icon

Koľko úspor potrebuje rodina s hypotékou a dvoma deťmi?

3. jan 2026

Zena na rodicaku teda 600eur, manzel pracuje plat 1800eur v cistom, hypoteka na 500eur, 2 deti do 4 rokov. 10 rocne auto. Vek 39,37. Kolko eur by mala mat nasetrene takato rodina, podla vas?

Strana
z2
anonym_4bb850
3. jan 2026

@anonym_autor debilna otázka …môžu mat nasporené 20.30 tis a nemusia mat nasporené vôbec nič

anonym_8c87dd
3. jan 2026

Načo je dobrá takáto otázka ? Každý má iné výdavky, každá rodina si šetrí podľa svojich možností, nič ti to nedá keď sa tu napíšu hoc aké sumy

anonym_87640b
3. jan 2026

10 594.38 € presne.Boze takéto debilné témy.

autor
3. jan 2026

Ked su to pre vas debilne a sproste a neviem ake orazky tak sa k nim nevyjadrujte... a nespamujte diskusiu takymito slovami... evidentne ste vobec nenpochopili ani otazke ani tomu o co islo.

anonym_104c8f
3. jan 2026

Tak z tych prijmov musis odlozit aspon 500+ eur mesacne, zrataj si sama

anonym_e7d64b
3. jan 2026

1500 zostava na zivot,800eur nech prejedia aj to je moc,lebo su len 4ria,100eur tankovanie.
Min.500eur by mali odlozit,za rok 6000eur za 10r 60 000eur

kavasmliekom
3. jan 2026

Minimálne 500e by som vedela odložiť.

sasa1310
3. jan 2026

@anonym_autor keďže vám ťahá na 40 a máte deti do 4 rokov, tak hádam aj cez 40 000 eur. Keďže dlhé roky ste boli len dvaja zárobkovo činní

zmrzlinka2021
3. jan 2026

@anonym_autor ale nasporené v akom zmysle? Rezerva? Investície?

biba_18
3. jan 2026

tej otázke sa nedá pochopiť. dalo by sa jej tak keď rozumieť - ale ani to nejde. nemá ani hlavu ani patu.
ak by ste ale mali 20 tisíc, tak by to bolo ok

anonym_9dcdd3
3. jan 2026

@anonym_autor nehnevaj sa , ale tá otázka je fakt blbá. Môžme odhadnúť, koľko by sa dalo z uvedených príjmov sporiť, teda mesačne odkladať, ale ako sa dá odhadnúť výška úspor? My vieme, ako dlho máte takéto príjmy? Resp. aké príjmy ste mali pred deťmi, ako dlho platíte hypo a aké boli vaše náklady na bývanie pred tým? Fakt divná otázka

anonym_8859fd
3. jan 2026
@anonym_autor

Ked su to pre vas debilne a sproste a neviem ake orazky tak sa k nim nevyjadrujte... a nespamujte diskusiu takymito slovami... evidentne ste vobec nenpochopili ani otazke ani tomu o co islo.

@anonym_autor skutočne potrebuješ na toto vytvoriť diskusiu? Také si este nepočula, že máš mať finančnú rezervu aspoň na pol roka? Nečuduj sa týmto odpovediam, ved tu je veľa premenných. Ci niekto z vás nemá nejakú potravinovú intololeranciu, či všetky potraviny kupujete, alebo vám niečo dajú rodicia, koľko mesacne nájazdite km, čiže koľko potrebujete na pohonné hmoty, čo lieky, poistky, koľko mimies na oblečenie, obuv...to je tak široké rozpätie, že na to jednoznačná odpoveď neexistuje

anonym_aa7471
3. jan 2026

Tak odhliadnuc od faktu že muž nikdy v živote nemal plat 1800 ani dvaja sme toľko spolu nemali v tej dobe kedže sme o 10r starší. Tak sme mali ako tak 6mes plat, a s 22r auto. Stači?

danica2711
3. jan 2026

aké BY MALA MAŤ? Na to sú nejaké predpisy? Každý ušetrí, koľko chce a vládze

1sally12
3. jan 2026

Tiež nechápem tieto témy. 🙄 keď ti človek napíše že majú mať ušetrených 50.000 tak tak čo? Začneš enormne šetriť aby si to dohnala? 🙄

anonym_a9c464
3. jan 2026

Tak aby vedeli fungovať 3-6 mesiacov bez príjmu

petamich
3. jan 2026

Kazdy to ma inak, lebo ma ine fixne vydavky a ine potreby, kazdopadne hovori sa, ze optimalne je mat aspon 6 nasobok mesacneho prijmu, idealne aspon 12 nasobok a teda aby ste vedeli "prezit" 6-12 mesiacov v pripade vypadku prijmu. Co je pre niekoho realne, pre niekoho utopia. 🤷‍♀️

anonym_16b578
3. jan 2026
@anonym_4bb850

@anonym_autor debilna otázka …môžu mat nasporené 20.30 tis a nemusia mat nasporené vôbec nič

@anonym_4bb850 pýtala sa normálne ,keď vieš len debilne odpovedať tak radšej neodpovedaj

anonym_16b578
3. jan 2026
@anonym_8c87dd

Načo je dobrá takáto otázka ? Každý má iné výdavky, každá rodina si šetrí podľa svojich možností, nič ti to nedá keď sa tu napíšu hoc aké sumy

@anonym_8c87dd lebo asi ju to zaujíma ,preto sa pýta 👎

gucciok85
Autor odpoveď zmazal
anonym_4bb850
3. jan 2026
@anonym_16b578

@anonym_4bb850 pýtala sa normálne ,keď vieš len debilne odpovedať tak radšej neodpovedaj

@anonym_16b578 na debilnu otazku, debilna odpoved

vkatush
3. jan 2026

@anonym_autor úspory neviem, ale z tohto príjmu a výdavkov (ak ste všetci zdraví a nemáte nejaké špeciálne potreby) by ste mali odložiť mesačne aspoň 200-300 eur.
Teoreticky celý rodičak a viete úplne v pohode fungovať z platu.

maris5
3. jan 2026

K dispozicii by ste mali mat cca na 6 mesiacov vydavkov bez prijmu. Zvysok mozete investovat.

anonym_f08f0f
3. jan 2026

Ak máte čestvo kúpenú nehnutelnosť, čiže že tam išli v nedávnej minulosti peniaze tak okolo 10 tisic by mala mať podla mna takáto rodina. Ak máte nehnutelnosť dlhšie a dlho ste pracovali tak 20 tisíc a viac. Čisto môj názor. Vraví sa že 6-12 mesačných výdavkov.

milanemila
3. jan 2026

@anonym_autor 12 mecasnych prijmov minimalme, plus poistku nastavenu tak ze ak sa nieco stane pokryje hypoteku. Ale uz mate vyssi vek, tak predpokladam, ze ste mali peniaze nasetrene skor ako ste mali deti. Ja som pocas materskej/rodicaku neodkladala nic, muz neviem kolko presne.
Za chvilu budete pracovat obaja, tak to je zas ina situacia a odklada sa jednoduchsie.
Vo vseobecnosti je fajn odkladat 20% z prijmu, ak sa podari viac tak super.
Ja osobne mam na ucte cca 3-4 platy keby nieco a zvysne peniaze investovane.

anonym_6a89d9
3. jan 2026

My sme na tom podobne, ale so starsimi detmi a trochu nizsim prijimom. A nemame nasetrene nic. Hypo, inkaso, elektrika, kablovka - proste byvanie 800 eur, strava 500 eur, skolsky klub a jedalen 80 eur obe deti, benzin 100, setrenie investicne 100, kruzok kazdy len jeden spolu 100, mhd pre mna a deti 40, drogeria cca 20, poistky nemame...a to som si este nekupila nic, ziadna kava, kino, plavaren...z toho co ostane a das vedla, tak bud ma niekto narodeniny alebo sa kupia topanky pre deti kazdu sezonu, teraz boli darceky a zubar, predtym baterka do auta, predtym komunalny odpad mestu 200 eur alebo letne pneumatiky, treba ti obcas oblecenie kupit, wc sa pokazi a vymenit, atd...stale nieco. Ked sme boli len my dvaja, tak sme si nasetrili, ale ako rodina stredna trieda nam v tejto dobe neostane nic. Pri mori sme vsetci este neboli. Pomahaju stari rodicia. Zial, malo by to byt naopak. Ale take temy tu uz su...a je to smutne.

anonym_f79707
3. jan 2026

@anonym_autor tak v prvom rade máte hypotéku, teda máte dlh, to by som riešila skôr ako úspory 😁

misanthropicdann
3. jan 2026
@anonym_f79707

@anonym_autor tak v prvom rade máte hypotéku, teda máte dlh, to by som riešila skôr ako úspory 😁

@anonym_f79707 hypotéku by som nikdy neriešil.
Nechal by som ju bežať co najdlhšie.
Určite je rozumnejšie mat nasetrene peniaze ako splatenu hypotéku

anonym_d3e0b7
3. jan 2026
@anonym_e7d64b

1500 zostava na zivot,800eur nech prejedia aj to je moc,lebo su len 4ria,100eur tankovanie.
Min.500eur by mali odlozit,za rok 6000eur za 10r 60 000eur

@anonym_e7d64b no neviem neviem, v prípade, že vybehnú nečakané výdavky ako auto, zubár alebo pokazený spotrebič, ťažko odložia 500 mesačne a to sa nebavíme o poistkách, výletoch, dovolenkách. Jasne ak nič nevyskočí a budú len prežívať a nie žiť, tak potom možno a možno s veľkým M dokážu ušetriť 500e. Aspoň môj názor.

anonym_d3e0b7
3. jan 2026

Ja by som neriešila to, koľko by mala mať rodina našetrené, pretože sa mohli všetky peniaze investovať do domu, mohlo sa kupovať nové auto, kúpiť starý dom a prerábať. Skôr by som ti odpovedala, že z vášho platu by si mala odkladať cca 200€ na rezervu, rezervu, ktorej sa naozaj nedotknete, kým to nebude extrémne nutné, aby ste mali dajme tomu na dôchodok. Plus by som šetrila ďalších 200€-300€ na ďalšie sporenie, ktoré by som použila napríklad na opravu auta, spotrebiče ak sa pokazia, dovolenku, výlet, zubár a tak, taká rezerva ktorá pokryje zvýšené náklady a v prípade, že nič nevyskočí tak na dovolenku. Takže z môjho pohľadu by ste mali mať pri vašom príjme našetrené 12x200=2400€ ročne. Zvyšok si užiť a tvoriť krátkodobú rezervu na tie výlety, opravy, ....

Strana
z2