icon

Klesnú ceny nehnuteľností v najbližšom roku?

23. mar 2025

Myslíte si, že ceny nehnuteľností pôjdu v krátkom čase (cca rok dopredu) dolu či ešte porastu? Je šanca, žeby klesli?
Zvažujeme väčšie bývanie .. nevieme či pridať či nechať tomu ešte čas z tohto finančného hľadiska ..
Vďaka za pohľady

Strana
z2
simona1998
23. mar 2025

Ja osobne si myslím , že porastú rovnako ako aj úroky na hypo a podobne .” Strašili “ nas s tým v banke .

autor
23. mar 2025

@simona1998 hmm...to by nebolo ktoviečo ...už teraz sa mi zdajú byť drahé ...

denkabemommy
23. mar 2025

Ceny nehnuteľnosti nikdy neklesnú, nie je na to dôvod. Jediný možný by bola vojna na našom území, že by ľudia chceli rýchlo ujsť. Inak určite nepôjdu dole.

autor
23. mar 2025

@denkabemommy viem, že viacerí si myslia, že keď sa definitívne skončí vojna na Ukrajine, že vtedy nehnuteľnosti klesnú....

denkabemommy
23. mar 2025

Takže nikdy 😂. Určite s tým nerátaj, že by klesli, prečo by mali. Byty predávajú ľudia. Sama si povedz, keby si vedela, že predáš byt za 200k, či by si ho predávala za 100 🙂.

simona1998
23. mar 2025

Bohužiaľ , stále sú ponuky a dopyt .. keď vidia , že je dopyt , tak ceny dole určite nepôjdu .. kolegyňa teraz predávala byt za 140tisic 3izb. A kupovala ho za 70tisic 🙂

lucik194
23. mar 2025

uz pred 2-3 rokmi som tu x razy pisala, ze ceny nehnutelnosti pojdu hore a vela zien ma tu hejtovalo a vysmievali sa mi, ze to tak nie je a ani nebude….. stale idu ceny hore….

zuzanka.zuzu
23. mar 2025

kde? v Bratislave ešte nikdy, ani cez tu spomenutú vojnu 🤷

denkabemommy
23. mar 2025

@simona1998 môj muž pred 10r kupoval 2i byt za 35tisic. Predali sme ho teraz pod cenu za 115, lebo nás tlačil čas. Inak by sme z neho mali kľudne aj viac 🙃. Takže ono je celkom zaujímavé, ako ten trh proste ide do hora brutálne.

done
23. mar 2025

ceny kolíšu, ponuka versus dopyt. Ak bude nižší dopyt ako ponuka, ceny klesnú. Ak bude vyšší dopyt, ceny porastú. Myslím, že začnú klesať ale v horizonte asi 10 - 15 rokov, teda relatívne, bude to záležať aj od inflácie. Dopyt sa odráža od demografickej situácie, v súčasnosti byty kupujú tzv Husákove deti a ceny sú na maxime. Po 1989 sa pôrodnosť znižuje, takže postupne bude menej záujemcov o kúpu.

zic
23. mar 2025

Klesnu len ak sa stane nieco necakane zle (rusaci v Uzhorode a pod). Klesaju uroky, tak zatial nehnutelnosti rastu. Ak skonci vojna na UA, tak mozno (mozno) klesne cena prenajmov ak sa vratia utecenci domov... Cena nehnutelnosti nema preco.
Na margo demografie... pristahovalectvo to moze vyriesit... Tak isto najstarsie nehnutelnosti budu "odpisane" a nebudu tam ludia chciet byvat... A samozrejme sa bavime o dobrych regionoch... toto nemusi platit vsade... moze niekde odist investor a ceny v danom kraji padnu dole...

martinka13
23. mar 2025

Najlepšia doba na kúpu nehnuteľnosti bola pred 15 rokmi. A teraz je druhá najlepšia doba. Tak sa vraví.... Ceny budú len rásť. S výnimkou drobných výkyvov trhu, na ktoré sa neoplatí čakať, nakoľko nevieš kedy a či vôbec nastanú.

sasa1310
23. mar 2025

klesnú, keď skončí vojna na Ukrajine? A z akého dôvodu prosím ťa? Ak skončí vojna, úroky pôjdu dole a teda ceny nehnuteľností opäť hore

hankab
23. mar 2025

To su zvlastne otazky.
Pamata si tu niekto, ze by niekedy za poslednych 50 rokov klesli ceny nehnutelnosti? Ja co vnimam poslednych 25, tak isto nie. Preco by mali klesnut prave v najblizsom roku? Hlava mi to neberie.

darina77
23. mar 2025

U nas v praci su aj ukrajinci a drviva vacsina chce aj po skonceni vojny zostat na slovensku

tilly
23. mar 2025

Ja môžem len za ba a okolie povedať, že nie. Momentálne je taká situácia na trhu, že bytov je strašne málo v ponuke a dopyt je stále vyšší a keďže cena sa na trhu tvorí dopyt vs ponuka, tak nemá prečo ísť dole. Od decembra išli ceny hore o cca 5-10% a ešte pôjdu hore. Úroky (hypo) pôjdu mierne dole.

romino
23. mar 2025

@hankab ale no tak. Financna kriza 2008, 2009 atd ...vtedy ceny isli vsade dole.
20-30%
V Irsku dokonca aj -50% (z tych bublinovych)
Investori nehnutelnosti v spanielsku krachovali.
Domino uplne.
Stacila kombinacia: Nahle obrovska neistota, velka nezamestnanost, kazdy den v spravach ktore firmy prepustaju, krachuju ...ktorym bankam hrozi krach...banky brutalne okresali uverovania atd.

Pre autorku: samozrejme, za takej extremnej situacie sa mozu tesit iba ti co maju hotovost na nehnutelnost .
Ak by clovek mal brat pocas takej "paniky" uver, tak aj znizenie ceny z 200 000 na 150 000 sa bude javit stale ako obrovska suma a obrovske riziko ist do takeho

deedol
23. mar 2025

suhlasim s nazormi, ze neklesnu, skor pojdu hore. vynimkou su vymierajuce lokality, kde sa nikto nebude stahovat (bol nedavno niekde v mediach zoznam asi 10 miest, kde celkom vyrazne klesa pocet obyvatelov, tusim rimavska sobota, hnusta a pod.). tam mozu ceny stagnovat a aj klesat. cize klucova je lokalita.

deedol
23. mar 2025

samozrejme nejaky ekonomicky sok moze sposobit pokles (vojna, ekonomicka kriza a pod.), ale to sa neda velmi predpovedat.

sisska96
23. mar 2025

Pokým ľudia kupujú, idú hore

eternity24
23. mar 2025

Určite neklesnú

patrikjames
23. mar 2025

Ceny len rastu a rásť budú. Čím skôr kúpiš oto lepšie. Ja osobne mám hypo na byt a príjem nemám postačujúci na kúpu ďalšieho bytu ale pokiaľ by som mal lepší príjem kľudne aj viac nehnuteľností kúpiť.

milka1988
23. mar 2025

@simona1998 v Košiciach 3 izbak cez 200 tis

lizatko1009
24. mar 2025

@milka1988 október 2023 nasa suseda predala taky isty 3 izbak s terasou ako mame my bez garaze za 330 000e a este bola on bitka

libusak
24. mar 2025

Neklesnu.

matusformanek
24. mar 2025

Určite dolu nepôjdu. ECB znižuje sadzby, hypotéky tiež lacneju, čo peniaze robí dostupnejsimi. Toto cele ženie ceny nehnuteľností len nahor. Nemá zmysel čakať ani mesiac

katty123456
24. mar 2025

Isté nie..veď od nového roku sli zas hore o 10_20%a nové sa nestavaju

katty123456
24. mar 2025

@denkabemommy najmä keď ľudí pribúda a byty sa nestavaju resp minimalne

katty123456
24. mar 2025

@deedol ja som z RS a ani tam neklesaju...a len samovrah by sa zahrabal v hladových dolinach kde je viac rómov ako bielych

maminkadeticiek
24. mar 2025

Neklesnu.Nehnutelnosti je malo v porovnani s dopytom.Samozrejme su rozdieli od regionu,ale v principe nie je dovid.Bol regres minuly tok cirn ale zase porastli.

Strana
z2