Koľko sa dá skutočne zarobiť investovaním?
Zakladám diskusiu zo zvedavosti. Moja kamarátka má už 3 roky nezamestnaného muža. Kým je ona v práci, on nakupuje, varí, perie. Keď sa jej opýtame, či jej to nevadí, že mladý zdravý chlap a už toľko rokov na úrade práce a nič si ani nehľadá, povedala, že nie, lebo on veľa zarobí "investovaním". Tak ma zaujíma, či je to reálne zarobiť toľko alebo len tliacha a zakrýva jeho neschopnosť a lenivosť. Samozrejme, že výnos záleží od vstupného vkladu, on určite nemá povedzme pol milóna eur na investovanie, mojím odhadom môže točiť maximálne 50 000 eur.
od -XY po +XY to sa nedá odhadnúť
Ved vidis ako ziju, ci sa maju dobre alebo nie, aj ja mam okolo seba takych co maju udajne 10000 mesacne z tipovania a pod,ale ziju v podnajme a jazdia na 10 rocnom aute. A este by ma zaujimalo aku pracu ma ona. Ak si robi karieru chapem ,ze pracuje no ak je napriklad predavacka co sa narobi, preco neinvestuje aj za nu.
tak tiez poznam ludi, co ciastocne ziju z ich vlastnych investicii , maju dva stare investicne byty + garaz na prenajom, , myslela som, ze maju len jeden jednoizbak, a potom z nich nahodne vyslo, ze byty maju dva plus garaz a tento rok idu na uver kupovat dalsi byt . prvy byt už splateny . ostatne investovanie su uy teda aj podla mna viac rizikove a radila by som ich k hazardnym hram ( krypto , a hranie sa na akciovom trhu bez obsiahlych veodmosti o jeho fungovani )
Investovaním sa dá zarobiť a dobre, ale musí sa človek do toho rozumieť. A mať chladnú hlavu, nepútať sa k peniazom, počítať aj so stratami. Ale určite sa tým nedokáže uživiť každý. Teraz je veľa takych pseudo investorov, čo maju veľké reči a 4,50 na úcte. Ako investovať v nejakom dlhodobom horizonte namiesto odkladania do ponožky zvládne asi každý priemerne inteligentný človek, ale robiť to ako prácu chce podľa mňa veľmi dobrú intuíciu, extrémne znalosti o danom trhu a aj šťastie. Teraz by chcel každý tradovať, ale bez vyššie spomenutého je to len gambling.
Velmi zalezi, v akej oblasti investuje. Reality, klasicne akcie, fondy, krypto. Ale kedze pochybujes, ze maju extra velky kapital, tak z realit a akcii/ fondov to asi nebude. Fondy a akcie maju vybos tak max 10 % a to asi nestaci pri kapitale do 100 000.
Kryptom sa zivit urcite da, ale ... je rizikove uz len na privyrobenie, nieto ako hlavny zdroj prijmu. Takisto zalezi, ci ho zdanuje ako ma ( to je na svk velmi nevyhodne, kedze z akehokolvek zisku odvadzas do socialky, zdravotky i dane, ak si v minuse tak benefit nemas ziaden ), ci to robi cez sro, szco, nacierno, ci toci len svoje, alebo aj cudzie investicie, z ktorych ma %.
Ale teda moj muz investovanim do krypta zarobil viac ako do cohokolvek ineho, ale zit z toho zatial nevieme ( ale kebyze chceme, par rokov bys sme potiahli).
No mame kamarata, ktory si kupit z toho byt, auto, vrazil peniaze do vlastnej firmy a je velmi usmiaty 🙂. Ale on to robil vo velkom.
@lavender94 Aktivne investovanie je vzdy gambling, nikto nema kristalovu gulu. Mozes sa sice opriet o nejake trendy, ale buducnost aj tak nevidis.. Tiez nie je zarobit ako zarobit, hodnota portfolia je jedna vec, ale zarabas az vtedy, ked to odpredas na cash, tym padom ti to uz dalej nezaraba.. Najlepsie pre bezneho cloveka je pasivne investovanie, ono aj tak studie ukazali, ze pasivne indexy porazaju aktivnych spravcov fondov vo vysokom percente.. Cize zarobit sa investovanim da, ale mat z toho mesacne dlhodobo zisk zodpovedajuci primernej slovenskej vyplate asi tazko, alebo len velmi velmi vynimocne.
možno vám povedala hocičo len aby ste sa už viac nepýtali tak netaktnú otázku 😉 či toto ani jednej nenapadlo? 🙊 plánujete aj ďalej rýpať keď sa tu dozviete že "nie, nedá sa toľko zarobiť" alebo im dáte pokoj, bosorky?
@cubo2 ano, myslela som to tak, že je veľa ľudí, ktorí vidia par videí o tradingu už vidia veľké peniaze, ale nakoniec rozdrbu kľudne cele úspory. Väčšina ľudí čo sa tak riadne venujú investovaniu to maju podľa mňa skôr ako zábavku, ktorá občas niečo vynesie a často aj nie. Súhlasím, že normálny príjem z toho maju len nejakí šťastkári. A väčšina tých ľudí, čo predávajú rozne kurzy a sľubujú za par mesiacov tisíce na účte maju prachy akurát tak z ľudskej blbosti. Možno chlapec kúpil pred 10 rokmi nejaké bitcoiny a teraz je zahojený.
Teraz je trading v trende, kazdy si mysli, ze bude vediet na tomto zarabat tisice mesacne. Zial bez vedomosti a skusenosti je to len take pokus omyl hrajkanie. Vela ludi si neuvedomi riziko, ze je mozne o vsetko prist. A je sakra rozdiel, ked niekto ma 100 EUR alebo 100 000 EUR na investovanie.
to je ako si mysliet ze bohatnem lebo mi stupa cena domu. Kym ho nepredas , nevysthujes sa (niekam) a nepride ti sms z banky ze prachy dosli nezarobis nic. Jeden nepredany dom ma presne cenu jedneho domu co sa rovna presne 0eur ( vlastne este ti ten dom pusta zilou za udrzbu)
Kamaratka ti povedala bielu loz aby sa necitila blbo pred tebou. Otazka je ci klame iba teba alebo aj seba.
Investovnim mozes pomalicky lizat smotanu z konvice mlieka iba ked ti trosicku prekypi ale ked tu plnu konvicu nemas tak neprezijes.
Plus sa strielas do nohy lebo pomalickym , pravidelnym pustanim zilou ( prachy na zivot a-la vyplata) svojej investicii sa pripravujes o zlozeny urok a to je presne to co robi v investovni zmysel
Investovanie je proces na roky aby clovek vobec nieco zarobil kedze zo dna na den moze aj prerobit...investovanim sa da zakryt aj hranie automatov :D to je tiez investivia sle do blbosti a do naivnej vidiny vyhry...plus netreba takym ludom verit :D 3 roky je na urade a ona robi a este tvrdi ze vela zarobi co moze byt v dnesnej dobe klasika klamstvom
Moja skúsenosť: napr. cez platformu na peer-to-peer lending sa pri vložených peniazoch nad 100 000 € dá mesačne zarobiť menšia "mzda". Čiže áno, ak má zainvestované dostatočne veľké peniaze, napr. do dlhopisov s kupónom, môže mu to mesačne hodiť zisk vo výške mzdy.
Presne ti to tu pisu baby ..ano investovanim sa da pekne zarobit ale to nie je proces 20-30 dni ale casto aspon par rokov. Takže ak ti niekto povie že zije z investovania, je to bullshit. To by musel tocit aspon 100tis aby z toho aj existoval mesacne. My sme napr investovali tesne pred zaciatkom vojny a za par mesiacov sme boli na -7tis e a az teraz sme v pluse, cize peniaze jtore sme vlozili az teraz nedavno zacali na seba zarábať
A prečo sa nespýtaš jeho čo konkrétne robí? Pravdepodobne zarába tradingom nie investovaním, ale pre neznalých veci je to to isté. O investovaní platí čo ti napísali vyššie, trading naopak je biznis ako každý iný a pár percent ľudí, ktorí s ním začnú dokáže krásne uživiť. Dokonca na neho nepotrebuješ ani vlastný kapitál, sú firmy ktoré ti ho po splnení podmienok požičajú.
Investovaním sa samozrejme uživiť dá, keď maš dostatočný kapitál napr. z dividendových výnosov. Divné je však že vás zaujíma či je niekto doma "bez práce" alebo niekde 8 hodín sedí a pre niekoho pracuje. Možno by to trochy chcelo od vás a vašich kamarátiek trochu rozšíriť obzory a uvedomiť si, že v dnešnej dobe ludia vedia získavať príjem aj bez toho, aby predávali svoj čas (boli zamestnancami).
V prvom rade investovanie a obchodovanie ( trading ) sú dve rozdielné veci. Možností je XY, záleži od výšky investície, vzťahu k riziku, vedomostiam atď..atď..atď....
Dnes už nieje problém ,,sedieť" doma a mať pasívny prijem 500, 1000, 1500€...
Príjmom môžu byť úroky, dividendy, realizovaný zisk z investovania...
Osobne mám investície takto:
1. 40% dlhodobá investícia (akcie, ETF )
2. 20% P2P - 3m - 8r
3. 10% krátkodobá investícia s garantovaným úrokom - peniaze mám v prípade potreby
do 3 dní na účte
4. 3% krypto - čistá spekulácia, kde viem, že aj keď prídem o všetko nepoloží ma to na kolená
5. zvyšok je rezerva na bežnom účte
Presne tak investovanie je beh na dlhu trat pokial clovek nie je ochotny alebo nema moznost zainvestovat vecsi vklad.
Samozrejme da sa investovat aj pravidelne mensimi ciastkami ale urcite nie potom nechodit do prace. Ja osobne mam 28r vlastnim 3 byty ktore su v prenajme a samozrejme aj investujem ale portfolio mam strategicky rozlozene od investicnych nehnutelnosti az po nejaky mensi podiel zlata. Ale urcite som na tom neni tak ze by som nemusel chodit do prace ( nemusel by som ale..)a to tocim vecsie peniaze v investiciach. Ale asi je to o cieloch daneho cloveka ja chcem mat viac a viac takze preto aj makam.
@martinp288 pekne rozlozene portfolio, ak by som z vlastnej skusenosti mohol poradit akvie a ETF by som zainvestoval do platformi Fondee maju pekne zisky prehladne investovanie pravidele prebalansovanie portfolia a dostupnost penazi je prakticky okamzita jeden den zadas odkup dalsi den ich mas k dispozicii + najnisie poplatky na SK. Je to dlhodoba investicia ale v pripade potreby vies mat peniaze rychlo na ucte. ;) ak by to bolo pre teba zaujimave. Skusil som uz vela platforiem zaujimava bola tak isto EIC ale zdlhavy a komplikovany odkup aj sprava financii.
ak "trejduje" a vie to, tak si môže aj s menším vstupným kapitálom zarobiť mraky peňazí
kamoskin muz sa tym tiez zivi. ale on to sleduje nepretrzite. kazdy pohyb na burze. neviem kolko presne si tym zarobi, ale za posledne dva roky zarobil tolko, ze kupil dva velke rodinne domy (jeden stal cca 400 000t, druhy neviem kolko, ale je v zahranici pri mori)

toto je velmi hypoteticka otazka. Moze zarobit celkom dost investovanim ale musi sa tomu trochu aj rozumiet...nie je jedno kedy a kam zainvestujes...