Mám investovať do nehnuteľnosti, keď sa musím sťahovať a mám niečo nasporené?
Ahojte, zmenila sa mi rodinna situacia a povodne plany tak, ze ma asi dotlacili ku kupe nehnutelnosti a celkovy restart 🙈
V skrakte: budem sa musiet buduci rok odstahovat, budem sama, 30tka coskoro na krku a neviem ci ma zmysel nejaky prenajom pretoze..
Mam nejake sporenia, este staru zmluvu v PSS (ale vsetko chcem aj tak porusit, kvoli znizenym urokom sa to uz tak neoplati), nieco aj na beznom ucte, nepotrebne auto a nejake veci na predaj, dokopy by to mohlo byt nejakych 40-50 tisic.
A preto sa aj zamyslam nad kupou. Pri aktualnych cenach najomoch, rastucej inflacii a stale vyhodnych nizkych urokoch mi to pride ako to prave, ale mozno ma vyvediete z omylu?
Co by ste robili vy?
A ak by ste kupovali, tak skor nejaky mensi byt mimo centra do dajme tomu 80-90 tisic = mensia suma, rychlejsie vyplatene a pokoj. Zvysok potom postupne investovat rozumne inde.
Alebo ak by ste mohli ist pri plate a nasporenej sume do max 140-150 tisic tak by ste to vyuzili a sli skor blizsie k centru mesta, asi aj o nieco vacsii byt a teda ponali to uplne ako hlavnu investiciu?
Lebo pri mojom stasti budu o rok uroky 3% a viac a ceny bytov asi dole nepojdu 😀
Mozno by som mala aspon konecne vlastne a pokoj.. a ak aj nahodou niekoho stretnem, tak by sa pre zmenu mohol nastahovat ku mne, alebo svoj byt dam potom do prenajmu, predam ho, neviem, uvazujem a kalkulujem.
A rovno napisem aj ked to mozno vyzne blbo, ale dieta si predstavujem aj tak najskor o 5-10 rokov ak sa zadari a do svadby sa tiez neponahlam po tom vsetkom co bolo.
Dakujem za kazdu odpoved, vazim si to.
Moj nazor:
Mas 40 000E na investovanie, 10 000E cash, ktory moze byt v pripade nudze pouzity (strata prace, pokazeny spotrebic, atd). Mat na uctu 1000E ako zalohu je velmi malo. Dnes zarabas, zajtra nemusis.
Idealne kupit lacnejsiu nehnutelnost, cim skor vyplatit uver. Ako sa hovori, bude sa ti lahsie dychat.
Suhlasim s prvym komentarom. Kupit mensi byt v centre. Taky co sa lahko prenajme a preda. Zvysok penazi ak bude, zatial investovat. Tebe staci mensi byt a ak bude treba neskor, tento prenajmes a zvysne peniaze poizijes na novu hypo a novu nehnutelnost. A ak by si sa vydala, stale budes mat svoj byt v zalohe.
ale ja mam skusenost s prenajmom aj taku, ze najomnici potrebuju aspon zo zaciatku stale nejaku podporu, tak vyber aj tak aby bolo pre teba lahko dostupne, a ked nie ty tak tvoj otec aby tam mohol skocit, ked sa stane take, ze najomnicke sa zasekne pracka a v nej pradlo a "sama" to nevie. ked budes pre vsetk volat opravarov sa nedoplatis, preto je tazke nechat najomnikov daleko v inom meste samych. ak teda nahodou nie je v najme nejaki sikovny chlap. ja som takych nemala🙂
Jednoznačne vlastné bývanie s primeraným úverom vzhľadom na rastúcu infláciu.
Ja by som kúpila napr. dvojizbák na fajn mieste, to je pre začiatok super a nebudeš desiatky rokov ťažko zadĺžená. Ak neplánuješ v blízkej dobe veľkú rodinu, čo teda píšeš že neplánuješ, zbytočne by som veľký byt (s veľkou hypotékou) nekupovala, načo?
Moje odporúčanie je určite vlastné bývanie. Čo sa týka nehnuteľnosti nepozeral by som na kúpnu cenu ale skôr mesačnú splátku a rezervu. Poviem príklad: radšej by som na vašom mieste zobral zlatý stred, kúpil byt kde 10/20% z úveru by som dal z vlastného a ešte by mi ostala 9/12 mesačná rezerva pre prípad núdze. Je to lepšie a aj rozumnejšie ako sa uspokojiť s horšou lokalitou alebo ísť na tesno s úverom a vyhádzať sa z rezervy na dofinancovanie alebo prípadné dozariaďovanie.
Pokiaľ by ste mali už byt a aj dostatočnú rezervu, zvyšné peniaze by som vám odporúčal investovať (samozrejme nie PSS ani nič podobné).
ja urcite blizsie k centru, dvojizbak.
A vobec neries, co bude o 10 rokov - jedine co je iste, budu vyssie ceny 😉
Záleží od toho aký príjem je, aby sa dala splácať hypotéka, ale lepšie je veľmi sa nezadĺžiť, tiež si nechať rezervu a tiež je lepšie mať deti do 35 rokov. Každý vzťah je iný, po nevydarenom môže prísť aj vydarený. Tiež aby bola dobrá dostupnosť do práce, dobré auto.

Nepíšeš, o aké ide mesto. Predpokladam, že sa nebavíme o Ba, takže to bude teraz celé také teoreticke, ale ja by som si teda zvážila, či v tej lokalite je predpoklad, že bude o prenájom bytu záujem. Do budúcna sa možno ľahšie prenajímajú malé byty (nejaký pár ti ho zničí menej ako rodina s deťmi alebo partia študentov - to však nie je tiež vždy tak). Ak to chces ako bývanie pre seba na nejaký čas, vybrala by som si možno sympatický menší byt (s dôrazom na slušnú časť mesta, prípadne s ohľadom na dochádzanie do práce), a až sa raz nájde nejaký nádejný spolubývajúci, vo dvojici môžete pozerať po dome ;)