icon

Kde zohnať financie na 20 % z hypotéky?

21. okt 2025

Odkiaľ majú ľudia zobrať tých min. 20% z ceny nehnuteľnosti pri dnešných astronomických cenách? Fakt na hlavu.

Strana
z2
anonym_262dd9
21. okt 2025

@anonym_autor nie je to na hlavu... 100% sa nedavaju preto, lebo keby sa davali ludom, co nemaju dost penazi a klesli by hromadne ceny nehnutelnosti pod tu hranicu 100% a zaroven by ludia prestali splacat, tak banky by ani nemali kde popredavat tie nehnutelnosti. Respektive so stratou

autor
21. okt 2025
@anonym_262dd9

@anonym_autor nie je to na hlavu... 100% sa nedavaju preto, lebo keby sa davali ludom, co nemaju dost penazi a klesli by hromadne ceny nehnutelnosti pod tu hranicu 100% a zaroven by ludia prestali splacat, tak banky by ani nemali kde popredavat tie nehnutelnosti. Respektive so stratou

@anonym_262dd9 Jasné. Ale aj tak je výška nájmu častokrát vyššia ako splátka hypotéky.

gemerka17
21. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_262dd9 Jasné. Ale aj tak je výška nájmu častokrát vyššia ako splátka hypotéky.

@anonym_autor toto nikdy neplatí. Vždy je výška hypoteky 80% + poplatky na byt vyššia cca o 30% ako najom. To je taka rovnica, ktorá sa vždy hýbe ako ceny nehnuteľností a najmov klesajú a stúpajú.
Ak vsak mas pocit, ze to tak nie je šup pre hypoteku. Ono tých 20% bud nasporis alebo ti niekto pomôže. Nie je to nedosiahnutelny cieľ.

biba_18
21. okt 2025

ale to ani nikdy nebolo, že 100%

autor
21. okt 2025
@biba_18

@biba_18 do roku 2018 bolo

doriiis
21. okt 2025
@biba_18

@biba_18 ... Veru bolo. A dokonca sa po dohode s odhadcom dalo aj viac

kavabezfiltra
21. okt 2025

@anonym_autor zrušenie 100% hypoték a zavedenie limitu na 80% prišlo od NBS ako regulácia na ochranu finančného trhu a spotrebiteľov.
Ako tu bolo spomínané ide hlavne o ochranu pred nadmerným zadlžením a limituje sa celková zadlženosť človeka a zabezpečuje sa, že po odrátaní všetkých splátok a životného minima ostane aspoň 40% z príjmu ako povinná finančná rezerva.
Tieto pravidlá znižujú riziko, že ľudia si požičajú viac, ako sú schopní dlhodobo splácať a chránia ich v prípade zhoršenia finančnej situácie, napr. ak by rastli úroky, čo sa v posledných rokoch stáva veľmi často. Tiež sa chráni bankový sektor, čo znamená, že človek musí do kúpy nehnuteľnosti vložiť minimálne 20% vlastných peňazí. Tým sa znižuje riziko pre banku v prípade, že by ich klient prestal splácať a banka by musela založenú nehnuteľnosť predať. Ak by ceny nehnuteľností klesli (čo sa stalo napríklad počas krízy v roku 2008), banka má túto 20% "rezervu", ktorá chráni jej kapitál pred stratami.
Čiže ide o ochranné regulácie NBS, kt sú hlavným dôvodom a obmedzujú finančné riziko pre banky aj pre ľudí.

veltraud
21. okt 2025
@biba_18

@biba_18 ja mam 100%. Teda aby som bola presna, kupna cena bola o 1000 e vyssia ako znalecky posudok, a hypo som dostala na znalecky. Takze 99.xy%.

anonym_70bbb3
21. okt 2025

Mal som 5 x 100% hypoteku takze ano dalo sa. Museli ste mat aj prijem ktomu.

biba_18
21. okt 2025

aha. takže máme prečo hranol prišiel s nápadom prispievať na zvýšené splátky hypoték 😏

petamich
21. okt 2025
@biba_18

aha. takže máme prečo hranol prišiel s nápadom prispievať na zvýšené splátky hypoték 😏

@biba_18 kedysi sa dokonca dalo az do 110% aby aj na zariadenie bolo 🙂 od 2018 kvoli neumernej uverovej zatazenosti to postupne klesalo na 90, 80% co mame dnes a este nejake dalsie limity (bolo to nariadenie EU, kedze sa ludia prilis zadlzovali a obavali sa, hypotekarnej krizy, pripadne situacie, ktora bola v roku 2008 v USA)

Vlastne aj dnes vies stale dostat 100% ale musis zalozit viac nehnutelnosti. Kedysi stacila len jedna.

biba_18
21. okt 2025

@doriiis tak to asi bolo v nejakom asi nie veľmi dlhom období, v 2005 sa nedalo a v 2018 už nie 😏

biba_18
21. okt 2025

a nehovoriac o tom že asi tiež nie každý dostal 100%. či?

petamich
21. okt 2025
@biba_18

@biba_18 no jasne, ze si musela mat prijem na taku vysku hypoteky ale kto mal akceptovatelnu nehnutelnost a prijem dostal bez vacsich problemov

amonet
21. okt 2025
@biba_18

@biba_18 ja som mala v 2015 100% kupnej ceny.

tykat
21. okt 2025

@anonym_autor davalo sa 100% ale velmi davno. Viem ze 100% sa dalo zobrat tak ze 80% hypoteka a k tonu 20% spotrebny uver (vyssie uroky).

autor
21. okt 2025
@tykat

@anonym_autor davalo sa 100% ale velmi davno. Viem ze 100% sa dalo zobrat tak ze 80% hypoteka a k tonu 20% spotrebny uver (vyssie uroky).

@tykat tak sa to robí teraz

petamich
21. okt 2025
@tykat

@tykat to sa da aj dnes 🙂 na trhu je dokonca specialny produkt, ktory sa vola uver na dofinancovanie (ma nizsiu urokovu sadzbu ako standardny spotrebny uver ale je to stale spotrebny uver, cize kratsia splatnost a tym padom vyssia splatka, co v kombinacii s hypo ta na nejaky cas "zadlzi" este viac ako kedysi 100% hypo ale dobre), co sa dnes neda je hypoteka, ktorou prefinancujes 100% nadobudanej nehnutelnosti (ak zakladas len jednu)

zuzanaete
21. okt 2025
@tykat

@tykat Bolo obdobie, kedy sa nemuselo kombinovat hypo + spotrebak. Brala sa 100% iba hypo.

anonym_b02411
21. okt 2025

My sme brali v 2020 roku 80% hypotéku a 20% sme brali spotrebný úver.

doriiis
21. okt 2025
@biba_18

@doriiis tak to asi bolo v nejakom asi nie veľmi dlhom období, v 2005 sa nedalo a v 2018 už nie 😏

@biba_18 ... V 2010 sa dalo.

nelka93
22. okt 2025

Kde ich majú zohnať? Úspory, pozicia im rodina, vezmú si spotrebak alebo zalozia dve nehnutelnosti a vezmú si 100%. Úroky na hypo klesajú, cize to nie je nic strasne. Ale kazdy by hneď chcel dom vo väčšom meste a jasne, ze nie kazdy na to ma

misanthropicdann
22. okt 2025

@anonym_autor ak máš dobrý príjem a nízky vek, a nehnuteľnosť je v relevantnej obci/meste banka vie dat až 90% financovanie.
10% si už bud našetris, pomôže rodina, alebo zoberieš úver.

danielka2011
22. okt 2025

@anonym_autor napíš mi správu ak potrebuješ poradiť. Napíšem ako som to riešila ja.

andy024
22. okt 2025

Bud maju nasetrene, dostali od rodicov alebo zalozili napriklad rodicovsku nehnutelnost a tak ziskali akoby 100%. Moznosti je viac.

arieska
22. okt 2025

my sme tiež nemali, riešili sme stavebkom a spotrebákom. Najlepšie poradiť sa s finančným poradcom

anonym_c33de6
22. okt 2025

@anonym_autor hovorí ti niečo odkladanie 10-30% z prijímu? Ľudia ktorí to robia si presne takto našetria na tieto veci. Alebo si vezmi úver, ty astronomická cena.

anonym_52770b
22. okt 2025

Zoberu si uver a ten pokryje 20percent,potom nieco prerobia a refinancuju do 1 hypo.Nic zlozite,tazke pokial mas dostatocny prijem na to.Aj teraz ti daju aj viac ako 100percent z posudku.akoze 80percent z odhadu a k tomu ti schvalia uver,co prevysuje 100percent posudku.

bazilka
22. okt 2025

@anonym_autor ak je dostatocny prijem, da sa cez PSS napriklad ziskat tych 20%. Alebo hypo na inu nehnuteľnosť (rodicovsky napriklad)

anonym_58b2d2
22. okt 2025

Vy sa tu vsetci tak vyznate, tak poradte: surodenec nemal tych 20%, tak ruci rodicovskym bytom. Ja presne neviem, ako to funguje, dozvedela som sa to len nahodou a nie priamo od nich. Odhliadnuc od toho, ze mi to pride trosku ako podraz z ich strany sa pytam- ak rodicia nebudu mat z coho zit (nizke dochodky) a budu potrebovat peniaze, tak oni teraz ten byt nemozu predat, kym nebude ta hypoteka cela splatena? A ona teda zrejme bude splatena az po ich smrti (vzhladom k ich veku). Hrozi, ze ich budem musiet dotovat financne, hoci maju nehnutelnost, ktora im je zbtocne velka, len ju nemozu spenazit?

Strana
z2