti (za tučnu proviziu či poplatok). Dnes sa da investovat lahko uz od 10-20-30e/mesačne. Googlite si pojmy ako "indexove investovanie", "indexove ETF". Určite nechodte cez banku, tam ziskate akurat skvele poplatky. držím palce!
@radussska999 skvele rozhodnutie... akciove etf? indexy? vyznam sa v tom. nerobim ziadne sprostredkovanie, som nezavisly, robim len cisto financne vzdelavanie
@matusformanek keď sa vyznas, môžem sa opýtať? Čo si myslíš o investovaní cez birdwingo pre deti? Je tam možnosť založiť detský účet, syn má 16r a zaujíma ho to, chcel by sa s tým nejako oboznamovať (zatiaľ len nejakých 10-20€ mesačne, skôr na učenie). Je to dobrá možnosť, alebo vieš odporučiť niečo lepšie?
@quaxi birdwingo nepoznám, priznám sa. Podľa mňa treba ísť cez brokerov ktorí sú známi, sú sami obchodovaní na burze a skratka každý ich pozná. Za seba odporúčam určite písať účty deti na seba. Dieťa inak dovŕši 18r a kúpi si za vaše peniaze nejakú sprostosť. Účet vždy píšte radšej na svoje meno. Za seba odporúčam objektívne xtb, mam osobnú skúsenosť. Každá dcérka má samostatný poducet. Riešenie úplne že zadarmo. Xtb sa obchoduje sam na burze vo Varšave, ma hodnotu cez 1 miliardu eur a je známy a transparentný. Všetko viem vysvetliť kedykoľvek. Všetko sa dá overiť. Zvážte všetko, aj poplatky
@quaxi venujem sa objektívnemu vzdelávaniu v oblasti investovania, rad vysvetlím, ak je záujem. Nevenucujem nič, žiadne produkty nasilu a nikto ma neplatí. Investovanie je moja hobby. Mam skúsenosť s finaxom, xtb, t212, interactive brokers, rozumiem tomu, myslím si. Pre úplných začiatočníkov odporúčam najprv sa trošku poohliadnut po tom čo chcem, čo kupujem, rozumieť trošku, nechať si vysvetliť alebo sám študovať po internete. Viem odporučiť dobre a kvalitné informačné zdroje. Ak nechcem vôbec nič riešiť, v Sk prostredí je zaujímavý Finax, veľmi seriózna spoločnosť. Správa ale niečo stojí, každý sa môže sám a slobodne rozhodnúť.
@princkrason tieto renomované aplikácie sú rovnako chránené.
@dettinadetta FINAX
@misanthropicdann vklad, hotovosť chráni fond ochrany vkladov. Cenné papiere a fondy chráni garančny fond investícií
@nerko finax je skvelý na začiatok. Sám som tak začínal. Po čase a pri vyššom portfóliu však človek prehodnotí poplatky. Napr xtb je zdarma aj čo sa týka vedenia účtu : https://bluenumbers.sk/xtb-wiki.html Treba však vedieť čo človek robí, ako a prečo.
@jaroslav81 toto je síce pravda, ale keďže má 23, tak je predpoklad, že ten byt bude sama potrebovať

Ja som investovala nasetrene peniaze do akcií... A celkom pekne to vynáša. Len si to treba občas sledovať, keďže trh sa hýbe všelijako 🙂