icon

Koniec školského roka a platenie odvodov

luciik2111
24. máj 2023

Dobrý deň,ja som síce zo školy už vonku no mám kamarátku ktorej potrebujem poradiť ona sa nerozumie takým veciam .. teraz maturovala a z jedného predmetu neprešla,čiže ďalší termín no až v septembri každopádne niekde som čítala že aj napriek takejto situácii sa ako študent berie iba nejak do 7.septembra..
Čo má robiť teda keď skúšky má neskôr nemá peniaze na platenie odvodov sama, má sa nahlásiť na úrad práce a povedať čo je vo veci alebo ako postupovať v tomto prípade . Do práce mala nastupovať v septembri no kvôli maturite to teda posunuli na október

mamula20
Odpoveď bola odstránená
luciik2111
autor
24. máj 2023

@mamula20 čiže aj brigáda by sa rátala že má? Lebo ona brigádu má aj cez leto ju bude mať a tam vlastne podpisala aj ten nástup od októbra len nevedeli sme ako to je s odvodmi aby za tej asptember niečo nedlžila..hlavne ona potrebuje cez tie prázdniny čas sa to doucit lebo to je predmet ktorý jej robí veľký problém

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lilianka28
24. máj 2023

@luciik2111 Študentom je do 31.8., t. j. odvody sám neplatí, ani sa nemusí hlásiť na ÚP. Ak má uzatvorenú dohodu o brigádnickej práci študentov, tak ju môže mať tiež do 31. 8.
Od 1. 9. už nemôže pracovať ako študent, len ako klasická dohoda.

Od 1. 9. nech sa nahlási na ÚP. Keby nebol prihlásený na ÚP, musel by si zdravotné odvody platiť sám. Taktiež, ak by mal uzatvorenú len klasickú dohodu v septembri, tak za neodpracované dni si musí doplácať odvody.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lilianka28
24. máj 2023

@mamula20 Študentom je aj v tomto prípade LEN do 31. 8., aj keď nezmaturovala v riadnom termíne. Do 31. 8. platí za ňu odvody štát.
Od 1. 9. buď ÚP, alebo si platí odvody sama.

luciik2111
autor
24. máj 2023

@lilianka28 ďakujem presne také som sa dočítala aj ja po dlhom pátraní len som to chcela potvrdiť ešte niekým,že či to je teda pravda

mamula20
Odpoveď bola odstránená