Ktorá prímorská krajina je ideálna na kúpu nehnuteľnosti?
Zvažujem kúpu nehnuteľnosti niekde v zahraničí, kde by sme sa potom na dôchodok presťahovali. Moje kritériá: prímorský štát, dobrá zdravotná starostlivosť, ekonomický stabilná. Zatiaľ by sa prenajímala plus bola obsadená nami najbližších cca 15 rokov. Ktorú krajinu by ste zvažovali a prečo? Dakujem
Sardinia,Korzika?
Juh Talianska, Španielska.
Na juhu spanielska / talianska sa v lete uz neda fungovat.
Samota v lese, chovať par zvierat a vedieť ze mi tam tie stromy nevyrubu alebo sa tam nič nebude robiť ❤️❤️ aký štát by to bol veru neviem
My máme v Taliansku.
@wade Ako som staršia tak tiež zisťujem, že tie horúčavy v južných prímorských štátoch už radšej nie.
Vo Francuzku si môžeš kúpiť nehnuteľnosť spolu s nejakým starčekom/starenkou na dožitie.
Musíš počkat rok, či 10 -20 rokov kým umrie a nehnuteľnosť je tvoja 🙂 Vieš si tak kúpiť krásny byt/dom dajme tomu v Nice za 50 -70 tisic pričom trhová cena 500 000
Keby chcem nehnuteľnosť kde budem žiť o 15 rokov riešim to takto
@lujza123 to počujem prvýkrát. Bežne sú také nehnuteľnosti na predaj?
Čím som starsia tým mam väčší problém zvládať horko, takže prímorska krajina to áno, ale nie hicovka..možno Madeira.
no to existuje (to kupenie aj s babou na dozitie) na celom svete - staci sa dohodnut s majitelom a mas . A na druhej strane , ak by to bolo take terno tak to urobi uplne kazdy druhy a cena vdaka obrovskemu dopytu stupne do neba , takze az take uplne priamociare to nebude. Davaj bacha ci nebudu chciet aj doopatrovat za ten vyhodny dom.
ja iste by som isla tam, kde sa da kludne zit :DDD a mne ostrovy vobec nejake cool nepridu celorocne. Ja by som mooozno isla nikde norsko/dansko, alebo francuzsky vidiek... proste nieco severne alebo zelensie, nie len horucavy, sucho atd vacsinu roka.
Autorka, ja by som ti este odporucila, aby si zvazovala krajiny, v ktorych sa dohovoris ;)
Sardínia
Ináč veľmi všeobecná otázka. Už si niekde v zahraničí zila? Lebo rôzne národy majú rôznu mentalitu, treba aj podľa toho vyberať, kde ti ľudia najviac sadnú, ktorý jazyk sa budeš rada učiť. S tým súvisí aj ta zdravotná starostlivosť, môže byt na špičkovej úrovni ale ak nebudeš rozumieť ich systému bude ta to hnevať. Rôzne národy pristupujú k zdravotnej starostlivosti rôzne.
Prímorský štát - tých je veľa. Severne more, atlantik hore na severe, atlantik dole na juhu či pokojne stredozemné more?
To sú tak rozdielne klímy ze až. Od atlantiku fuči a prší, okolo stredozemneho mora je zas sucho.
Človek si to dosť idealizuje lebo ma more spojené s dovolenkou, ale ine je tam žiť natrvalo.
Hlavne prímorské mestečka, v lete plnka všade turisti, v zime zas zdvochol pes, ono to vie ist na nervy ked si miestny
Ono podľa mňa ideálne kúpiť niečo iba na biznis pri mori a po pár rokoch sa rozhodnúť. Ked tak radšej niečo mimo pobrežia (ale v dojazdovej vzdialenosti) za lepšiu cenu
A kam by som sla ja ? No ja určite idem v horizonte pár rokov smer pyreneje - baskicko, uvidim či fr alebo španielsku časť, skôr tu fr.
Milujem to tam a ked predám svoj dom v pohode tam kúpim podobnú nehnuteľnosť
Na webe nájdete pod “viager occupé”
https://www.michaelzingraf.com/en/group/blog/in...
Háčik to ma ten ze starček môže žiť aj 30 rokov 😂😂 A záleží ako je postavená zmluva, niekedy sa platí nájom, niekedy nie
No a vlastník ma povinnosti ako dane a pod
@guudy jazyk sa doucim, keď zistím aký
@cafelatte akurat sme na Madeire. Krasa, ale.. velmi... extremne strme cesty a overturizmus.
A este si uvedom ze cokolvek budes vlastnit pri mori ti ultra rychlo zhrdzavie (auto, strecha, roxory v betone) taky dom budes furt latat jak lastovicka a mozes tak na dochodku financne vykrvacat
Otázka, ktorú si treba ešte položiť je z čoho budeš na dôchodku žiť. Či máš zabezpečený pasívny príjem na to, aby si život v európskej krajine utiahohla. Lebo Európa je drahá. Potom je tu ešte Karibik napr. a tam sú náklady na život nižšie.
@namornicka spravne. Nejaki Nemci atd, idu na dochodok k Balatonu. No preco asi. Lebo s takym dochodkom ho tam zivot vyjde lacnejsie ako doma.
Vyjde slovenskeho dochodcu zivot dakde pri mori lacnejsie ako doma na SK v rodnom dome so sliepkami a zahradou, resp. v panelakovom byte ?
My sme chovali v meste sliepky nie zato, že sme boli nato odkázaný, ale aby sme mali doma nejaké zvieratá.
@lujza123 a kam tam chodis? Mne sa tam tiez velmi paci, bola som tam ale len dva krat, tak ocenim nejake tipy(hlavne FR, na spanielskej strane som bola len raz a aj to na jednodnovy trip z FR😀)
Ale co sa tyka zivota, mne velmi nevyhovuje zit medzi francuzmi, to uz by som skor zvazovala espanu
Susedovci majú apartmán v Ríme. Kolegyňa akurát zvažuje Tenerife.
No tak ja by som pri kupe zvazovala mnozstvo zasob podzemnej vody, zlozenie podlozia (privalove dazde budu stahovat zeminu coraz viac), vzdialenost resp vysku od hladiny mora. Trosku by som sa pozrela hlbsie na analyzy klimatologov, ak to chces mat o 30 rokov
My máme v Španielsku. Chceme tam ísť na dôchodok, zatiaľ tam trávime zimy a leto prenajímame. U nás v štvrti sa dá dobre dohovorit po nemecky, aj nemecké noviny máme aj rádiá v nemčine a angličtine. Je tam veľa Nemcov, holandanov, Švajčiarov, belgicanov apod. Väčšinou dôchodcovia. Ale do miestnej školy chodí pomerne dosť Slovákov a Čechov, Poliakov a samozrejme Ukrajincov.
Ja to tam mám veľmi rada. Je tam kľud a keď chcem zábavu a turizmus, prejdem par minút po diaľnici do väčších miest. Máme krásnu dlhú pieskovu pláž s barmi a reštauráciami otvorenymi aj v zime.
Zvažujeme ešte talianske hory kvôli klimatickým zmenám.
@romino áno. Slovenského dôchodcu vyjde život v Španielsku lacnejšie. Nebude chovať slepice, ale z dôchodku tam v pohode vyjde. Hlavne, ak má domček, alebo aspoň strechu na ftve, má elektriku, čo je asi najdrahšia položka, zadarmo. Potraviny lacnejšie, benzín lacnejší, voda porovnateľná, plyn väčšinou nemajú.
Drahšie sú lokálne dane a tá elektrika. Inak všetko lacnejšie
ano vo fr to takto funguje ale vacisnou je to tak ze na zaciatok sa vyplati nejaka suma dajme tomu 100 tisic… (trhova cena bytu moze byt 500 tisic) a potom sa este plati mesacne renta napriklad 700- 900€ kym starcek nezomrie… a to nevies ci budes poatit 3 mesiace alebo este 20
rokov (byty predavaju ludia okolo 70 rokov ale v pohode sa frnacuzi dozivaju 90)
ale nedaleko predaval chlapik okolo 65 a do 3 rokov zomrel… je to take hop alebo trop… neviem si predstavit zeby toto fungovalo na sk… by som sa bala o zivot ze ma niekto kvoli bytu otravi

My mame v Amsterdame…aby nase dieta nebolo bezdomovec😉. Sme spokojni s krajinou, nie vsetko je idealne, ale oproti Slovensku… ;)
ale konkretne do tohto bytu sa neplanujeme stahovat…na to je primaly 🙂