icon

Legálnosť predaja bytu bez dane zo zisku

9. nov 2025

Dobrý deň, chceli by sme predať byt, ktorý vlastníme 2 roky, mali by sme teda platiť daň z zo zisku, z predaja nehnuteľnosti. Mne jedna známa ale povedala, že sa to dá spraviť aj tak, že predáte byt napr za 100 000€ a za dajme tomu 20 000€ predáte zvlášť zariadenie, a že z toho sa daň neplatí (kuchynská linka, spotrebiče, skrine atď) Ak vás stal byt 100 000€, tak tým pádom tam daň neplatíte, lebo nemáte zisk. Zaujíma ma, je toto vôbec legálne ? Predávali ste niekto takto byt ? Chceme kúpiť dom, nakoľko sme začali plánovať dieťa, a byt je priestorovo dosť malý, a čakať 3 roky kvôli tomu tiež úplne nechceme.

Strana
z2
biba_18
9. nov 2025

legálne to je, keď to tak bude v zmluve, prečo nie…

sasa1310
9. nov 2025

@anonym_autor je to daňový podvod. A za ďalšie, v takom prípade musíš nájsť kupcu, ktorý bude mať prevažnú časť platenia v hotovosti. Kupcu, ktorý s tým bude súhlasiť
Kuchynská linka nie je zariadenie. To je súčasť bytu

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@anonym_autor je to daňový podvod. A za ďalšie, v takom prípade musíš nájsť kupcu, ktorý bude mať prevažnú časť platenia v hotovosti. Kupcu, ktorý s tým bude súhlasiť

áno, je to legálne. len pozor ak beriete hypotéku, lebo tých "20 000" sa nebude brať do úvahy pre výšku hypotéky.
@sasa1310 prečo v hotovosti? normálne sa robia prevody cez účet. nie je dôvod na hotovosť, navyše, neviem, či si vôbec postrehla, ale nemali by sa riešiť platby nad 5000 v hotovosti. ak takú uskutočníš, musíš dokazovať, že tie peniaze boli reálne tvoje. ďalšie vybavovačky navyše. nevidím dôvod na hotovosť.

sasa1310
9. nov 2025
@amdornik

áno, je to legálne. len pozor ak beriete hypotéku, lebo tých "20 000" sa nebude brať do úvahy pre výšku hypotéky.
@sasa1310 prečo v hotovosti? normálne sa robia prevody cez účet. nie je dôvod na hotovosť, navyše, neviem, či si vôbec postrehla, ale nemali by sa riešiť platby nad 5000 v hotovosti. ak takú uskutočníš, musíš dokazovať, že tie peniaze boli reálne tvoje. ďalšie vybavovačky navyše. nevidím dôvod na hotovosť.

@amdornik pretože keby bral hypo nový kupca, tak hypo dostane len na tú nižšiu sumu. A aj tam musí mať 20% hotovosť. To čo by zaplatil ako zariadenie, musí platiť v hotovosti.
Nemyslím hotovosť v obálke. Ale nie na úver predsa

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@amdornik pretože keby bral hypo nový kupca, tak hypo dostane len na tú nižšiu sumu. A aj tam musí mať 20% hotovosť. To čo by zaplatil ako zariadenie, musí platiť v hotovosti.

@sasa1310 o akej hotovosti tu stále splietaš? alebo čo chápeš pod pojmom hotovosť prosím ťa? lebo ja reálne papieriky, ktoré si nastrkám niekde do štrimfle doma pod posteľ... a teda neviem o tom, žeby ktokoľvek, kto berie hypotéku, vytiahol 20% jej hodnoty zo štrimfle... ľudia to majú normálne a bežne nasporené v bankách.

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@sasa1310 a neodpovedala si, prečo je nelegálne predať zvlášť nehnuteľnosť a zvlášť zariadenie? vôbec to nie je nelegálne a normálne bežne sa takto byty predávajú.

sasa1310
9. nov 2025
@amdornik

@sasa1310 o akej hotovosti tu stále splietaš? alebo čo chápeš pod pojmom hotovosť prosím ťa? lebo ja reálne papieriky, ktoré si nastrkám niekde do štrimfle doma pod posteľ... a teda neviem o tom, žeby ktokoľvek, kto berie hypotéku, vytiahol 20% jej hodnoty zo štrimfle... ľudia to majú normálne a bežne nasporené v bankách.

@amdornik ty si úplne mimo. Hotovosť beriem vlastné úspory, ktoré máš v banke

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@amdornik ty si úplne mimo. Hotovosť beriem vlastné úspory, ktoré máš v banke

@sasa1310 to nie je hotovosť. mimo si ty.

sasa1310
9. nov 2025

@anonym_autor ešte je legálny spôsob ten, že dáte faktúry za prerábky, ktoré ste do neho investovali. Bločky, ktoré máte. Ak ste teda niečo prerábali. Tam sa dávajú aj vstavané skrine, kuchynská linka. Ak ste menili a máte bločky, viete si potom znížiť ten príjem o tú sumu.

amdornik
9. nov 2025

@anonym_autor autorka, ešte mi napadlo, že daň môžete znížiť, ak máte preukázateľné podklady o prípadnej rekonštrukcii bytu. príklad: kúpite za 100 000, prerobíte za 20 000, predáte za 150 000. platíte len z rozdielu: 30 000.

ak si dáte vypracovať znalecký posudok a máte naň náklady, aj toto znižuje základ dane...

sasa1310
9. nov 2025
@amdornik

@sasa1310 to nie je hotovosť. mimo si ty.

@amdornik Človek ktorý kupuje nehnuteľnosť bez hypotéky, kupuje ju v hotovosti. V takom prípade sa používa tento termín, aj keď je všetkým jasné, že to pôjde prevodom

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@amdornik Človek ktorý kupuje nehnuteľnosť bez hypotéky, kupuje ju v hotovosti. V takom prípade sa používa tento termín, aj keď je všetkým jasné, že to pôjde prevodom

@sasa1310 OK. takže sa zhodneme, že sme premýšľali rovnako, ale vyjadrili sa inak.

amdornik
9. nov 2025
@sasa1310

@sasa1310 ale stále si mi nenapísala, prečo to je daňový podvod, ako uvádzaš vo svojom prvom príspevku?

binarypete
Autor odpoveď zmazal
amdornik
9. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete toto je odkedy prosím?

binarypete
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
9. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete aj vieš, že sa to novelizovalo a tento odsek s trvalým pobytom sa vypustil a platí už len lehota 5 rokov, aj keď tam máš trvalý pobyt, už niekoľko rokov?

amdornik
9. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete no mne sa toto vôbec nezdá. ja som predávala byt v roku 2012 a presne som urobila to, čo autorka sa pýta, reálne som urobila zmluvu zvlášť na nehnuteľnosť a zvlášť na zariadenie, a to práve z dôvodu, že som tam bývala iba 2 roky a potom som sa sťahovala do iného mesta. a vtedy som sa pýtala právnika, a aj na daňovom úrade a nič také mi tam nespomenuli. asi máš prastaré informácie. bolo by fajn ich nevypúšťať do éteru.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
amdornik
9. nov 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete tak. ale to X a Y už nikto nebude riskovať 😀 v súčasnosti už nie. ale áno, pred 20 rokmi to bola úplne bežná prax. že niečo šlo prevodom a niečo v hotovosti do ručičky. pamätám aj také časy 😀

biba_18
9. nov 2025

ešte som nepočula aby niekto nazýval platbu v hotovosti platbu ktorá nejde cez hypo… hotovosť je spôsob platby, nie spôsob financovania…

natalienka12
9. nov 2025
@sasa1310

@sasa1310 Ty vies co je danovy podvod? Ak nevies, tak nezavadzaj. Da sa to urobit tak, ako pise autorka, je to v sulade so zakonom, avsak tazko takeho kupujuceho najdete. Ja ako kupujuci by som s tym nesuhlasila. Zmluva musi byt vyhodna pre obe strany, preco by kupujuci mal s takou zmluvou suhlasit len preto aby ste neplatili dan zo zisku?

biba_18
9. nov 2025

@natalienka12 možno preto aby sa k tej nehnuteľnosti kupujúci dostal?

natalienka12
9. nov 2025
@biba_18

@natalienka12 možno preto aby sa k tej nehnuteľnosti kupujúci dostal?

@biba_18 Plati predsa volba zmluvneho kontrahenta, to by musel byt byt v atraktivnej lokalite a perfektny po vsetkych strankach. Bytov na predaj je vela.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
biba_18
9. nov 2025

@natalienka12 tak ako má kupujúci nároky, má aj predávajúci. nevidím dôvod nepristúpiť na podmienky ak na to mám a byt chcem…

biba_18
9. nov 2025

@binarypete presne tak. stačí pár tisíciek ísť dole a už to môže byť zaujímavé pre dohodu… a niekedy ani to by nebolo treba - stačí enormný záujem o nehnuteľnosť…

la_dolce_vita
9. nov 2025

Ano, robi sa to tak, alebo sa daju rozne kupne zmluvy do banky a na kataster. Nevyhoda pre kupujuceho v pripade, ktory uvadzas je ta, ze ak bude brat hypo, tak max 80 % z tej sumy 100 tis / samozrejme ak nezalozi dalsiu nehnutelnost.

sasa1310
9. nov 2025
@biba_18

ešte som nepočula aby niekto nazýval platbu v hotovosti platbu ktorá nejde cez hypo… hotovosť je spôsob platby, nie spôsob financovania…

@biba_18 tak si asi nekupovala nehnuteľnosť poslednú dobu. Ako mám povedať, že kupujem dom bez hypo? No v hotovosti

biba_18
9. nov 2025

@sasa1310 nie, kupuješ ho bez hypo..

Strana
z2