Ktoré sporenie pre deti je najvýhodnejšie?
Aje je najvýhodnejšie?
Syn dostáva peniaze..ale je ešte bábätko.
Finax alebo Portu. Min. na 20 rokov, všetko dávať do akcií, žiadne dlhopisy.
@sevrin no v tom sa nevyznám 😀
Oni to za vas rozhodia , netreba sa vyznat, akurat pri Finaxe( Portu nemam) je ten problem, ze , kedze to
mate na 18 a viac rokov,musite v dotazniku zaklamat, ze sa vyznate, aby vas to pustilo na 100% akcii( pri babätku skutocne 100% akcii treba dat, je to dlhy cas, nech sa najlepsie zhodnotia)Oni maju povyberane akciove etf- ka, vy si len bud nastavite trvaly prikaz, alebo, ak tam budete davat iba obcas, tak ked dostane dieťatko peniažky tak urobite prevod. Nie je povinnost davat mesacne platby, ak uz ale vkladate na investicny ucet, minimum je 20 eur, od tejto sumy je jedno, ci date 21 € ; 35, 50€ alebo 100,10 € atd..
Poplatok za riadenie je 1.2% ( od 100000€ 1.08%), su ale rôzne akcie- daju sa kombinovat, teraz ak v aprili hocikolko vlozite, mate na 3 mesiace od maja vklad oslobodeny od poplatkov. Plus ak pôjdete cez link od niekoho, 1000 eur mate oslobodenych od poplatkov na 3 roky. Čize ak ich sklbite, zlava na 1000 vlozenych eur bude 3 roky a 3 mesiace. ( 3 rocna zlava je len do 1000 eur cez link, 3 mesacna na hocijaku sumu aj viac) Poplatky su z celkovej hodnoty uctu, vklad +zisk, tak isto aj Elite( 100000€) kde sa zizuje poplatok na 1.08% je vklad +zisk. Rataju sa do Elite ucty dokonca dohromady clenov 1 domacnosti( manzelia a deti) Len im treba dat vediet aby to sparovali.
@hellwant vy s tým pracujete?
nie, len investujem cez nich, mam 3 ucty, na manzelku 1 a 2 na mna plus som Elite. Cize o Finaxe viem z hladiska investovania poradit.
Ono najlepsie je ist napriamo cez brokera za skoro nulove poplatky, zle kto sa nerozumie, nech to nerobi
Pre deti je Portu výhodnejšie, tiež mám len Finax, ale Portu pre male deti má nižšie poplatky. Treba dávať pozor, že Portu je výhodnejšie vtedy, ak sa investičný horizont nastaví na dlhšie obdobie a treba to dodržať. Keby ste potrebovali peniaze skôr, tak poplatky môžu stúpnuť.
V žiadnom prípade nevyberať peniaze ak trhy spadnú o pár percent, pri investovaní do akcií je to úplne normálne. Ja som pri Covide mal prepad 30%, tak som ešte zainvestoval a vyplatilo sa. Pri investovaní do ETF cez portu alebo finax sú všetky investície po roku oslobodené od daní, takže úspory treba držať minimálne rok.
@sevrin lem neviem kto s tým pracuje..a ako to zalozit
cex internet
investicie do podielových fondov, alebo ešte lepšie do indexových + treba kryť riziko napr. pomocou VIX fondov
Ak by ste to potrebovali prebrať, napíšte.
@jarka_black vy s tým pracujete ?
áno
@jarka_black a co mi odporúčate...syn má 8 mes
Cez EIC, aj keď sa dá založiť len cez sprostredkovateľa

teraz tiez riesim tuto dilemu a rozmyslam nad investicnym sporenim