Koľko % z platu vám berie nájom/hypotéka?
Budem sa osamostatnovat a rozmyslam preto, ci je ok dat takmer 50% prijmu za najom ? Da sa z toho vyzit ak nemate deti len domaceho milacika ?
Kolko mas rokov? Aky mas dalej plan? Preco nezacnes zdielanou izbou a nezacnes setrit?
Mne berie 100 %, ale sme dvaja, cize je to menej ako 50 % nasho celkoveho prijmu 😉
Neviem si predstavit brat si hypo sama.
1/7 platu, ale sme dvaja
Nad hypotekou nerozmyslam pretoze by mi samej nedali asi ani ma garzonku v tomto meste. Do zdielanej izby ist nechcem nakolko som zvyknuta na sukromie a mam domaceho milacika, potrebujem po krachnutom vztahu ist byvat sama, nie 1. Osamostatnenie od rodicov po skole.
10%
Hypo Uz nic … dom su len energie, byt s fondom oprav a energiami asi 16-18% …. Ale som samozivitel takze sa nemozem porovnavat s 2 prijmami … takze percento je vyssie ako 1+1 plat. Ked som byvala v najomnych bytoch wnazila som sa neist cez 35%
naklad na byvanie je do 10% prijmu, som sama a nemam deti.
Okolo 14 %.Hypo nemáme, rátam fixne náklady na dom. Sme dvaja zarabajuci
@anonym_autor som na rodičáku čiže to pokryje 80% 🤣🤣
syn žije sám a dáva niečo málo pod 50% - len s mužom mu dosť pomáhame. bez nás by ani necvičil, ani sa zdravo nestravoval, ani iné zdraviu prospešné veci by nemohol - prežil by aj bez podpory, ale ja to ako matka nedopustím 😏
nam to bralo jeden plat, esteze sme dvaja
Mne 50%. Hypo sme brali s manzelom,bohuzial ochorel a zomrel. Zatial to davam len tak tak. Ale akurat by som mala ist hore s platom,tak uvidime ako to bude. 🙂
syn žije sám a dáva niečo málo pod 50% - len s mužom mu dosť pomáhame. bez nás by ani necvičil, ani sa zdravo nestravoval, ani iné zdraviu prospešné veci by nemohol - prežil by aj bez podpory, ale ja to ako matka nedopustím 😏
@biba_18 syn ma diagnózu?
@anonym_autor záleží koľko je to tých 50 percent , či je to 400e alebo 700e. Zo 700e sa dá žiť, ak nemáš iné výdavky, len stravu, ale ak ti zostane 400e, už je ťažšie sa obracať
Mne berú náklady na bývanie 25% z môjho platu (hypo + energie atď.). Zvládla by som fungovať, aj keby som na bývanie minula 50% z platu, no takmer nič by som neušetrila. Ak by som nemala na výber, fungovala by som aj tak. Radšej sama sebe paňou v nájme alebo vo svojom, hoci aj skromnejšie, ako trpieť pri rodičoch alebo v nezdravom vzťahu.
@anonym_autor záleží koľko je to tých 50 percent , či je to 400e alebo 700e. Zo 700e sa dá žiť, ak nemáš iné výdavky, len stravu, ale ak ti zostane 400e, už je ťažšie sa obracať
@anonym_23e8ae ostane mi cca 700€, auto nemam napr, cize len nejaka strava, poistky, pausal ..
@anonym_23e8ae ostane mi cca 700€, auto nemam napr, cize len nejaka strava, poistky, pausal ..
@anonym_autor tak si vypočítaj, kolko dáš v priemere na stravu, zviera, paušál, poistku. Koľko je to dokopy a podľa toho sa rozhodni. Ale teda, 700e sama v podnájme je veľa.
Chceš ísť žiť do garsónky alebo do 1-izbového bytu? 700 € pre samého človeka je riadna pálka sa nájom.
@anonym_autor to vyzijes
700 mi ostane, najom je menej
U mna:
hypo 10%,
spravca, energie, poistka bytu, tv, net 9% z cisteho prijmu.
Spolu teda okolo 20% po zaokrúhlení. Ale bolo to kedysi aj viac 25-30% podla vysky prijmu; kedysi som zarabala menej, teraz viac.
Zijem sama, BA. Maly 2izbak.
Mne berie 100 %, ale sme dvaja, cize je to menej ako 50 % nasho celkoveho prijmu 😉
Neviem si predstavit brat si hypo sama.
@anonym_8260a3 tiez 100%< esteze sme dvaja 🫣
Mne berú náklady na bývanie 25% z môjho platu (hypo + energie atď.). Zvládla by som fungovať, aj keby som na bývanie minula 50% z platu, no takmer nič by som neušetrila. Ak by som nemala na výber, fungovala by som aj tak. Radšej sama sebe paňou v nájme alebo vo svojom, hoci aj skromnejšie, ako trpieť pri rodičoch alebo v nezdravom vzťahu.
@anonym_cdbd10 Hypoteka + najom cca 1/4 prijmu. Pri plate 1400 chod radsej do hypteky malej nehnutelnosti teraz. Ked sme brali hypoteku v 2018 - splatka tvorila asi 1/3 z mojho prijmu. Teraz sa mi ta vyska splatky (a je po zvyseni urokovej sadzy uz o 20% vyssia)nezda vobec vysoka - v porovnani ani k mojmu platu, ktory sa odvtedy zdvojnasobil, ani v porovnani k cenam prenajmov (kym v 2018 by som za sumu splatky vedela platit najom)
U nás keď rátam fakt len náklady na bývanie, teda hypo, energie a internet, tak je to asi 13% z príjmu.
30% ale zarába zatiaľ len muž.
@anonym_autor hypo predstavuje 10 percent našich platov
Niečo menej ako 1/8 platu
@anonym_autor za nájom je to veľa, za hypotéku nie
@anonym_f259d4 syn je jedináčik 😂 tak možno aj to je diagnóza… skôr je to v tom že chcem aby žil a nie prežíval a zatiaľ mám na to…

Je to vela, ak je to len za najom. Kolko mas rokov, kde pracujes, mas moznost karierneho rastu? Premyslam nad hypotekou v dohladnej dobe?