icon

Krachy bánk

15. mar 2023

Myslíte si, že je potreba sa obávať, keď banky krachuju? Zopakuje sa rok 2008? Nechcem vyvolávať strach, len ma to zaujíma. Finančnému sektoru vôbec nerozumiem.

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
autor
15. mar 2023

@milanpetras V roku 2008 krachla banka v USA a postihlo to celý svet. Tak aký je rozdiel vtedy a teraz?

nelca0510
15. mar 2023

Toto nebola veľká banka. Práve na SME vysiel dnes o tom článok.

duunlo
15. mar 2023

Michael Burry, ktory predpovedal krach v roku 2008, teraz ho predpoveda znova 😅 A to hovori, ze aj ked USA upokojuju, ze krach bank ako Silicon nebude mat vplyv na trh on to vidi opacne. Dalsi napr. Kiyosaki predpoveda krach svajciarskej banky Credit Suisse. Len za dnesok mala pokles akcii o cca 25%. Za poslednych 5 rokov o skoro 90%. A vraj FED ani ECB sa nechysta znizivat urokovu sadzbu ale skor naopak zvysit o 50 bazickych bodov. Bude veselo…

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
duunlo
15. mar 2023

@nelca0510 napisat, ze to nebola velka banka mi pride prinajmensom nepresne. Je to 16. najvacsia banka v USA. Zauverovala snad vsetky startupy a IT firmy a cez 90% jej vkladov ani nespadali pod ochranu vkladov do 250k$.
Aj CEO banky Lehman Brothers den pred krachom vyhlasoval, ze banka je OK😃 A tak sa spustila lavina …

sheila121
Odpoveď bola odstránená
jana65l
Autor odpoveď zmazal
ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
bobo777
15. mar 2023

@jana65l pre vás dokopy nič...pohľadávku preberie/odkúpi iná banka a budete platiť tej..

angelinja
15. mar 2023

nic sa nestane, chudobni schudobneju a bohati zbohatnu lebo si to budu vediet zariadit..boze nehnevajte sa ale nevychadzam z udivuuz som tu videla teror. utok vo viedni,teraz krach americkych bank ale ze tato zapredana vlada ide poslat migy utocne co sa tyka nasej krajiny toho sa nebojite vsak?

hopsadobrandejsa
15. mar 2023

@duunlo Burry vobec nepredpoveda teraz krach, jedino co tvrdi je, ze scenar z roku 2000 / 2008 a teraz 2023 sa opakuje. Nikde nie je napisane, za to takto bude znova.

Samozrejme krach SVB ci pokles akcii Credit Suisse tiez nie su prave ziaduce.

SVB su strojcom vlastneho nestastia kedze organizovanie gay pridov ci LGBTI podujati zo strany vedenia bolo dolezitejsie nez zvazovanie financnych rizik.

Priorities 🤷🏻

slovenka753
16. mar 2023

@angelinja nie nebojím. Aky je rozdiel v tom posielať migy a posielať rakety, stretli o a iné 'bomby'?

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
slniecko5
16. mar 2023

Nič viac, áno táto doba má neučí žiť tu a teraz a nebáť sa budúcnosti...raz taká kríza, o mesiac iná, všetko sa zdá by úplne strašne a že horšie ešte bude...
A tak si žijem svoj bežný život, starám sa o svojich päť detí a teším sa zo života.
Mňa už asi ani tá jadrová vojna nepoloží 🙂

slniecko5
16. mar 2023

A som za toto poznanie veľmi vďačná.

autor
19. mar 2023

No ale padajú ďalšie banky. Toto už nie je sranda.

bobo777
19. mar 2023

Je logické že uťahovanie monetárnej politiky prináša zhoršenie fin. situácie firiem i bank. To zniženie inflácie bude bolieť, už len kvôli tomu že si ľudia pri doterajšom monetarnom uvoľňovaní žili nad pomery.....pri vyšších úrokoch sa ukážu zlé investície ktoré budu musieť investori odpísať.......na druhej strane na porovnanie s rokom 2008 to (nateraz) nie je....vtedy bol systémový problém v celom US bankovníctve, Lehmani boli násobne väčší ako SVI (nominálne asi tak 3x, reálne odhadom 4-5x keďže to bolo v inom čase) a credit suisse má problémy už roky a nakoniec ju budú musiet zachrániť alebo prevezme ju ubs (čiže nekrachne) keďže je to systémovo dôležitá banka.....čiže makroekonomické zhoršenie sa dá očakávať, byť investorom teraz nie je bohviečo ale na apokalypsu to nevyzera....