icon

Ktorá banka je najvhodnejšia pre účet dieťaťa?

3. sep 2025

V akej banke mate ucty pre deti? Mam rocne dieta a chcem mu odkladat peniaze a nechcem ich mat doma odlozene ..

anonym_d769e9
3. sep 2025

@anonym_autor prva volba - vo svojej...

patka06
3. sep 2025

@anonym_autor Ak chceš obyčajný účet, tak tam kde máš účet ty
Ja by som radšej zvolila investovanie ako len ukladať na účet, kde je minimálny úrok

katkaseiner
3. sep 2025

cize chces na ucet davat peniaze len aby boli mimo? budu pekne stracat vdaka nasej super inflacii... urcite investuj a nedrz ich na ucte

autor
3. sep 2025
@katkaseiner

cize chces na ucet davat peniaze len aby boli mimo? budu pekne stracat vdaka nasej super inflacii... urcite investuj a nedrz ich na ucte

@katkaseiner a kam ich investovat? Nemozem potom o nich prist?

katkaseiner
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ono investicia je samozrejme riskantna. Ale su aj menej riskantne formy... nejake ETF fondy, cokolvek. idealne kontaktovat dobreho financneho poradcu ale aj v banke vedia poradit. Kazdopadne neskoc na prvu vec, trochu to popozeraj, niektore investicie stoja aj za vstupny poplatok.
Ak ich nechas na ucte tak len obrazne.... 100 E dnes, za to si kupis 100ks zmrzlin.... 100 E buduci rok (akoby si nic nepridala) a kupis uz len 90ks zmrzlin... samozrejme toto je len ako priklad.

patka06
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Zaujímavé je aj investičné zlato

autor
3. sep 2025

A prva stavebna sporitelna nazor?

katkaseiner
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor uz sa davno neoplati. Rocna suma ktoru musis usetrit je velmi vysoka, za to ta suma ktoru dostanes je velmi nizka a navyse ani nemusis dosiahnut plny vynos lebo je to nejak limitovane prijmom ... teda ak to bude na dieta, tak nie, ale aj tak to uz zdaleka vyhodne nie je.

janiex81
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Odpoviem, len čo sa týka PSS- uzatvorenie zmluvy pre dieťa 0 eur, poplatok za vedenie účtu pri mes. vklade aspoň 50 eur tiež 0 eur, úrok 1% + štátna prémia tento rok 10%, budúci rok 6%. Prémia je z ročného vkladu, takže aj keď urobíš vklad až na konci roka, dostaneš ju v danom percente. max prémia je 70 eur, takže tento rok bol vklad na plnú ŠP 700 eur, budúci bude 1167 eur. Ak neurobíš plný vklad, dostaneš to konkrétne percento, teda napr. budúci rok urobíš vklad 1000 eur, tak prémiu máš 60 eur. Prémia sa nezdaňuje. Príjem sa tiež u dieťaťa nerieši- dieťa nemá žiadny príjem a u dieťaťa sa nerieši ani príjem rodiča, takže nárok na štátnu prémiu má každé dieťa. Úrok ročný je alikvótny. Aktuálne je v ponuke aj úrokový bonus. V tomto roku ešte (k tomu 1% plus) 2,5%, budúci rok 2%, potom 1%. Ďalšou výhodou je z danej zmluvy v budúcnosti stavebný úver s garantovaným úrokom aj splátkou počas celej doby splácania (podľa zvolenej tarify 1,8-3,9%). Na záver- upozorňujem, že nič neponúkam, len píšem fakty, sama mám v rodine aj stavebko, aj sporiaci účet na okamžitú likviditu aj nejaké investície. Každé na iný účel a na inú dobu. Len aby nekolovali tie "všeobecné" frázy o stavebnom sporení, ktoré väčšinou neodzrkadľujú realitu 🙂.

univerzal112
4. sep 2025

Podľa mňa je pri šetrení pre dieťa oveľa zaujímavejšie namiesto bežného účtu investovať peniaze do ETF fondov. Dôvod je jednoduchý: na účte peniaze kvôli inflácii postupne strácajú hodnotu, zatiaľ čo ETF dokážu dlhodobo zarábať vďaka rastu trhov.
Veľký rozdiel robí aj zložené úročenie – úroky sa pripisujú k istine a tie potom zarábajú ďalšie úroky. Čím dlhší je investičný horizont, tým väčší efekt to má. Pre deti je to ideálne, pretože peniaze môžu rásť 10–15 rokov bez toho, aby sa museli hýbať.
A len pre istotu – nehovorím to preto, že robím ako finančný sprostredkovateľ a teda z tým pravidelne pracujem. Hovorím to preto, lebo ETF sú reálne jedna z najlepších možností, ako dlhodobo šetriť a nenechať peniaze znehodnotiť infláciou.
A teda odporúčam ozvať sa vášmu FS nech vám vysvetlí ako to funguje, ale dajte si pozor na poplatky (niektorý to prehanaju). Prípadne sa kľudne ozvite aj mne.🙂

anonym_d769e9
4. sep 2025
@janiex81

@anonym_autor Odpoviem, len čo sa týka PSS- uzatvorenie zmluvy pre dieťa 0 eur, poplatok za vedenie účtu pri mes. vklade aspoň 50 eur tiež 0 eur, úrok 1% + štátna prémia tento rok 10%, budúci rok 6%. Prémia je z ročného vkladu, takže aj keď urobíš vklad až na konci roka, dostaneš ju v danom percente. max prémia je 70 eur, takže tento rok bol vklad na plnú ŠP 700 eur, budúci bude 1167 eur. Ak neurobíš plný vklad, dostaneš to konkrétne percento, teda napr. budúci rok urobíš vklad 1000 eur, tak prémiu máš 60 eur. Prémia sa nezdaňuje. Príjem sa tiež u dieťaťa nerieši- dieťa nemá žiadny príjem a u dieťaťa sa nerieši ani príjem rodiča, takže nárok na štátnu prémiu má každé dieťa. Úrok ročný je alikvótny. Aktuálne je v ponuke aj úrokový bonus. V tomto roku ešte (k tomu 1% plus) 2,5%, budúci rok 2%, potom 1%. Ďalšou výhodou je z danej zmluvy v budúcnosti stavebný úver s garantovaným úrokom aj splátkou počas celej doby splácania (podľa zvolenej tarify 1,8-3,9%). Na záver- upozorňujem, že nič neponúkam, len píšem fakty, sama mám v rodine aj stavebko, aj sporiaci účet na okamžitú likviditu aj nejaké investície. Každé na iný účel a na inú dobu. Len aby nekolovali tie "všeobecné" frázy o stavebnom sporení, ktoré väčšinou neodzrkadľujú realitu 🙂.

@janiex81 no, pozrel som to na pss stranke a teda zcasti je pravda co pises... napriklad bez poplatku je iba zmluva do 6 roku dietata...
A celkovo, ked spriemerujes ten vynos za x rokov, tak to az take terno nie je... a este ktovie, ako s tym mozes hybat (kedze je to pre dieta)... A samozrejme odpusteny poplatok je iba ak platis pravidelne...
A to je podla mna ten "problem" so stavebnym... milion podmienok a pravidiel a ked ratas vynos (priemerny) za nejakych 10 rokov, tak je sice krasny na zaciatku (ked ta lapaju), ale potom to ide do kytek...

janiex81
4. sep 2025
@anonym_d769e9

@janiex81 no, pozrel som to na pss stranke a teda zcasti je pravda co pises... napriklad bez poplatku je iba zmluva do 6 roku dietata...
A celkovo, ked spriemerujes ten vynos za x rokov, tak to az take terno nie je... a este ktovie, ako s tym mozes hybat (kedze je to pre dieta)... A samozrejme odpusteny poplatok je iba ak platis pravidelne...
A to je podla mna ten "problem" so stavebnym... milion podmienok a pravidiel a ked ratas vynos (priemerny) za nejakych 10 rokov, tak je sice krasny na zaciatku (ked ta lapaju), ale potom to ide do kytek...

@anonym_d769e9 áno, bez poplatku zmluva do 6 rokov (písala som, nakoľko autorka má malé bábo). Ja som tu vôbec neriešila priemerný výnos, bavíme sa predsa o konzervatívnom produkte bez rizika, tak asi nemôžeme očakávať 10%, že? Stavebko nie je terno vo výške výnosov, primárne na to ani nie je určené, ako som písala aj sama mám viacero produktov, každý na niečo iné. Na druhej strane v tomto roku to bolo 10% na štátnej prémii + 3,5 úrok s bonusom, takže lepšie uložených 700 eur ani nemohlo byť (ak sa nebavíme o vysoko rizikových investíciách). Stavebko nemá milión podmienok, myslím, že množstvo ľudí si sporí nejakým spôsobom pravidelne (trvalým príkazom) a tým pádom vie mať aj vedenie účtu bez poplatku. To "ktovie ako tým môžeš hýbať" no hýbať tým môže len zákonný zástupca dieťaťa. Zmluva sa dá previesť, deliť, spájať, meniť, vypovedať. A tým "ide to do kytek" neviem čo konkrétne myslíš, podmienky sú jasne komunikované a ak by sa čokoľvek menilo, klient má právo vypovedať zmluvu aj predčasne, bez poplatku. Aby bolo jasné, mne vôbec nejde o to aby som sa tu naťahovala o to, ktorý finančný nástroj zvoliť, čo je pre klienta to TERNO, to musí posúdiť on načo, prečo, za akých podmienok, s akým rizikom. Len aby tu nekolovali všeobecné reči, aj keď o tom vlastne nič neviem, ale VRAJ treba vysoký vklad (700 eur??) a už sa neoplatí, lebo výnos je nízky (záleží od vkladu - a stále sa bavíme o konzervatívnom produkte). Btw., viete o tom, že PSS má napríklad aj taký produkt, kde pri jednorazovom vklade na 3 roky získate úver bez záložného práva v rovnakej výške ako bol vklad (až do 50 000) s úrokom 1,9% garantovaným na celú dobu splácania?

matusformanek
4. sep 2025

@anonym_autor žiadna. Deťom treba investovať, nie sporiť na učte, kde ich za 20r požerie inflacia. https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html