icon

Ktoré sporenie je lepšie: Lišiak alebo FIO?

martin789456
24. okt 2024

ahoj,

ludia co sa hybete v investovani.. ak mam nejake volne prostriedky na ucte (viac ako 10 tis).. je dobry napad dat to bezpecne na tento typ sporenia ?

https://www.pss.sk/sporenie/online-sporenie-lis...

garantuju urok 3% rocne, bez vstupnych , vystupnych , za spravu poplatkov...

na prve pocutie to znie dobre, len sa mi nezda ci v tom nie je nejaky hacik.. preto sa pytam na skusenost, kto mate v tom prehlad

(viem ze sa asi odporuca investovat skor cez ETF a pod. ale tie mozu kolisat, pri tom sporeni lisiak do minusu ist nemozes , a mas mat grantovanych 3% - tak zvazujem cast porfolia konzervativne ulozit tam)

--
Pripadne som pozeral ze aj fio ma teraz nejaky nezavezny ucet s urokom 2,5% (bez poplatkov + odides kedy chces),
--
mate nejaku skusenost s niektorym z nich ? pripadne co pouzivate a mate dobru skusenost ak ide o odlozenie penazi ktore je mozne ze ak nastane situacia , mozem vybrat aj za rok dva atp..

martinka13
24. okt 2024

Mam skúsenosti s oboma produktmi. Oba sú bezpečné. Úrok pokryje infláciu. Toto nie je "investovanie". Osobne pri väčšom obnose kupujem korporátne dlhopisy. Už viac ako 15 rokov. To je výhodnejšie, aj keď s jemným rizikom. Potom samozrejme akcie, ale to je už o inom.

maranco
24. okt 2024

@martin789456 FIO malo 3% a od 11.10.2024 znižovali na 2.50%
Lišiak 3% platí prvé 3 mesiac sporenia potom klesá úrok na 2.30%

Vo FIO sa ti úročí suma podľa dní a úrok pripíšu prvého v ďalšom mesiaci, takže môžeš to používať aj ako dočasné odloženie prostriedkov a priebežne si presúvať peniaze na bežný účet.

jaroslav81
24. okt 2024

JnT od 10 000€ 3% na 12 mesiacov

martin789456
autor
24. okt 2024

@maranco a je mozne z toho fio sporenia vyberat aj sumu po castiach ? napr mam 10 000 eur a chcem vybrat len 5000, tak sa mi zrusi cele sporenie ci tych 5000 zvysnych pokracuje ?

martin789456
autor
24. okt 2024

@jaroslav81 ziadne skryte poplatky ? vstup, vystup , za spravu atd ?

maranco
24. okt 2024

@martin789456 môžeš vyberať po častiach, vždy sa úročí čo tam ostáva
FIO konto úročí sa do 10 000€ a má neobmedzené výbery, tam vieš nastaviť aj trvalé príkazy a tak si pravidelne presúvať na bežný účet
FIO sporiaci úročí sa celá suma a môžeš 2× mesačne vyberať

martin789456
autor
24. okt 2024

@maranco diky akurat som si zriadil FIO KONTO - akurat som si ho zriadil v mene co mam v ceskych korunach... tak uz ked dam EUR FIO KONTO uz mi tam neukazuje moznost ziadneho uroku /asi to plati len na 1 ucet/

--inak na tom FIO KONTE mi pise aktualne urok az 3,8 % neviem preco..

este by som sa ta chcel spytat -

plati to iste aj pri stavebnej sporitelni co ma ten urok 2,3 percenta - myslim ta podmienka ze napr.ak tam dam 10 000 eur, mozem si vybrat len 5000 aj bez zrusenia uctu..

maranco
24. okt 2024

@martin789456 v CZK mene je vyšší úrok, mali 5.5% a postupne klesá
Mám Fio konto aj v € aj v CZK mene, obe účty sa úročia, napíš cez Fio servis prečo nevidíš úročenie

janiex81
25. okt 2024

Čo sa týka PSS sporenie lišiak je bez poplatkov. Akýchkoľvek - zriadenie, vedenie účtu, výbery, proste 0. Limit na denný prevod je prvotne nastavený na 5000, viete si ho kedykoľvek zmeniť- možné to je raz za 24 hodín. Na účte môže ostať úplná nula. Úrok je pripísaný k 31.12. Peniaze si viete prevádzať kedykoľvek.

jaroslav81
28. okt 2024

@martin789456 žiadne

purple_wolf
30. okt 2024

v prvom rade... ziadny financny poradca ti neodporuci vlozit peniaze na jedno miesto lebo stat sa moze cokolvek ... byt tebou rozdelim to aj lisiak aj ETF pripadne ine investovanie a FIO sa mi nepaci tak tam by som nedala ani floka ale to je len moj pohlad na vec

leslywolf
7. jún 2025

Ani jedno, na dlhodobé sporenie sú lepšie etf fondy - teda ak peniaze nepotrebujete vybrať 10 a viac rokov. Na krátkodobé uloženie je IAD alebo sporiace produkty od XTB, kde si viete znížiť vstupný poplatok na 0€ alebo len 0,5%