Kedy správne uplatniť nezdaniteľnú časť dane?
Dobrý deň, mám príjem mesačný 1300eur v hrubom, dnes nam.v práci dávali podpisovať vyhlasenie. nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane nám kázali NEDAT krížik, moja otázka znie prečo? Myslela som že mám dať krížik však nemám plat vyšší ako 24tisic rocne. Alebo mi potom vyjde daňový preplatok? Alebo sa mám ozvať že to chcem označiť? Ďakujem
pri tvojom plate by som si to uplatnovala, nevidim dovod, preco by si nemala
@slavkadi aha takže neprerobim v podstate to je jedno a to mi vrátia v daňovom ako preplatok?
Áno, ale v podstate uverujes štát, zaplatíš mesačne viac, a potom ti to vrátia. To si skôr doma do ponožky môžeš odkladať. Niečo cez 1000€ sa ti potom po roku vráti.
To co je za hlupost, KAZALI? Ty si mozes uplatnit nezdanitelnu cast, ked chces a ja by som si pekne aj uplatnila, naco cakat na 1000 eur v marci buduceho roku? 100 eur teraz v januari je viac ako budici rok.

Je na vás či označíte alebo nie, zamestnávateľ vám v tomto nemôže rozhodovať. Ja by som si uplatnila, však načo platiť mesačné vyššie dane. Ak by ste si dali ročne, mesačne zaplatíte viac na dani, a potom v ročnom zúčtovaní sa vám tá daň vráti.