icon

Kúpa nehnuteľnosti pri mori

25. sep 2025

Dobry den. Chcela by som počuť názor aj iných. Môj manžel vždy túžil po nehnuteľnosti (byt) pri mori. Mame dobry kamarátov ktorý uz tam byt majú a zrovna teraz sa hneď pri nich jeden byt predáva. Problém ja vidím v tom ze uz mame hypotéku síce nie veľkú ale este splácame. Na tento byt v zahraničí by sme tiez museli zobrať hypotéku( dačo mame ušetrené ale este chýba) byt by sme v lete dávali do prenájmu dovolenkárom. Ja mam strach ist zase do hypotéky manžela to láka každý deň vedieme o tom diskusie. ( sme normálna rodina kde manžel zarobí slušne ja skrátený úväzok lebo malé deti. Ďakujem za vas pohľad na to

zalka
25. sep 2025

@anonym_autor je to v destinácii, kde sa dá prenajímať len v letnej sezone tri 3,5 mesiaca? Ak áno, ja by som hypo na takú nehnuteľnosť rekreačnú nevzala.
Nie je šanca zarobiť na splátky hypo a na správu nehnuteľnosti za tak krátke obdobie.

sasa1310
25. sep 2025

@anonym_autor no založiť nehnuteľnosť mimo SK a tu zobrať hypo nemôžeš. Jedine, že založíš nejakú nehnuteľnosť tu na Slovensku

autor
25. sep 2025
@zalka

@anonym_autor je to v destinácii, kde sa dá prenajímať len v letnej sezone tri 3,5 mesiaca? Ak áno, ja by som hypo na takú nehnuteľnosť rekreačnú nevzala.
Nie je šanca zarobiť na splátky hypo a na správu nehnuteľnosti za tak krátke obdobie.

@zalka da sa prenajať byt aj tam pracujúcim ľuďom len to by sme zase my nemohli prísť kedy chceme. A ano dovolenkové obdobie sezóna je tam od júna do septembra.

zalka
25. sep 2025
@anonym_autor

@zalka da sa prenajať byt aj tam pracujúcim ľuďom len to by sme zase my nemohli prísť kedy chceme. A ano dovolenkové obdobie sezóna je tam od júna do septembra.

@anonym_autor sama mám apartmán pri mori, kupovala som za úspory nie na hypotéku. Ako je pravda, že nejak aktívne nehľadám hostí pár čo mám v sezone mi vykryje prevádzkové náklady ale to je asi tak všetko. Ja by som na hypo nekupovala.
Co vidím, čo ľudia zarobia tak tam sú fyzicky, sami si upratujú svoje apartámy .. majú ich viac, ponúkajú aj iné služby - prenájmy bicyklov, skútrov, kolobežiek, poprípade vozia turistov - transfery, upratujú iné apartmány alebo riešia drobné či väčšie opravy a servisy.

orangeblue
25. sep 2025

A vy tam budete chodiť mimo sezóny? Na zimu? Koľko týždňov z roka to reálne chcete využívať?

muchotrafka298
25. sep 2025

A vy tam budete chodit kedy? Ked je tam sezona 3,5 mesiaca, tak mne z toho vychadza len to, ze to nema na seba kedy zarobit a to by si musela mat hosti stale. Lebo tam mas aj rezijne naklady, niekto domaci sa Ti musi o to starat, upratovanie, opravy. A ked tam chces ist v sezone, tak potom nezarobis uz vobec. Ak si kupujes nehnutelnost mimo SR za ucelom zarobku, tak si na to urcite neber hypoteku a vyber si krajinu, kde je sezona dlhsia a je tam vyuzitie aj v zime.
Ak sa jedna o Chorvatsko, tak to urcite nie, lebo tam mimo sezony v tych dovolenkovych destinaciach obrazne povedane "skapal pes", grecke ostrovy detto, tam sa cez leto zaraba na ostatny cas v roku.

autor
25. sep 2025
@muchotrafka298

A vy tam budete chodit kedy? Ked je tam sezona 3,5 mesiaca, tak mne z toho vychadza len to, ze to nema na seba kedy zarobit a to by si musela mat hosti stale. Lebo tam mas aj rezijne naklady, niekto domaci sa Ti musi o to starat, upratovanie, opravy. A ked tam chces ist v sezone, tak potom nezarobis uz vobec. Ak si kupujes nehnutelnost mimo SR za ucelom zarobku, tak si na to urcite neber hypoteku a vyber si krajinu, kde je sezona dlhsia a je tam vyuzitie aj v zime.
Ak sa jedna o Chorvatsko, tak to urcite nie, lebo tam mimo sezony v tych dovolenkovych destinaciach obrazne povedane "skapal pes", grecke ostrovy detto, tam sa cez leto zaraba na ostatny cas v roku.

@muchotrafka298 my práveže v sezóne nechceme je tam veľmi teplo. Ale ano je to tak ze to na seba nezarobi pretože my keby sme tam aj chodili každé 2 mesiace na týždeň tým pádom tam nemôže byť dlhodobo žiadny najomnik a prenajímať môžeme len v letnej sezóne. Ja mam strach s tej hypotéky ďalšie splácanie. Manzel ten vsetko vidí troska inak nemáme veľké splátky teraz keby ze este táto ďalšia hypo..

muchotrafka298
25. sep 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 my práveže v sezóne nechceme je tam veľmi teplo. Ale ano je to tak ze to na seba nezarobi pretože my keby sme tam aj chodili každé 2 mesiace na týždeň tým pádom tam nemôže byť dlhodobo žiadny najomnik a prenajímať môžeme len v letnej sezóne. Ja mam strach s tej hypotéky ďalšie splácanie. Manzel ten vsetko vidí troska inak nemáme veľké splátky teraz keby ze este táto ďalšia hypo..

@anonym_autor ja som s byvalym partnerom dostala od jeho znameho tiez ponuku na kupu domu na prenajom v Chorvatsku, mimo civilizacie v dedine panu Bohu za chrbtom. Nastastie u nas zvitazil zdravy rozum, aj ked by sme v tom case hypoteku na to brat nemuseli. Nebolo to ani bezprostredne pri mori, nic tam okolo nebolo, ziadna vybudovana infrastruktura, od letiska velmi daleko. Takze aj to znizilo tam moznost prenajmu, ten znamy tam dlhodobo zil a pracoval. A hladal k sebe nejakeho suseda.

autor
25. sep 2025
@muchotrafka298

@anonym_autor ja som s byvalym partnerom dostala od jeho znameho tiez ponuku na kupu domu na prenajom v Chorvatsku, mimo civilizacie v dedine panu Bohu za chrbtom. Nastastie u nas zvitazil zdravy rozum, aj ked by sme v tom case hypoteku na to brat nemuseli. Nebolo to ani bezprostredne pri mori, nic tam okolo nebolo, ziadna vybudovana infrastruktura, od letiska velmi daleko. Takze aj to znizilo tam moznost prenajmu, ten znamy tam dlhodobo zil a pracoval. A hladal k sebe nejakeho suseda.

@muchotrafka298 toto je mesto v Španielsku. Normálne tam žijú ľudia nie je to síce veľké mesto. Pláž je 100m od bytu. Môj manžel by šiel hneď do toho ja som ta co ma strach ze co keby..

anonym_bfbd1e
25. sep 2025

Nasi susedia maju a suseda je tam celu sezonu. Budes moct byt aj ty, upratovat po kazdom turnuse pre novych hosti? Platit uctovnicku, ktora ti bude robit danove priznanie? Alebo budes platit agenturu, ktora sa ti bude o to starat? Velmi vela vedlajsich nakladov s tym spojenych, takze rentabilne to asi nebude.

anonym_ef7bbd
25. sep 2025

@anonym_autor Načo mi bude keď ho budem v lete prenajímať. To môžeš a6k doma. Keď výhody okrem (financii )starosti nebudeš mať žiadne

anonym_ef7bbd
25. sep 2025

@anonym_autor Vidieť, že si to predstavujete ako hurvínek valku.

muchotrafka298
25. sep 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 toto je mesto v Španielsku. Normálne tam žijú ľudia nie je to síce veľké mesto. Pláž je 100m od bytu. Môj manžel by šiel hneď do toho ja som ta co ma strach ze co keby..

@anonym_autor influencerske zname ceske duo “Dva tatove” si kupili nehnutelnost v Spanielsku, maju k tomu videa, kde vsetko vysvetluju. Skus si to pozriet. Mozes tam najst vela uzitocnych informacii.

amelie2017
26. sep 2025

Pises, ze je to v Spanielsku, ma ten byt licenciu na turisticky prenajom? Je dost tazke ju zohnat a v niektorych oblastiach uz ani nevydavaju nove alebo len zo par rocne. Ja zijem v Spanielsku a urcite by som do toho nesla. Kolegyna byva v obrovskom dome, cast prerobili na apartman, vyse roka im trvalo ziskat licenciu,byvame v dost turistickej zone, 50 km od Barcelony, cize turisti su tu aj cez zimu, nie vela, ale su a aj tak s tym mala stale len problemy. Nakoniec prenajala dlhodobo.

martul
26. sep 2025

@anonym_autor aj ste si zisťovali ako je to s platením daní? Daňové zadarmo nikto nespraví, zaplatiť daň, upratovanie budete ako riešiť, letenky pre vás niekoľkokrát do roka ...to je toľko starostí navyše

bosorkabb
26. sep 2025

Nekúpila by som. Tiež sme premýšľali ale zistili sme si že to nie je také super.
Negatíva: celoročne náklady, nemožnosť využívať v čase sezónu ( ak to berieš na prenájom), vždy treba mať niekoho kto robí servis okolo ( upratovanie, drobné opravy) niektoré apartmány nemajú licenciu na prenájom ( na to pozor).
Toto všetko ste si zaistili/ zrátali?

melanta
26. sep 2025

Máme nehnuteľnosť na Tenerife. Na hypotéku a prenájom by som to nekupovala a to Tenerife má sezónu celý rok, v zime je tu rovnako plno ako v lete. Ak lokalita, ktorú riešiš ty, je sezónna letná, neriešila by som kúpu, ak musíte brať hypo. Okrem ceny nehnuteľnosti mysli aj na daň z kúpy, my sme platili 10% z kúpnej ceny, ešte pred katastrom, čiže o to sa ti cena navýši. Ak to chceš prenajímať, musíš tam platiť niekoho, kto sa ti o to bude starať. V lete tam nepôjdeš, rozhádaš si polovicu rodiny a známych, pretože budú pýtať pobyt v lete zadarmo alebo za zlomok ceny. Prenajať mimo sezóny domácim - to bude náročnejšie, kto potrebuje bývať, potrebuje dlhšie ako 8 mesiacov. Je tu niekoľko diskusií na túto tému, pohľadaj a čítaj. Mimochodom, tí známy vám ukázali čísla za všetky roky? Koľko ich stoja úroky na hypo, náklady na zariadenie, apartmán, energie, službu ktorá sa stará o prenájom, hostí a upratovanie, poplatky vrátane daní atď?

anonym_09fd3d
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor v oktobri (16-18) je v BA v inchebe veltrh byvania a ma tam byt "Spanielsko druhy domov"... nejaky typek, co tam ma realitku (slovak)... chodte sa tam poradit / popytat... tiez planuejme nabrat nejake teoreticke znalosti

melanta
26. sep 2025
@anonym_09fd3d

@anonym_autor v oktobri (16-18) je v BA v inchebe veltrh byvania a ma tam byt "Spanielsko druhy domov"... nejaky typek, co tam ma realitku (slovak)... chodte sa tam poradit / popytat... tiez planuejme nabrat nejake teoreticke znalosti

@anonym_09fd3d slovenskí realiťáci v zahraničí sú podľa mňa to najhoršie možné riešenie na zisťovanie informácií. Na Tenerife to boli tí najhorší a posledný rok sme hľadali druhú nehnuteľnosť inde a tiež slovenskí realiťáci tá najhoršia skúsenosť (3 krajiny). Chcú predať, nakecajú doslova rozprávky, keď sme ich konfrontovali s opačnou informáciou, tak hapkali. Ak sa radiť, tak ideálne s niekym miestnym, dobré je radiť sa s miestnym právnikom okrem iného. Slovenských realiťákov v zahraničí ja už zďaleka obchádzam.

tundra
26. sep 2025
@melanta

@anonym_09fd3d slovenskí realiťáci v zahraničí sú podľa mňa to najhoršie možné riešenie na zisťovanie informácií. Na Tenerife to boli tí najhorší a posledný rok sme hľadali druhú nehnuteľnosť inde a tiež slovenskí realiťáci tá najhoršia skúsenosť (3 krajiny). Chcú predať, nakecajú doslova rozprávky, keď sme ich konfrontovali s opačnou informáciou, tak hapkali. Ak sa radiť, tak ideálne s niekym miestnym, dobré je radiť sa s miestnym právnikom okrem iného. Slovenských realiťákov v zahraničí ja už zďaleka obchádzam.

@melanta mas velku pravdu,ze najlepsie je oslovit miestnu realitku a nezaväzne konzultovat info.s pravnikom.Vo Švajciarsku,ked mas dlh na daniach za nehnutelnost a predas ju,tak sa dlh prenasa na noveho majitela.Pokial si to clovek neoveri,tak nema realne sancu zistit,ako je na tom nehnutelnost.

autor
26. sep 2025

Ženy ďakujem pekne za všetky informácie aj tie ktore som vedela. Ale je su aj take ktore som netušila. Ja som proti s manželom to urcite preberieme este sto krát a spravíme spoločne rozhodnutie

hellwant
27. sep 2025
@anonym_09fd3d

@anonym_09fd3d nie je to Martin Čapo, oni maju aj stranku,ma tam sekciu Druhy domov, bol v Novom byvani. On je seriozny. Ale bacca, Druhy domov nie je primarny štyl prenajimania. On aj na videach na youtube vysvetľuje. Jeho primarnym učelom nie je zarobok ( vždy na ňom prerobiš) Ale vlastny oddych, či źiť tam na dôchodku. On sam raz hovoril, že on ešte taku destinaciu nenašiel pre seba, lebo musi veľa veci splňať.