Koľko dostanem na PN pri hrubej mzde 1200 EUR?
ahojte,prosim o radu.pracujem v jednej firme 7 mesiacov ale asi skoncim na PN kvoli vaznym zdrav.problemom. mesacnu hrubu mzdu mam 1200 eur. kolko mi to prosim vjyde mesacne? viem,ze su kalkulacky na nete,ale akosi sa mi tomu nechce verit a potrebujem realny pohlad na vec...
Som z toho na prasky,kedze mam vela toho,co musim platit a neviem si predstavit, ze budem par mesiacov neschopna prace. vdaka za vase reakcie.!
@marysuans PN platí SP od 11-teho dňa vo výške 55% denného vymeriavacieho základu, čo je + - hrubá mzda. Takže v tvojom prípade to bude niečo malo cez 600€ mesačne. Aj podľa toho koľko dni ma mesiac 28/30/31 (vypláca sa na kalendárne dni).
Prvých 10 dni platí zamestnávateľ, z toho prvé 3 dni vo výške 25% a zvyšok vo výške 55% VZ. Záleží aj od zamestnávateľa, niektorý poskytujú aj vyššie %, pokiaľ to majú v interných predpisoch.
cca 620 € mesacne a ak si poberala danovy bonus tak ten nedostanes samozrejme
o 300€ menej ako pri mzde (neberiem do uvahy danovy donus )
kludne tym kalkulackam mozes verit, pre taketo pripady je dobre mat poistenie vhodne, na nahradu prijmu pri dlhodobej PN (ale podrobnosti neviem, to treba mat dobre nastavene urcite, kvoli diagnozam)
@marysuans
autorka, nie je úplne pravda čo ti tu píšu, že 500 eur..
Áno, je to len 55% mzdy (prvé 3 dní 25 a platí zamestnávateľ 10 dní ale to asi vieš) , ale platené sú aj víkendy a sviatky, a to urobí dosť rozdiel.
Orientačné dostaneš tak 23-24 eur na deň, ale ako hovorím, vrátene víkendov a sviatkov.
Ak si v situácii, že nutné potrebuješ každé euro, tak bolo lepšie urobiť si nejakú poistku pre takéto prípady.
tie kalkulačky sú ok…
kľudne použi aj túto https://www.peniaze.sk/davky/vypocet-nemocenske... nezabudni že ak budeš vypísaná počas dvoch mesiacov dostaneš ich na 2x… okolo tých 600€ mesačne…
dobre, ale to je spolu aj s tym,co mi da zamstnavatel?
@marysuans zamestnávateľ platí len prvých 10 dní PN.
@marysuans 10 dni zaplati zamestnavatelprve 3dni 25 potom 55 s od 11 dna sp 55
@marysuans my sme si z manzelom na taketo dlhodobe pn urobili poistku.Ak by sme marodili dlhsie ako mesiac tak by nam poistovna vyplacala 10e na den.Clovek nikdy nevie co nas caka a neminie😒
@kollarovci nerýpem, len sa pýtam - a to sa vám oplatí? Lebo 300 eur navyše na mesiac (10€/30 dní) znie veľmi pekne, ale koľko platíte mesačne tú poistku? Že či keby spočítate sumu, ktorú ste "vyhodili" za poistku by nevyšlo rovnako ako keby si tú čiastku odkladáte 🤷🏼♀️ opakujem, nerýpem, môžeš mi to objasniť
@petracandle mna napadlo to iste, ze ci sa to
@kollarovci vobec dlhodobo oplati.
Pre toto je dolezite mat nasetrenu zeleznu rezervu, ked cloveku docasne vypadne prijem.
@veselo_neveselo spolu z manzelom platime 60 e mesacne su tam poistene aj choroby.
@kollarovci 10eur je na dlhodobú pn veľmi málo...
@simca06022011 tak nieje to vela ale si myslim ze tych 300e pomoze mesacne k pnke.
@kollarovci tak ak zarabas napr 1000EUR a si s rozpoctom ako tak, tak a vypadne ti 45%prijmu = tj 450+EUR tak neviem.. ako lepsie ako nic.. ale urcite ziadne terno. Vzdy treba pozerat, o co prides, co potrebujes.. a mne to pride malo. Pocas pn okrem beznych uctov sa zvysia casto naklady na lieky, doplnky, liecbu atd.. = to take bezne veci. Nie teraz ak je nejake plnenie kvoli chorobe/urazu a pride jednorazova poistka. Proste take bezne veci.
Ale jasne, je to na kazdom aby is zhodnotil, ja by som si dalaprepocitat, ako by to vyslo (poistne), keby prave tato suma sa zdvihla, dajme to mu na 20+EUR.
@simca06022011 Dakujem ti za radu skusim zavolat znamej a opytat sa ci by to vedela prepocitat .Za pokus to stoji😉
@veselo_neveselo my to mame tiež tak podobne ako
@kollarovci
Platíme okolo 70€ mesačne ale to je iba poistka bez sporenia. Tzn nič nám nevyplatia
Ale mame ju prispôsobenú svojim potrebám tak aby nám vyriešila situáciu keby k niečomu mimoriadnemu došlo.
Ak by jeden z nás zomrel tak ten druhý dostane toľko aby splatil hypo
@gabriellka Dievča moje, ved si tých 70 Eur uloz na ucet ( napr. sporiaci), pribudnu ti aj nejake uroky a hlavne ich mas bez papierovania vtedy, ked ich budete potrebovat.
@simca06022011 oplati take poistenie ked Vyknete byt chory, ja za 14r robenia som bol len 3 tyzdne .
@alexanderkovacs nikdy nevieš... stačí zlomenina. Vážnejšia choroba.. birelioza... hocičo.. A si doma pol roka
@lilianka28 krasne vysvetlene, vidim, ze sme asi kolegyne 😁
@petracandle Ahoj, ja mam v zivotnej poistke tiez dlhodobu pn a z tej sumy, ktoru platim za poistku je 3,5e mesacne na dlhodobu PN, cize cca 43e rocne. Ak by som dlhodobo marodovala, tak od druheho mesiaca dostanem 150e k marodke.
@surama veď ja poistky nezatracujem, práve naopak - aj autorka by mala lepšiu situáciu keby nejakú mala. Ale treba mať dobrú poistku, čo ty evidentne máš 👍🏻
@evansova ja ti neviem, ale keď máš dobre poistenie, tak tých 70 mi vo vankúši nepomôže 🙂 ja zlomená noha, operácia a za 4 mesiace cca 3500 eur 🙂🙂
mam otazku. mozu ma vyhodit pocas pn?
@petracandle Jop, v pohode, len som reagovala na to ci sa to oplati pripoistit. Ja som to zatial nevyuzila, ale viem si predstavit, ked ludia dlho maroduju napr. po urazoch alebo pri nejakych problemoch s chrbticou, tak tam by to bol pekny peniaz k marodke. Zalezi uz kto aku sumu si pripoisti.

Okolo 500eur?