Kedy sa prihlásiť ako samoplatca do poisťovne?
Zdravim damy,viete poradit? Dnes 2.2 som si zrusila poberanie rodicovskeho, manzel ide na matersku. Ja mam v robote TPP na neurcito, ale tam sa este nevraciam. Od akeho dna sa mam prihlasit do VSZP ako samoplatca,kvoli zdrsvotnym odvodom? Logika mi vravi,ze odo dnes...
ak ešte 2.2. poberáš RP tak v ZP sa registruješ od 3.2.2024
Ja teda neviem,ale keď máš TPP nemôžeš byť predsa samoplatca ci?
@kovackaadka musela by sa vrátiť do práce, ale ak ostane doma a nebude poberať rodičovský príspevok tak za ňu neplatí poistenie ani štát ani zamestnávateľ a musí si ho platiť sama
@lucka_ke áno tomu rozumiem, nemusí po ukončení rodičaku teda nastúpiť do práce? Alebo sa TPP ukončí a potom bude ako samoplatca ?
@kovackaadka nič neukončí, voči zamestnávateľovi je stále na rodičovskej dovolenke
@lucka_ke ďakujem za vysvetlenie, som netušila že to takto funguje. Lebo teda čo poznám mamičky, tak každá po ukončení rodičaku nastúpila znova do práce.
Do poisťovne ti stačí ísť aj bud.týždeň a aj spätne sa prihlásiš ako samoplatca od 3.2.
@kovackaadka ale jej dieťa ešte nemá 3 roky... to je trochu iná situácia ako keby jej skončila rodičovská dovolenka
@lucka_ke ved práve ze poznám baby co ukončili rodicak skôr, pretože manžel išiel na MD a ony nastúpili do prace. Zas som o čosi múdrejšia 😉

DO 8 dní si povinná nahlásiť ZP zmeny. Ale pokiaľ viem, tak SP nahlasuje zdravotným poisťovniam zmeny ohľadne poberania RP, takže v ZP aj keď nenahlásiš zmenu, tak ťa bude evidovať ako samoplátcu. Ale pre istotu si to over na pobočke tvojej ZP.