icon

Kto sa vyzná v hypotékach?

25. sep 2023

Vedel by niekto poradiť? Tento rok končiaca 5 ročná doba fixácie úroku 1,69. Od budúceho roka nový 5 ročný cyklus s novým úrokom 4,69. To je asi celkom dosť,nie? Je vhodné zaviazať sa na 5 rokov aktuálne s týmto úrokom? Alebo žiadať skôr ročnú fixáciu a tá by sa menila podľa situácie na trhu?

gabriellka
25. sep 2023

my sme si dali fix na 10 rokov. keď bude situácia lepšia tak refinancujeme. keď bude horšia tak si necháme tento

sweet20
25. sep 2023

akurat riesim konciace fixacie klientom.. treba sa pozriet na ten kolotoc

ivangeline
25. sep 2023

O rok to budeme riesit my..ja som za len rocny fix.

autor
25. sep 2023

Ešte je totiž možné,že osoba to splatí skôr než ubehne ten nový navýšený 5 ročný cyklus,takže to je asi jedno

jaroslav81
25. sep 2023

Nečakajte, že úroky začnú klesať ďalší rok...NBS predikuje úroky okolo 4.5% minimálne do konca roka 2025. Ja by som dal trojročný fix.

sasa1310
25. sep 2023

Tiež som za 3rocny fix. Ešte také cca 2 roky budú úrokové sadzby stúpať

peteriva
Odpoveď bola odstránená
sweet20
Odpoveď bola odstránená
martinp288
25. sep 2023

@sasa1310 ECB ako aj FED avizujú stagnáciu rastu úrokových sadzieb. Samozrejme zásah môže prísť ak inflácia neklesne. Osobne nepredpokladám aby rástli ďalšie dva roky, možno máš nejaké informácie o ktorých sa s nami podelíš.

jaroslav81
25. sep 2023

@martinp288 to, že ECB už nebude ďalej zvyšovať sadzby neznamená, že ich nemôžu zvyšovať slovenské banky, hlavne ked voľby vyhrá Fico a zavedie bankám mimoriadné bankové odvody...banky si to premietnú do poplatkov a sadzieb..

martinp288
25. sep 2023

@jaroslav81 Čudoval by si sa, ale slovenské banky patria do eurozóny, kde práve ECB určuje menovú politiku pre komerčné banky. Ak by sme mali vlastnú menu, ako Česko, Poľsko, Maďarsko, tak tam menovú politiku riadi príslušná národná banka a tvoje tvrdenie by dávalo zmysel. V jednom s tebou súhlasím, každý nápad, ktorý dostanú politici co sa tyka mimoriadnych odvodov, zdanení atď zaplatia iba občania, lebo spoločnosti si to premietnu do poplatkov resp. koncových cien. Ostáva iba veriť, že si raz zvolíme niekoho, kto bude mať záujem o fungovanie ekonomiky a nebudeme počúvať táraniny birmovaneho komunistu, ktorý by si v živote nesadol do národnej rady po tom ako by prehral voľby, presne toho ktorý už nieje v politike od roku 2014 a toho ktorý dokončil diaľnicu už v roku 2010.

lilli110
25. sep 2023

Urcite nie rocna fixacia. Zvolit 3 alebo 5rocny fix. Fixacia chrani uver pred narastom sadzieb. Ak uroky porastu, existujucej fixacie sa to netyka. No ak pojdu dole, daju sa znizit cez dodatky, aj ked fixacia bezi. Za dodatok zvykne byt poplatok, no casto sa da riesit zlava, vynimka... A nie je potrebny refinanc. Refinanc nemusi byt vzdy vyhodny, aj ked urokova sadzba je nizsia, pretoze u nas funguje anuitny sposob splacania, co znamema, ze na zaciatku pomerne vysoku cast splatky tvori urok, ktory postupne klesa.
@martinp288 ...suhlas, pise velmi rozumne. ECB ani FED dalsie zvysovanie sadzieb nepredpokladaju. No vela zavisi presne aj od inflacie. Ak inflacia zacne klesat, postupne, ale pravdepodobne pomaly, by mali zacat klesat aj urokove sadzby.

82peter82
26. sep 2023

Zazneli tu informácie, že ECB ani FED nepredpokladajú navyšovanie úrokových sadzieb. Ja tomu neverím, a myslím si že týmto vyjadrením sa snažia ukľudniť verejnosť aby nenastala panika. Dlh USA narastá každou hodinou, ekonomický motor eurozóny Nemecko je v recesii, spoločenstvo BRICS+ začína upúšťať od dolára, lacné energonosiče z východu sa zastavujú a zakazujú. Všetko nasvedčuje tomu že sadzby sa budú naďalej zvyšovať. Aj minulý rok v januári boli informácie že sadzby sa budú zvyšovať len kozmeticky a aj to len koncom roka 2022. A BUM, banky sa predháňali vo zvyšovaní úrokov, a nemyslím si že to boli len kozmetické úpravy. Nič nenasvedčuje tomu že zvyšovanie sadzieb sa zastaví. Samotné úrokové sadzby sú stále dosť nízke, problém sú nafúknuté ceny nehnuteľností.

jaroslav81
26. sep 2023

@82peter82 presne tak..dobre vedia, že sadzby ešte pôjdu hore, ale nechcú strašiť verejnosť, aby nezačali padať akciové trhy atď...a hrozí druhá inflačná vlna...to nefunguje tak, že 15 rokov sa tlačia vo veľkom nekryté peniaze ako sa FEDu a ECB chce, potom na rok trochu zvýšia sadzby a inflácia je porazená, môžeme nazad znižovať a ďalších 15 rokov bude všetko šliapať
Nezamestnanosť je extémne nízka, mzdy sa zvyšujú...jedinou brzdou ekonomiky a inflácie sú úrokové sadzby...niekto si myslí, že o rok tu budeme mať znovu sazby 1%