icon

Mám kvôli dlžobám nastúpiť do prvej ponúknutej práce?

david2020
17. mar 2022

Ahojte. Skôr než urážky by som uvítal pár normálnych slov. Som nezamestnaný približne mesiac a dostal som sa do riadne veľkých problémov ohľadne povinností okolo financií (úver, hypotéka)... Samozrejme od prvého dňa v mesiaci som zaevidovaný na úrade práce, aktívne si hľadám prácu. V predošlej práci som už bol totálne psychicky vyšťavený a plus do toho som sa nepohodol s jednou osobou, ktorá by sa viac hodila ako dozorkyňa do basy. Poznáte to,stačí ak jedna osoba ak má post "nadriadený", konfliktný typ a až to skončilo tak,že sa nechalo pár ľudí od tej osoby infikovať a išli proti mne,nechal som tak tú prácu...nebudem konkretizovať. Problém je v tom,že už sa mi kópia dlžoby a ja neviem čo robiť. Už teraz mám vyplatené dlžoby za minulý mesiac a už teraz nemám z čoho zaplatiť aktuálne splátky voči banke....Ako ďalej....Či nastúpiť do prvej ponúknutej práce čím skôr a aspoň sa "radovať" z tej almužny, ktorá mi aj tak nepokryje dlžoby, držať hubu a krok, zaťať zuby a pokračovať už len k vôli tomu,aby som sa ako tak dostal, vyšplhal z dlžôb. Či z blata do kaluže ísť, vydržať už len k vôli financiám..... Určite ste aj zvedavé na môj vek,mám čoskoro 33. Sám na seba sa hnevám,že som taký slaboduchý, slabá citlivá povaha,ktorej sa isté veci veľmi dotkli a veľmi sa trápila a trápi. Nie,nie som žiadny lenivec a ani ten, ktorý čaká že mu všetko zadarmo padne do huby. Keby ste ma poznali,rozumeli by ste mi a chápali ako to myslím a ako seba vykreslujem. Posledné týždne mám aj veľké bolesti hlavy, určite zo stresu a z budúcnosti. Celý život som pomáhal chorým ľuďom, až som doplatil na svoju kamarátsku povahu a všetko čo sa dalo sa zneužilo proti mne vďaka pár ľuďom. Ďalší problém je v tom,že nevidím pred sebou žiaden cieľ a veľakrát som rozmýšľal,že to celé ukončím....Takto ma nebaví žiť,keď som bol zamestnaný tak z výplaty do výplaty,nemôcť si dovoliť nič navyše,nikam nevypadnúť,len makať makať a byť za toho posledného odpadu. V práci som bol za toho zábavného, ktorý kde sa objaví,tak spôsobuje smiech a dobrú náladu,ale doma medzi 4 stenami som pravý opak. Vyhovuje mi to takto, koľkokrát sedím v tmavej kuchyni a trápim sa.... Samozrejme je toho oveľa viac, čo ma trápi,dusí,ale to by bolo možno na tri strany.Neviem ako ďalej, prosím o vaše názory.

zmrzlinka2021
17. mar 2022

@david2020 prepáč ale koľko mesačne splacas, že by ti na to nestačil bežný plat?

janka_23
17. mar 2022

@david2020 v prvom rade asi skúsiť kontaktovať banku a požiadať o odklad splátok. No a treba asi prijať aj nejakú "menej lukratívnu" prácu a popritom si hľadať niečo iné. Ohľadom ostatných psychických problémov by možno pomohlo sedenie u psychológa.

kitycat
17. mar 2022

Podla mna je nanajvys hlupe odist z prace bez toho, aby si mal novu pracu pokal mas hypoteku a ine splatky.
Tvoje vykreslenie skveleho kolegu a komika, ktory sa stal obetou povyseneho sefa a jeeho pluku su ozaj zarazajuce. Neviem kolko mas vydaje ale je ti lepsie doma na zadku alebo v praci a v kolektive

liljana
17. mar 2022

Neskusal si prenajat byt , z prenajmu splacat hypo a ist si zarobit do zahranicia? Kym vyplatis dlhy. Pripadne byt prenajat a ist na nejaky cas byvat k rodicom? Poziadat o znizenie splatok, predlzenie doby splacania.

michal711
17. mar 2022

@david2020 ja ti odporúčam ísť makať do zahraničia ak nemáš ženu a deti a si sám tak chod Rakúsko Nemecko skúsiť stačí na nejakú dobu aby si mal rezervu . Ja som robil 4 roky vonku mám rezervu tiež nemám teraz prácu ale som v pohode a viem že na Slovensku veľmi nevyskocim uz finančne .

kornelies
17. mar 2022

@david2020 Ty ratas kazdy cent a socialne slabe vrstvy dostanu socialne byty. Oficialne minimalna mzda, neoficialne velmi slusne peniaze. Ja som normalne spokojna, ze Kollarovi zatial nevysiel jeho predvolebny tah z bytmi. To uz naozaj my budeme zo seba robit mulov a odtrhat si od ust?
Zamestnaj sa kdekolvek, aj za malo penazi a hladaj pracu v zahranici. Slobodny a bezdetny, nie je o com uvazovat.

lilyianka
17. mar 2022

@david2020 ak si na tom finančne naozaj tak zle,zober prácu co ti núkajú, a nech máš aspoň aké také peniaze na dlžoby. Popritom si predsa môžeš hľadať lepšie platenú prácu.

sissy27
17. mar 2022

@david2020 nerozumiem, ako si sa po mesiaci nezamestnanosti dostal do takých obrovských dlhov…veď máš hádam podporu, takže aspoň to najnutnejšie pokryté máš… ďalšia vec - chápem tvoju frustráciu z práce, ale keď viem, že mám účty ktoré treba platiť a nič našetrené, tak neodchádzam kým nemám niečo iné… no ale stalo sa, takže teraz ber nie len prvú prácu čo sa naskytne, ale aj prvé dve. Chvíľu (rok-dva) vydrž makať aj v dvoch robotách, aby si znížil dlhy koľko sa dá. Vyzerá to, že máš nejaké podlžnosti z minulosti, tak holt nezostáva nič iné len makať, splácať a poučiť sa.

beie
17. mar 2022

@david2020 na vlastnej skúsenosti viem, že žiadne dlžoby nie sú tak drahé ako tvoj zivot. Skús prácu v zahraničí. Je sezóna všade hľadajú a omnoho rýchlejšie vieš dlhý splatiť. Hlavne sa treba všade dohodnúť na nízkych splátkach, vysvetliť v akej si situácii a zachráň to najdôležitejšie, ostatné musí počkať.

lenuska9999
17. mar 2022

@david2020 podla mňa bolo hlúpe prv odísť z prace a až potom si hľadať novú prácu, ale to už asi vieš. Žiaľ chodí to všade tak, že sa nájde v práci, skupine, kolektíve človek , s ktorým sa nepohodneš. Ako ti tu písali už vyššie, skús si nájsť prácu v zahraničí. Kľudne v sklade, alebo vodič vysokozdvižného vozíka (preukaz stojí pár eur ) .. keby si vedel nejaké remeslo zarobil by si ešte omnoho omnoho viac. Väčšina takýchto prác je s ubytovaním a niekde nie je nutné ovládať ani cudzí jazyk. Verím, že takú prácu nájdeš. Kto chce hľadá spôsoby. Po pár mesiacoch v zahraničí by si si našetril aj do rezervy a v kľude mohol splácať splátky.

dr_smajlik
18. mar 2022

V prvom rade,ak vieš už teraz že nedokážeš zaplatiť splátky,utekaj ešte dnes do banky požiadať o odklad splátok,lebo už keď budeš dlžiť 2 splátky,nebude sa to dať.po 3 nezaplatených už to ide na vymáhanie a predpokladám,že exekúcie nepotrebuješ.
V druhom rade je na čase rozmyslieť si ako ďalej.ak ti práca tu nepokrýva dostatočne náklady a to wste nemáš rodinu,vycestuj,alebo alebo zvýš nejak svoju kvalifikáciu.držím palce

lucka_ke
18. mar 2022

v prvom rade vyhľadaj psychológa, podľa opisu si vyhorený, možno máš depresie, pomôžu ti
potom prenajmi to čo máš na hypotéku a choď bývať k rodičom alebo k priateľke, niekde kde sa budete viacerí skladať na energie
keď sa ti zlepší psychika pouvažuj o práci v zahraničí, len si daj pozor na podvodníkov a dobre uzavri pracovnú zmluvu, držím ti palce

oliva276
18. mar 2022

Neviem, či je častá tunajšia rada o práci v zahraničí realizovateľná - ťažko môže vycestovať s prázdnymi vreckami, rezervy zrejme nemá a asi si požičať nebude mať od koho. Pracovný trh v okolitých štátoch navyše bude zahustenejší než v predošlé roky.

sense
18. mar 2022

Po mesiaci bez práce sa ti kópia dlžoby? Dlžoby za co? A pokiaľ si pracoval máš nárok na podporu. Treba komunikovať s bankou a nielen si povedať nemám tak ne zaplatím. A áno lepšie mať nejaký príjem ako úplne ziadny

petkavka
18. mar 2022

@david2020 Ahoj- no mozes si vybrat: 1. NIE nezobrat pracu - NIE nesplacat splatky - NIE nemat dusevnu pohodu - NIE nemat byvanie (exekucia ta dostihne) a NIE nemat zivotny ciel (ten sa urcuje tazko, ked dlzoby tazia) X 2. ANO zobrat akukolvej pracu - ANO dohodnut sa s babnou na moznostiach - ANO splacat - ANO dusevna vyrovnanost (ta sa dostavi Sama) a ANO byvanie a hlavne ANO zivotny ciel (ten mas uz teraz = ziadne dlzoby a neskor zacat setrit) ... Tak uz Len si vybrat (P.S. ani ten najlepsi psycholog ti dlzoby za teba nezaplati)

macik166
18. mar 2022

@david2020 ak si slobodný, bezdetný, zbal kufre a odíď do zahraničia. Iní ľudia, iné miesta, prídeš na iné myšlienky.