Koľko mesačne dokážete ušetriť na bývanie?
Koľko sa vám podarí ušetriť mesačne? A koľko ste mali našetrené keď ste išli kupovať nehnuteľnosť.
Chceme kúpiť byt, alebo začať stavať dom. Mne sa podarí ušetriť
Asi 600 mesačne a na spoločnom účte s manželom asi 300.. zatiaľ však máme našetrené len asi niečo cez 2000. (Platili sme svadbu a pod.) Preto nemáme ešte dosť..
2 tisíc? to je pramálo na stavbu domu... to je tak na projekt domu...
@deti95060810 my vieme, že nemáme dosť ešte. Chceli by sme začať keď tak až za polrok až rok
Tebe sa podari asi 600 a na ucte s manzelom 300? Asi nevies, ze vsetky peniaze v manzelstve su spolocne...a do stavby domu by som nesla s takou malou sumou ako 2000e..aj na byt je to nic, 20% potrebujes
@sisa_s ako som napísala vyššie, ešte nemáme zďaleka toľko koľko potrebujeme. Naše financie ako ich máme rozdelené je naša vec. Obaja máme svoj vlastný účet (na darčeky a pod) a jeden spoločný kde dávame cca rovnako peňazí
Mali sme nasetrene asi 35000€ pri kupe bytu
@sisa_s mňa zaujíma, že s akou sumou by ste kupovali byt na hypotéku, a prípadne stavali dom..rátam až tak za rok keď tak
pozri si katalóg domov - aj na nete...
pri každom dome je suma koľko stojí stavba svojpomocne a koľko na kľúč...
pozri napr. prodom.sk
@sisa_s už vidím, že 20%
@amelia89 slušne
My teraz odkladame len 1 500 mesacne,ale platime hypo na dom a dost cestujeme. Ked sme brali hypo,mali sme nasetrenych len nejakych 20 tisic,ale to bolo 9 rokov dozadu.
@sarandon Tak to pekne odložíte.
Joj,toto šetrenie nie je na rok len
Minimálne 3-5 rokov,keď však neprídu iné výdavky.
Tiež by som so sumou medzi 25-30.000 išla do toho
@pe_mi no tie peniaze čo som písala, že odložím si fixné, viem si zarobiť niekedy aj viac..
no my sme kupovali novostavbu v prahe takze tych 35000€ nebolo ani 20% hypo🤣
a potom sme zase setrili na zariadenie, pomedzi to prisli deti… stale setrime a stale miname, taky je zivot haha
Mali sme cca 15% z ceny bytu nasetrene, ked sme ho isli kupovat. Kolko to bolo penazi je zbytocna info, lebo ceny bytov su uplne inde. Ak chcete zacat o rok, tak budete mat cca 15tisic. S tym by som sa do stavby domu rozhodne nepustala a je otazne, ci to bude stacit aspon na byt.
My sme mali 30 000. 20 000 bolo 20% hypo a 10€ bolo komplet zariadenie bytu
Teraz odkladáme 1000€ mesačne, 500€ dávame na rezervu, 500€ na dovoleky/výlety lebo v podstate dovolenkujeme a vyletujeme celý rok, keďže sme obaja na ho a malý ešte nechodí do školky.
Ja obdivujem mladých ľudí, ktorí si vedia toľko našetriť. Môj príjem je cez 2000, manželov cca 1800€..a nechápem ako niektorí mladší s nižším príjmom si vedia kúpiť byt...ale to nemyslím zle, ale v dobrom..hádam sa nám to čoskoro podarí
Kazdy byt / dom stoji inac, ale rozhodne desiatky tisic. Pri dome vyssie desiatky tisic, lebo rozpocet pri dome bude vzdy vyssi nez planujes.. a teda desiatky tisic nad tych 20% co potrebujes zo 100% kupnej ceny... pri byte je to skor ako rezerva, popripade na dorabky. Pri dome minies kolko budes mat...
Tak isto neviem, kde byvate teraz, ale ber to tak, ze tych vasich 900 eur co setris (ak uz nemate hypo) padnu na tu hypo za dom/ byt a teda uz asi neusetris nic... takze musis uz mat nasetrene... ja osobne - ak by mi klesol zostatok na beznom ucte pod 2000 by som zacal byt nesvoj a neuvazoval s takou sumou vobec nad kupou... rezervy mate porobene okrem tych 2000 alebo su to posledne peniaze?
Čiže bud setris len ty, alebo co je 900e mesačne a manžel tiež toľko, alebo si začala šetriť len pred 2 mesiacmi. Alebo ste sa brali veľmi honosne a vsrtky úspory, čo je podľa toho čo píšeš, ročne cez 10tis eur za ten čas, čo takto super zarabas, by som radšej setrila a za tri roky by som možno vzala nejaký úver, 60tis za 3 roky je slušné 🤔
Ak setris len ty, tak by som s manželom ani do žiadnej hypotéky nešla, kým nenájde prácu aby ma dokázal uživiť v prípade materskej napríklad. 🤗
Darí sa nám odložiť 25-30% výplaty mesačne, byt ideme teraz riešiť po svadbe, ktorá bude na jar, plán bol mať našetrených 20% ceny a aj nám to tak vychádza
Autorka, no ono veľmi záleží od toho kde byt kupuješ. Si zober ze tam kde bývam ja, vieš kúpiť aj postaviť dom za 200 000 možno, a v BA je to cena dvojizbaku.
My sme si byt kúpili mladí, akože aj stále sme 🤣, ale to len za to, že bývame v menšom meste. V takej Bratislave by sme možno byt nemalj ani teraz.
No máme niečo cez 2000..ale tak my sme relatívne mladí ľudia, ja popri ešte študujem...teraz máme v pláne intenzívne šetriť, lebo sme riešili minulý rok svadbu, tak aj to nás vycucalo
A máte už pozemok? Ako nič v zlom ale ja by som sa do stavby nepúšťala ani s 20 tisíckami na úcte.
Fakt si nechaj poradiť a začnite v byte
Pracujem v oblasti stavebníctva a nevieš si predstaviť ako si niektorí hlavu trieskaju že sa do stavby pustili.
Príklad. Manželia predali byt v krajskom meste vo vyhľadávanej lokalite. Kúpili za to pozemok asi 30 km od mesta kde sa vrany otáčajú. Začali stavať, samozrejme stavba sa predražila. Žena neplánovane otehotnela. Horko ťažko dostavali. Na terénne úpravy nezostalo. Dokonca ani interiérové dvere nemali. Vyjadrili sa že na to aby tam žili ako bolo v pláne by potrebovali ešte aspoň 30 k
Avšak z jedného príjmu a rodicaku na to nikdy asi nemasetria. Podobnych príbehov by som ti vedela povedať niekoľko
vsak to chce len cas ak setrite 900€ mesacne tak rocne mas vyse 10000€ a za 3 roky mas 30. ani my sme to nenasetrili za 2 mesiace …
@kavasmliekom ja tým príjem budem mať aj počas materskej..takže toho sa nebojím, manžel tiež niečo ušetrí, ale nepodarí sa mu toľko koľko mne.
Pri sucasnej cene materialu a pozemkov by som sa do stavby domu ak nemas dostatocne nasetrene (100 tisic napriklad) vobec nepustala. Znamy stavia dom, na nieco mal firmu, nieco svojpomocne, velku novostavbu zariadenu modernymi technologiami. Pozemok dostal od rodiny do daru. A uz minul tolko, ze musel predat iny dom na dedine co mal a este k tomu aj byt. Tak si to skus vyratat, ze kolko tisic potreboval /on povedal, ze sam bude stastny, ked sa zmesti do pol miliona a to uz z vela veci upustil/.
Ani byty nie su lacne, podla lokality. Lebo v zapadakove, kde je ledva nejaka praca, hladove doliny, tak tam su nehnutelnosti za facku. Naopak v mestach ako Bratislava, Zilina, Kosice, tam uz to su stotisice EUR. Ked si chces kupit byt za 250 tisic,musis mat minimalne 50 tisic s tym, ze vobec nie je iste, ci dostanes hypoteku v danej vyske a ci budes vediet vobec splacat.
No mne zas pride velmi malo odlozit 900euro mesacnez, ak ste dvaja mladi ludia bez deti, bez hypoteky a mate prijem 4.000 euro spolu. Mat taky spolocny prijem, dokazeme odlozit omnoho viac, ak je teda nas ciel nasetrit.
@colsami platíme nájom, to nepustí

Chceme kúpiť byt na hypotéku